• یکشنبه / ۹ اردیبهشت ۱۳۹۷ / ۱۸:۵۱
  • دسته‌بندی: ایلام
  • کد خبر: 97020905565
  • منبع : نمایندگی ایلام

عضو هیئت رئیسه انجمن انسان شناسی ایران:

در ایران مردم‌نگاری داریم نه مردم‌شناسی

در ایران مردم‌نگاری داریم نه مردم‌شناسی

ایسنا/ایلام عضو هیئت رئیسه انجمن انسان شناسی ایران گفت: تدریس مردمشناسی در دانشگاه‌های کشور کاربردی انجام نمی‌شود به همین خاطر باید مردم‌شناسی را در ایران "مردم‌نگاری"بنامیم.

به گزارش ایسنا،  «محمد عارف» در نخستین همایش منطقه‌ای مردم شناسی غرب کشور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام اظهار کرد: در ایران مردم نگاری صورت می‌گیرد چون پژوهشگران ما دانسته یا نادانسته داده‌های خود را حتی اگر به صورت میدانی باشد فقط گردآوری می‌کنند و به این ترتیب فقط افراد به نگارش در می‌آیند و درون افراد و زوایای مختلف آنها مطالعه نمی‌شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه غالب همکارانی که برای تحصیل حتی به فرانسه می‌روند، مترجم بر می‌گردند افزود: متأسفانه شاید بخش زیادی از هنر این افراد که به خارج از کشور می‌روند این است که چند کتاب را ترجمه کنند، کاری که با درس خواندن در تهران هم می‌توانستند انجام دهند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد گفت: چرا کاری که انسان‌شناسان غرب در خصوص شرق کردند صورت نمی‌گیرد و برای مثال افرادی که برای تحصیل به فرانسه رفته‌اند، 10 صفحه درخصوص مردم فرانسه مطالعه مردم شناسی انجام نمی‌دهند؟

عارف با اشاره به اینکه بسیاری از انسان‌شناسان غرب متوجه شدند از مطالعاتی که آنها در خصوص شرق کرده‌اند مثل بمب استفاده می‌شود، افراد را به مطالعه احوال "ادوارد سعید" دعوت و اظهار کرد: افرادی که داده‌های مطالعاتی خود را در اختیار سیاست و نظام آمریکا و خصوصا بریتانیا قرار دادند زمانی که متوجه شدند از اطلاعات آنها مانند بمب استفاده شده است، افسرده شدند و خودشان را نفرین کردند.

عضو هیئت رئیسه انجمن انسان شناسی ایران با تاکید بر اینکه دفاع مقدس به پایان رسیده ولی کتابی در خصوص انسان شناسی و رفتارشناسی دفاع مقدس نداریم گفت: در مورد دفاع مقدس ظلم کرده ایم، مطالعات انسان‌شناسی دفاع مقدس و حتی جنگ که این دو به نظر من با یکدیگر بسیار متفاوت هستند صورت نگرفته است. در سینمای دفاع مقدس هم فقیریم چون مطالعات ژرف و کاربردی صورت نگرفته است.

وی افزود: سینمای دفاع مقدسی که هم اکنون داریم، جنجالی و کذب است؛ تمام این فیلم‌ها با پیروزی ما تمام می‌شود، چرا از کربلای4 نمی‌گوییم تا مردم بدانند که 1300 جوان ما در این عملیات شهید شدند و تا 100 سال دیگر درباره آن حرف بزنند و خود را مدیون و مرهون خون شهدا یدانند؟

عارف حقیر نشان دادن دشمن را در واقع حقیر نشان دادن خود ما ایرانیان دانست و اظهار کرد: این امر بدان سبب است که مطالعات صورت گرفته در این زمینه دقیق نیست و سطحی است، به همین خاطر است که می‌گویم مردم‌نگاری صورت گرفته نه مردم شناسی.

این مدرس دانشگاه به فیلم "چ" گریزی زد و اظهار کرد: ابراهیم حاتمی‌کیا انسان بزرگ و کم نظیری است و من برای او احترام زیادی قائل هستم ولی مگر می‌شود کومله را داخل ماشین جیپ نشاند و با او گفتگو کرد؟ آن هم فرمانده کومله و در حضور تعدادی آدم؟ و این نشان می‌دهد که در سطح هستیم.

این عضو هیئت علمی به فیلم "اخراجی‌ها4" اشاره و عنوان کرد: در این فیلم چون مطالعه انسان شناسی دفاع مقدس صورت نگرفته است، 4 لُمپن به جبهه می‌روند و به جای اینکه متحول بشوند، شهید می‌شوند؛ اصلا نمی‌فهمند کسی که شهید می‌شود حتما اتفاق بزرگی حتی برای یک لحظه در او اتفاق می‌افتد و بعد شهید می‌شود.

وی با بیان اینکه با این کار فرهنگ شهادت هم زیر سئوال برده می‌شود گفت: در این فیلم افراد لُمپن به جبهه می‌روند ولی فرمانده گردان به آنها می‌گوید "کَرِتیم" یعنی من شبیه شما شده‌ام و این در جامعه تاثیر خواهد گذاشت.

اولین همایش منطقه‌ای غرب کشور در ایلام در 13 محور صبح امروز در دانشگاه آزاد اسلامی استان آغاز به کار کرد.

 «عبدالمالک شنبه‌زاده» مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در مراسم افتتاحیه‌ی این همایش اظهار کرد: یکی از اهداف این همایش ثبت و ضبط اداب و رسوم و لباس‌های این دیار است  که  با گذر زمان تغییر کرده است.

وی با تاکید بر اینکه تلاش خواهد شد از مقالاتی که اندیشمندان به این همایش ارائه کرده اند پروتده‌هایی را استخراج کنیم آثار از گذشتگان حفظ شود، تصریح کرد:  ثبت این آثار منجر به حفاظت می شود و در اینده ان شاالله برنامه های بهتری در این خصوص تدبیر می شود.

دکتر «محمد میرزایی‌حیدری» رئیس دانشگاه آزاد استان ایلام نیز در این نشست اظهار کرد:متاسفانه مردم‌شناسی تاکنون در ایران جایگاه خود را پیدا نکرده و غربی‌ها به شرق‌شناسی پرداخته‌اند.

وی ابراز امیدواری کرد با برگزاری چنین همایش‌هایی شاهد ارتقاء این رشته و اهمیت یافتن بیش از پیش آن در سطح دانشگاه‌ها باشیم.

خانواده و خویشاوندی، اقتصاد و توسعه، فرهنگ عامه، ایلات و عشایر، هنر و صنایع دستی، زبان و گویش، باستان شناسی، اعتقادات دینی، محیط زیست، گردشگری، شهر و روستا، اقوام و امنیت اجتماعی، جنگ و پایداری از جمله محورهای این همایش هستند .

 انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha