صاحبان آموزشگاههای هنری با شرایط سختی رو به رو هستند چرا که علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مالی که تا کنون بر آنها وارد شده، راه درآمد آنها هم در این شرایط بسیار سختتر شده چرا که پیش از این هم کسب درآمد بیشتر آموزشگاههای فرهنگی و هنری چندان مطلوب نبوده و با وجود این شرایط وضعیت آنها وخیمتر از قبل نیز شده است.
اما در این رابطه سراغ چند تن از صاحبان آموزشگاههای فرهنگی هنری رفتیم و مشکلات آنها را جویا شدیم.
آموزش هنر در فضای مجازی با مشکلات فراوانی رو به رو است
محمد صابری، مدیر آموزشگاه نقاشی و تصویرگری در این رابطه به ایسنا گفت: با تعطیل شدن اماکن هنری به ناچار برای اینکه هنرجویان دوره آموزش خود را به پایان برسانند از فضای مجازی برای ادامه کلاسها استفاده کردیم اما متاسفانه ضعیف بودن سرعت اینترنت و فراهم نبودن بسترهای لازم این مهم را بسیار دشوار کرد و موجب نارضایتی مدرس و هنرجو شد.
وی ادامه داد: بیشترین هنرجویان این مرکز را دانشآموزان هنرستان تشکیل دادهاند که با تعطیل شدن آموزشگاه به اصرار هنرجویان آموزش با همه مشکلات در فضای مجازی ادامه داشت.
صابری به عدم حمایت متولیان امر از آموزشگاههای هنری اشاره و مطرح کرد: متاسفانه هنر جایگاه خاصی ندارد و حمایت چندانی هم نمیشود، تقاضا برای کسب هنر زیاد است اما مسئولان حمایت از این بخش را تنها در حد حرف و کاغذنگاری نگاه داشتهاند و همیشه فقط به دنبال ارسال گزارش هستند حتی در وضعیت کنونی که جامعه هنری با صدمات جبران ناپذیر مالی رو به رو شدند باز هم وعدههای حمایتی دولت محقق نشد.
این نقاش و تصویرگر نیشابوری توضیح داد: آموزشگاه نقاشی مذکور با بیش از ۱۳ سال سابقه فعالیت هر سال حداقل ۱۰ نفر از هنرجویانش در کنکور سراسری قبول شده و وارد مراکز عالی تحصیلی میشوند. زمانی که استعدادهای ارزشمندی وجود دارد باید در حوزه فرهنگ و هنر اقدامات و حمایتی بیشتر صورت پذیرد.
او ادامه داد: از اسفندماه که کرونا فعالیتهای اقتصادی را ضعیف کرده بارها برای کاهش فشارهای اقتصادی در این حوزه اقدام به تعطیلی مرکز کرده اما با توجه به اصرار هنرجویان و استقبال خانوادهها از این عمل صرف نظر کردیم و فعلا ادامه میدهیم.
صابری گفت: مسئولان ادارات در شهرستان هم میتوانند با حمایت از هنرمندان نقاشی در کاهش آسیبهای اقتصادی به این بخش کمک کنند، آنها با به کارگیری هنرمندان در اجرای طرحهای داخلی و حتی سطح شهر هم در معرفی هنرمندان و هم جبران ضرر مالی نقش موثری دارند اما در این وضعیت کسی دست ما را نگرفت.
صدمات جبران ناپذیری به آموزشگاههای هنری وارد شد
در ادامه اکرم سلیمانی، مدیر یک آموزشگاه خوشنویسی در نیشابور نیز بیان کرد: آموزشگاههای هنری و فرهنگی به دلیل اینکه بیشترین مخاطبانش را دانشآموزان و دانشجویان تشکیل میدهند در تابستان به اوج کاری خود میرسند اما در سال جاری شیوع ویروس کرونا این مسئله را با مشکل اساسی رو به رو کرد؛ از طرفی کلاسها را نمیشد عمومی برگزار کرد و از سویی برگزاری کلاس به صورت خصوصی برای هنرجویان بار سنگین هزینه را داشت، تابستان که اوج کاری آموزشگاههاست به اتمام رسید و طبیعتا هزینههای ثابت مثل اجاره و... برای صاحبان آموزشگاه ماند و البته از این به بعد هم خواهد ماند.
وی ادامه داد: هنر خوشنویسی یکی از فعالیتهایی محسوب میشود که در فضای مجازی به مدت طولانی نتیجه مطلوبی را در بر نخواهد داشت. اما سوال اینجاست که مسئولان نظارتی بر فعالیت اماکن شلوغ و خطرآفرینتری مانند باشگاههای ورزشی و آرایشگاهها ندارند و تنها آموزشگاههای هنری با کمترین ظرفیت انسانی را تعطیل بدون حمایت تعطیل کردند؛ صدمات جبران ناپذیری به آموزشگاهها وارد شده و میشود اما حمایت چندانی وجود ندارد.
سلیمانی بیان کرد: حتی در همین رشته نیز افرادی که در مکانهای غیر رسمی یا منازلشان مشغول فعالیت هستند گویا با خطر کرونا مواجه نیستند(!) و نظارتی هم متاسفانه بر آنها وجود ندارد.
این خوشنویس گفت: عدم پشتیبانی متولیان در بحث هزینه اجاره مراکز و تعطیلیهای مستمر در این مدت از اسفند ماه تا کنون مشکلات جدی برای آموزشگاهها به وجود آورده است. حتی در دوران شیوع کرونا مجبور شدیم به دلیل عدم توافق با صاحب ملک در رابطه با اجاره، مکان پیشین را تخلیه کرده و به جای دیگری نقل مکان کنیم از سوی یکی از بانکهای عامل که بنده برای دریافت تسهیلات کرونا به آن مراجعه کردم از من سند خواست، آن هم برای وامی که مبلغ بسیار کمی داشت.
بین تمام حوزهها این اماکن از همه زودتر تعطیل شدند
یکی از مدیران آموزشگاه موسیقی نیز در نیشابور گفت: مدت پنج سال است که با مجوز رسمی و گذراندان تحصیلات مرتبط با این هنر مشغول تدریس موسیقی هستم اما مشکلات فراوانی در این حوزه برسر راه ما است که باید با توجه بیشتر سازمان فرهنگ و ارشاد مرتفع شود.
محسن قربانی اظهار کرد: هر آموزشگاهی در روزهای ابتدایی تاسیس با کمبود هنرجو مواجه است و این مهم کم کم با مطرح شدن رفع میشود اما آموزشگاههای هنری به دلیل اینکه دانشآموزان و دانشجویان بالاترین آمار ثبت نام را دارند بیشتر در تابستان مورد استقبال قرار میگیرند.
وی در ادامه توضیحاتش افزود: در این آموزشگاه دورههای موسیقی پاپ، سنتی و کلاسیک آموزش داده میشود و مورد استقبال بسیاری از نوجوانان و جوانان قرار گرفته، همچنین موسیقی میتواند در شرایط کنونی که فشارهای اقتصادی بر کانون خانوادهها سایه انداخته راه حل مناسبی برای آرامش باشد.
او با اشاره به مشکلات و موانع سرراه این هنر در نیشابور، بیان کرد: برای کسب مجوزهای لازم جهت راهاندازی یک آموزشگاه باید از هفت خوان سازمان ارشاد رد شد اما بیشتر افراد به راحتی بدون هیچ دردسری در منازل خود هنرجو تعلیم میدهند بدون اینکه متولیان امر نظارتی بر این مهم داشته باشند، همچنین دیگر نیازی نیست کرایه مکان، مالیات، هزینه مدرس و ... را که در یک مکان رسمی پرداخت میشود، متحمل شوند.
قربانی مطرح کرد: یکی دیگر از مشکلات آموزشگاههای هنری این است که مدرسان این اماکن را به عنوان ویترین کاری خود انتخاب میکنند و با استفاده از برند مرکز هنرجویان را برای تدریس خصوصی در منزل جذب میکنند و این موضوع ضرر مالی فراوانی را برای آموزشگاه در بر دارد.
وی با اشاره به مشکلات شیوع ویروس کرونا در این حوزه گفت: موسیقی یکی از هنرهایی است که به دلیل متفاوت بودن نوع سازها آموزش آن بیشتر به صورت انفرادی انجام میشود و نکته جالب این است که بین تمام حوزهها این اماکن از همه زودتر تعطیل شدند.
این مدرس موسیقی در ادامه توضیح داد: این مراکز به غیر از ویروس کرونا در مناسبتهای ملی و مذهبی مانند ماه رمضان، محرم و صفر و... به اندازه کافی تعطیل هستند که متاسفانه اجاره ملک و هزینه نگهداری مکان و تجهیزات در این ایام باید از هزینه شخصی جبران شود اما با این اوصاف هیچ حمایتی از سازمان فرهنگ و ارشاد نمیشوند.
او گفت: چند سال پیش که هنرمندی برای مجوز به اداره ارشاد مراجعه میکرد سختگیریهایی بود که بیشتر زمان هنرمندان صرف رفع آنها میشد اما ظاهرا یا هنر بیارزش شده و یا مسئولان این حوزه رویکردشان تغییر کرده اکنون هر کسی با گذراندن یک دوره کوتاه مدت در این حوزه قادر به دریافت مجوز است.
اصحاب فرهنگ و هنر این روزها با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند چرا که پیش از این نیز آن چنان که باید و شاید از آنها حمایتی صورت نمیگرفت و در این شرایط نیز روزگار تلختری را سپری میکنند از اجاره بهای مکان گرفته تا تعطیلیهای مستمر و... به خصوص که بسیاری از هنرمندان هستند که راه در آمدشان از همین تدریس و آموزش بوده و هست و حالا با رکودی که با آن مواجه هستند بیش از پیش مشکلات اقتصادی دست به گریبان آنها شده است.
انتهای پیام
نظرات