فرهاد وحدتینژاد، که به تازگی کتاب شعرش را تحت عنوان "از کجای وطن عبور کنیم" منتشر کرده است؛ در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: این کتاب که حاصل تلاش ۱۰ ساله است، مجموعه بیش از ۶۰ شعر است که اکثرا در قالب غزل سروده شده و چند چهارپاره و رباعی را هم شامل میشود که در انتهای کتاب گنجانده شده است.
وی ادامه داد: درست است که شعرها در قالب کلاسیک و کهن غزل سروده شده ولی سعی کردهام که از محتوای بهروز در شعرهایم استفاده کنم و تا حد امکان، موازین شعر متعهد را که به نوعی میتوان گفت انعکاس مسائل اجتماعی و احساس مسئولیت در برابر مسائل روز جامعه است در کارهایم لحاظ کنم.
وحدتینژاد خاطرنشان کرد: جستجو در تاریخ ادبیات نشان میدهد افرادی در تاریخ ادبیات ماندگار شدهاند که زبان حال مردم جامعه خود را بیان کردهاند و این زبان حال صرفا انعکاس مسائل سیاسی و یا دردهای اجتماعی و... نیست بلکه بسیاری از مضمونهای عاشقانه و عارفانه را هم شامل میشود؛ همان طور که متعالیترین نمونههای شعر عاشقانه را در اشعار حافظ داریم.
این شاعر نیشابوری افزود: شعر و سایر آثار هنری مانند یک رسانه است و هنرمندان در پیشبرد اهداف جامعه نقش بسزایی دارند و هر یک از ما به فراخور توان خود باید با انعکاس مسائل روز جامعه همان گونه که هست و نه تحریف واقعیتها، بکوشیم مردم را با حقایق آشنا کنیم.
وی با اشاره به اینکه بعضی افراد گلایه میکنند که شعر و موسیقی اصیل ایرانی درونمایه غم و اندوه دارد، توضیح داد: در طول تاریخ از باستان تا به امروز بیشتر آثار به جا مانده چه در زمینه شعر و موسیقی و چه سایر آثار هنری، برداشت روحی یک هنرمند از جامعهای است که در آن زندگی میکند و اگر حال جامعه خوب باشد و شادی و نشاط بر جامعه حاکم باشد قطعا این شادی و شعف در آثار هنری نمود خواهد داشت.
وحدتینژاد فاصله و شکافی را که بین مردم و ادبیات به وجود آمده است، یکی از معضلاتی دانست که در حال حاضر با آن مواجهیم و گفت: در قدیم شاهنامهخوانی و حافظخوانی در بسیاری از خانوادهها مرسوم بود، اما امروزه مردم با ادبیات بیگانهاند و حتی دانشجویان رشته ادبیات در بعضی موارد قادر نیستند اشعار حافظ را صحیح بخوانند که این علاوه بر سیستم آموزشی نا کارآمد، نشان از بی دغدغگی مردم نسبت به ادبیات و... است.
وی تاکید کرد: این شکاف و فاصله که متاسفانه روز به روز عمیقتر هم میشود، در جامعهای که تمام بنیانها و ستونها و تمام مبانی آن بر اساس وجوهات ادبی و هنری پایهگذاری شده بسیار خطرناک است و باعث میشود که مردم روز به روز نسبت به حق و حقوق خود بی دغدغهتر و بی احساستر شوند.
این کارشناس ادبیات بیان کرد: متاسفانه امروزه به بحث تکنیک و صنایع و زیور آلات شعر بیشتر از مضمون شعر بها داده میشود و شعرهای الان بیشتر به سمت تکنیکال شدن پیش میروند و گنگی و ابهام که متاسفانه، مورد توجه بسیاری از منتقدان هم هست چه در غزلها و چه در اشعار سپید خیلی پررنگ شده و باعث میشود که مخاطب عام خیلی با شعر ارتباط برقرار نکند.
وی به اشعار میرزاده عشقی و عارف قزوینی اشاره کرد و گفت: اشعار این بزرگان هر مخاطبی را به وجد و شعف میآورد و این سادگی و تاثیرگذاری بر مخاطب عام، موضوع مهمی است که نباید نادیده گرفته شود.
وی همچنین کمرنگ شدن فعالیت انجمنهای شعر را از دیگر چالشها و مشکلات حوزه شعر به خصوص در شهرستان نیشابور عنوان کرد و افزود: انجمنهای شعر قبلا بسیار پربارتر بودند، اما الان این انجمنها غنای لازم را ندارد و بیشتر تبدیل به ویترینی شدهاند برای شناساندن افرادی که میل به شهرت دارند.
این شاعر جوان مطرح کرد: آتش شعر هیچ وقت در وجود شاعر خاموش نمیشود، اما قطعا توجه و حمایت مسئولان مربوطه و به خصوص اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به حوزه شعر و ادبیات، باعث دلگرمی بیشتر هنرمندان شاعر شده و با ایجاد بستری مناسب زمینه شکوفایی بیشتر شاعران را فراهم خواهد کرد.
کتاب شعر "از کجای وطن عبور کنیم" در اواسط تیر ماه ۹۹ توسط نشر نزدیکتر منتشر شد و به دلیل شیوع ویروس کرونا مراسم رونمایی از این کتاب برگزار نشد که به گفته صاحب اثر، برنامهریزی برای رونمایی مجازی آن در دست اقدام است همچنین شاعر در رابطه با طرح روی جلد که درختی با شاخ و برگ خشکیده، اما ریشههایی پا بر جا است این گونه توضیح داد: که این درخت نماد وطن است که با وجود ناملایمات و سختیها همچنان ریشههایش استوار و پابرجاست و اصالت خود را حفظ کرده است.
انتهای پیام
نظرات