دکتر یعقوب محمدیفر ظهر شنبه ۱۵ آذرماه در آیین افتتاحیه هفته پژوهش استان همدان که به صورت مجازی برگزار شد، ضمن گرامیداشت هفته پژوهش اظهار کرد: پس از دو دهه برگزاری مراسم هفته پژوهش به این نتیجه رسیدیم که باید فناوری و پژوهش مقدمهای برای خلق ثروت از دانش باشد و در راستای اقتصاد مقاومتی قرار گیرد. سالیانی است که روز پژوهش را در مدارس به عنوان اینکه الگویی باشند برای پژوهشگران آینده برگزار میکنیم که این پیامی برای دانشآموزان دارد که قبل از ورود به دانشگاه مباحث پژوهشی را جدیتر بگیرند.
وی با تأکید بر اینکه مبنای پژوهش و فناوری خلاقیت است و ما باید خلاقیت را از مدارس آغاز کنیم و در دانشگاهها پرورش داده و آنها را در خدمت جامعه قرار دهیم، مطرح کرد: در نسلبندی مراکز آموزشی و پژوهشی دانشگاههای دنیا ابتدا اذعان به پژوهشمحوری بود سپس کارآفرینی اصل قرار گرفت. امروز محور اصلی کارهای پژوهشی کارآفرینی است که تأثیرگذاری و نقش مسئولیت اجتماعی مراکز آموزشی، پژوهشی و دانشگاهی است که باید این اصول را از مهدهای کودک و پایههای تحصیلی ابتدایی آغاز کنیم.
محمدیفر با تأکید بر اینکه ایجاد ذهن پرسشگر در بچهها باید به جد مورد توجه قرار گیرد، تصریح کرد: البته نظام آموزش و پرورش طی سالهای اخیر این فعالیتها را آغاز کرده اما باید این اقدامات را تسریع دهد و ذهن پرسشگر بچهها را از پرسش به مسئلهمحور تبدیل کنیم.
وی با بیان اینکه باید بچههای ما به دنبال حل مسائل علمی و جابه جایی مرزهای علمی باشند، گفت: این مسئله دور از ذهن نیست و اذعان میکنیم که در جمهوری اسلامی اگر بخواهیم از نظر جمعیتی در نظر بگیریم یک درصد جمعیت جهان و بیش از دو درصد از تولیدات علمی دنیا را داریم که به عنوان شانزدهمین قدرت تولیدکننده دانش و مقاله مطرح هستیم.
وی با بیان اینکه امیدواریم به زودی جزء ۱۶ قدرت اقتصادی اول دنیا نیز قرار گیریم، خاطرنشان کرد: این امر نشان میدهد که ما راهی را دنبال میکنیم که دانش را به ثروت تبدیل کنیم و این حاصل نمیشود مگر به اراده جوانان ما که همیشه در دنیا شگفتی آفریدند.
رئیس دانشگاه بوعلیسینا تصریح کرد: امروز در عرصه تولید علمی یک دنیا به جمهوری اسلامی چشم دوخته که جوانان ما با مهندسی معکوس توانستهاند مرزهای دانش را جا به جا کنند که در ادامه هم نیاز به همآوایی در کل عرصههای کشور است و از همه ظرفیتهای ویژه نونهالان تا نوجوانان استفاده شود.
محمدیفر با بیان اینکه برخی شرکتها با وجود سرمایه زیاد موفقیت و ثروت چندانی ندارند، یادآور شد: این در حالیست که شرکتهایی مثل گوگل، اپل و ... سرمایه مادی زیادی ندارند و سرمایههای آنها سرمایه ذهنی بر مبنای دانش است و ارزش آنها در بازارهای بورس هم زیاد است و این نشاندهنده این است که از دانش خود بتوانیم ثروت جمع کنیم.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همدان نیز با بیان اینکه هفته پژوهش در استان همدان با نواختن زنگ پژوهش از امروز آغاز شد، گفت: با توجه به شیوع بیماری کرونا، عمده برنامه های این هفته در فضای مجازی اجرا می شود.
دکتر مرتضی قائمی شیوع بیماری کرونا را سرفصلی بر تغییرات در شیوه ی اجرای مراسم هفته پژوهش در استان همدان دانست و افزود: در جهت کاهش آثار ناشی از این بیماری، امسال بر وفق ابلاغیه وزارت علوم و فناوری و پروتکلهای بهداشتی، مراسم هفته پژوهش در استان همدان به صورت مجازی برگزار میشود.
وی با بیان اینکه هفته پژوهش استان همدان با نواخته شدن زنگ پژوهش از امروز رسما آغاز شده است، تشریح کرد: این برنامه ها تا ۲۱ آذرماه در سطح استان و دانشگاهها ادامه دارد و عمدتا به صورت مجازی و در بسترهای وبینار و وب کنفرانس برگزار می شود.
دبیر کمیته اطلاع رسانی و تبلیغات ستاد هفته پژوهش استان همدان ادامه داد: بر اساس آییننامه، استاندار همدان به عنوان رئیس ستاد هفته پژوهش استان همدان، جانشین رئیس، یعقوب محمدیفر رئیس دانشگاه بوعلی و دبیر ستاد هفته پژوهش و فناوری استان، معاون پژوهشی دانشگاه بوعلی هستند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی همدان گفت: علاوه بر این هفت کمیته در ستاد هفته پژوهش استان مصوب شده که کمیته انتخاب پژوهشگران برتر دانشگاه با محوریت دانشگاه بوعلی، کمیته انتخاب فناوران برتر استان با محوریت پارک علم و فناوری، کمیته انتخاب پژوهشگران برتر دستگاههای اجرایی با محوریت سازمان مدیریت و برنامهریزی و دفتر آموزش و پژوهش توسعه و آینده نگری فعالیت خواهد کرد.
قائمی به فعالیت کمیته اجرایی با محوریت دانشگاه علوم پزشکی اشاره کرد و افزود: ضبط برنامهها، برگزاری مراسم تقدیر از پژوهشگران به صورت مجازی از جمله وظایف این کمیته است ضمن اینکه نواختن زنگ پژوهش به صورت مجازی و با حضور مقامات استانی و مراسم تقدیر از پژوهشگران دانشآموز توسط آموزش و پرورش توسط کمیته دانش آموزی با محوریت اداره کل آموزش پرورش برگزار می شود.
وی برگزاری نمایشگاه پژوهش و فناوری را از دیگر برنامه های فضای مجازی امسال عنوان کرد و گفت: کمیته نمایشگاهی با مدیریت پارک علم و فناوری برگزار خواهد شد و کمیته تبلیغات و اطلاعرسانی با محوریت دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خواهد کرد که شامل تبلیغات، طراحی بنر و پوستر هفته پژوهش و ساخت تیزر و اطلاعرسانی است.
دبیر کمیته اطلاع رسانی و تبلیغات ستاد هفته پژوهش استان همدان با اشاره به انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر اظهار کرد: مراسم تقدیر در فضای مجازی برگزار خواهد شد که علاقهمندان میتوانند با مراجعه به آدرس وب مربوطه در این برنامه شرکت کنند.
وی تأکید کرد: نمایشگاه در تمام طول هفته پژوهش بر روی سایت برگزار میشود و تمام فناوری های موجود در استان شامل پارک علم و فناوری و مراکز رشد دانشگاه بر روی این نمایشگاه مجازی ارائه خواهد شد.
قائمی بیان کرد: مجوعه دانشگاهها در سطح استان در طول هفته پژوهش برنامه های و مراسم خاص خود را نیز خواهند داشت و به صورت مجزا از پژوهشگران و فناوران برتر دانشگاهی خود در حوزه های استادی، دانشجویی و کارمندی تجلیل به عمل خواهند آورد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: آدرس سایت پارک علم و فناوری برای برپایی نمایشگاه http://hamedanvex.ir/ است و مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر در نشانی اینترنتی http://eclass.umsha.ac.ir/research برگزار می شود.
مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان نیز اظهار کرد: پژوهش زیربنای اصلی پیشرفت جوامع است و در دنیای امروز ممالکی که به استقلال و اهداف توسعه جامعه خویش بها می دهند، در برنامه ریزی های استراتژیک و سیاست گذاری های علمی خود پژوهش را در اولویت نخستین قرار داده اند.
محمد پورداود با بیان اینکه کشورهای پیشرفته جهان منابع انسانی و مالی فراوانی را به منظور انجام پژوهش های علمی در اختیار دانشگاه ها و نهاد تعلیم و تربیت و موسسات پژوهشی قرار می دهند، افزود: امروز به جرأت میتوان گفت که پیشرفت های اقتصادی و فناوری های نوین زاییده پژوهش های گسترده علمی هستند.
وی تصریح کرد: کشورهای توسعه یافته مهم، بخش عمده ای از تولید ناخالص ملی خود را به امور و فعالیت پژوهشی اختصاص داده اند و برای عقب نماندن از چرخه رقابت پرشتاب علمی و فنآوری پیوسته بر بودجههای پژوهشی و تحقیقی خود می افزایند چراکه پژوهش می تواند اتلاف وقت، سرمایه و اندیشه را به میزان زیادی کاهش داده و ما را در رسیدن به اهداف یاری کند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان همدان خاطرنشان کرد: پژوهشگری حرفه گرایش، پیرایش و پالایش نیست که به ردهای محدود تعریف شود بلکه جوششی در چشمه فیاض بُعد خلیفه اللهی آدمیزادگان است.
وی با اشاره به اینکه یکی از زیرنظام های 6گانه سند تحول، زیرنظام پژوهش و ارزشیابی است که دو جهت گیری جامع و کل نگر و مأموریت گرایی را برای پاسخ به دامنه وسیع و متنوعی از مسائل و مشکلات اتخاذ کرده است، افزود: در چرخش های کلان تحول آفرین از پژوهش های توصیفی موردی و پراکنده به پژوهش های نظاممند، نوآورانه و تحول آفرین در راستای عملیاتی کردن اهداف و کارکردهای نظام تربیت رسمی و عمومی در صیروریت است.
وی با بیان اینکه آموزش و پرورش در زمینه گسترش فرهنگ پژوهش، راهکارهای متعددی را در قالب تأسیس مراکز پژوهشی طرح ها و برنامه هایی را در سطح معلمان و دانش آموزان به اجرا در آورده است، خاطرنشان کرد: تأسیس پژوهشکده های آموزش و پرورش در راستای حمایت از امر پژوهش و تربیت مربیان پژوهشگر آزموده و شایسته، طرح معلم پژوهنده به منظور ترغیب به حل مسائل آموزشی و تربیتی از طریق پژوهش در عمل، ایجاد پژوهش سراهای دانش آموزی با هدف به وجود آوردن شرایط و امکاناتی که خلاقیتهای و ارتقای دانش و توانایی دانش آموزان را فراهم کند، ایجاد واحدهای درسی در دبیرستان ها با عنوان مطالعات پژوهشی، مسابقات انشاء و مقالهنویسی و جشنواره جابربن حیان و خوارزمی به تربیت در دورههای ابتدایی و متوسطه از جمله این راهکار ها و برنامه ها بوده است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان گفت: در استان همدان به پژوهش برای کاربست آن در مسائل تعلیم و تربیت اهتمام ویژه ای شده است و در بُعد همکاران و دانش آموزان پژوهش های قابل اتکایی برای طرح در استان و کشور انجام شده که رتبه های برتر کشوری گویای این مهم است.
پورداود با اشاره به اینکه شورای تحقیقات استان در کارگروه تخصصی و صحن اصلی شورا از یک پشتوانه علمی و پژوهشی قوی برخوردار است، تصریح کرد: در این شورا روسای محترم دانشکده های ادبیات و علوم انسانی، اقتصاد و علوم اجتماعی، اساتید مطرح پژوهشگر دانشگاه های بوعلی سینا، فرهنگیان و سایر دانشگاه ها و معلمان پژوهنده کار اولویت های پژوهش و مسأله پژوهش را با اتکاء به جدیدترین یافته های علمی و پژوهشی مورد بررسی قرار می دهند.
انتهای پیام
نظرات