به گزارش ایسنا، سازمان جهانی بهداشت (WHO) در تاریخ ۲۵ اوت اعلام کرد که آفریقا ویروس فلج اطفال را ریشه کن کرده است؛ این نقطه عطفی در مبارزه چندین دههای با این بیماری فلج کننده است.
با این حال هنوز نسخهای از بیماری به نام "فلج اطفال ناشی از واکسن" وجود دارد که در موارد بسیار نادر و هنگامی که ویروس ضعیف شده در واکسن جهش مییابد، رخ میدهد.
متخصصان بهداشت میگویند این به ویژه در کشورهایی که میزان ایمنسازی کم بوده و از بهداشت خوبی برخوردار نیستند، تأثیر میگذارد.
دو روز پس از اعلام WHO، سازمان ملل تأیید کرد که بیش از ۱۰ مورد فلج اطفال ناشی از واکسن در ۹ ایالت سودان ظاهر شده است.
این شیوع بی تردید هیزم بیشتری به آتش "گسترش نظریههای توطئه که ادعاهای دروغین در مورد واکسیناسیون را در شبکههای اجتماعی مطرح میکند"، میریزد.
گروههای تئوری توطئه بلافاصله این شیوع را در مقالاتی که "یکی از بزرگترین رسواییهای بهداشت عمومی در این دهه" خوانده بودند، گزارش کردند و سازمان بهداشت جهانی و سازمانهای حامی نظیر مایکروسافت را مورد حملات خود قرار دادند.
مقالهای گمراه کننده که "واکسن با بودجه گیتس" را عامل "شیوع" بیماری میداند بیش از ۸۰۰۰ بار در گروههای فیسبوک از ایالات متحده و کانادا تا کلمبیا به اشتراک گذاشته شده است.
این ادعاها در اروپا نیز منتشر شده است و مقاله فرانسوی آن در گروههای مختلف فرانسوی و بلژیکی به اشتراک گذاشته شده است.
اما در مقاله ذکر نشده است که این موارد مربوط به افرادی بوده که خودشان ایمنسازی نشده بودند.
گیتس که بنیاد معروف او میلیاردها دلار برای ساخت واکسن علیه بیماریهایی مانند فلج اطفال، مالاریا و اچآیوی اختصاص داده است، یک هدف همیشگی برای گروههای حاشیهای است که وی را به بهره برداری و حتی استفاده از واکسیناسیون برای آسیب رساندن به افراد متهم میکنند.
در بهار پستهای فیسبوک مختلفی دهها هزار بار ادعا کردند که واکسن فلج اطفال آزمایش شده توسط بنیاد بیل و ملیندا گیتس ۴۹۰ هزار کودک را در هند فلج کرده است. همچنین ماه گذشته، یک ویدیو در یوتیوب ادعا کرد که این فرد میخواهد آفریقا را به زور واکسینه کرده و از بین ببرد.
گیتس که متعهد شده ۲۵۰ میلیون دلار در تلاش برای مبارزه با بحران کووید-۱۹ اختصاص بدهد با مقصر دانستن "ترکیب بدِ همهگیری و رسانههای اجتماعی و افرادی که به دنبال یک توضیح بسیار پیشپاافتاده هستند"، این اتهامات را رد کرد.
طبق گزارش WHO در دهه گذشته ۱۲۷۱ نفر در سراسر جهان به فلج اطفال ناشی از واکسن مبتلا شدهاند.
این بیماری معمولاً هنگامی گسترش مییابد که ویروس واکسن ضعیف شده توسط فرد واکسینه شده دفع شده و سپس توسط دیگران از طریق آب یا غذای آلوده گرفته شود.
سخنگوی طرح ریشه کنی فلج اطفال WHO اعلام کرده که اگرچه در واقع آلودگی میتواند "بطور منفعلانه کودکان دیگر را ایمنسازی کند" ، اما این موضوع میتواند عواقب ویرانگری در کشورهایی با نرخ ایمنسازی کم داشته باشد.
وی گفت: این مشکل هنگامی به وجود میآید که شما واکسیناسیون بسیار ضعیفی داشته باشید، زیرا این ویروس قادر به گسترش بوده و کودکانی را که واکسینه نشدهاند، پیدا میکند و با گذشت زمان در واقع میتواند به یک سویه تبدیل شود که قوی بوده و دیگر ضعیف نیست.
طبق اعلام WHO، در صورت "ایمنسازی کامل" جمعیت، مردم در برابر ویروسهای فلج اطفال ناشی از واکسن و ویروس موجود در طبیعت محافظت میشوند.
آژانس بهداشتی سازمان ملل نسبت به افزایش موارد فلج اطفال ناشی از واکسن در سالهای اخیر هشدار داده است. در سال ۲۰۱۹ میلادی بیش از ۳۶۰ مورد رخ داده که در مقایسه با ۱۰۴ مورد در سال ۲۰۱۸ میلادی و ۹۶ مورد در سال ۲۰۱۷ میلادی افزایش داشته است.
در حال حاضر ۱۶ کشور در سراسر قاره آفریقا با شیوع کروناویروس مواجه هستند و برخی از اقدامات مقابلهای با کرونا، برنامههای واکسیناسیون را متوقف میکند.
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، مدیر برنامه WHO برای ایمنسازی و تولید واکسن در آفریقا گفت که یک واکسن جدید که "قادر به جهش ژنتیکی نیست" در حال توسعه و پخش است.
به گفته وی، این واکسن جدید خوراکی فلج اطفال (nOPV) که "از نظر ژنتیکی پایدارتر بوده" و "نمیتواند جهش یابد"، قرار است از اواخر ماه معرفی شود.
انتهای پیام
نظرات