مهندس محمد علی سلامی معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان قم در گفتوگو با ایسنا، عنوان کرد: یکی از بخشهای تحت پوشش معاونت بهبود تولیدات گیاهی، مدیریت حفظ نباتات است که وظیفه مبارزه با آفات و بیماریها و علفهای هرز را به عهده دارد.
وی دسته بندی آفات را مورد توجه قرار داد و گفت: مبارزه با آفات عمومی مانند جوندگان از تهیه و توزیع تا عملیات سمپاشی به عهده دولت است؛ اما مبارزه با آفات خصوصی به عهده کشاورزان و باغداران بوده و ما به لحاظ فنی اطلاعات مورد نیاز کشاورزان را ارائه و به آنان کمک میکنیم که عملیات مبارزه را به موقع و با استفاده از سموم مناسب انجام دهند.
سلامی به لزوم مشارکت دولت و کشاورزان در مبارزه با آفات همگانی اشاره کرد و افزود: مبارزه با آفات همگانی همچون سن مضر غلات با مشارکت کشاورزان و دولت انجام میشود به این معنا که ما مسئول آموزش، راهنمایی کشاورز و تهیه سموم و ابزار مورد نیاز آنها بوده و انجام عمل سم پاشی جزء وظایف آنان است؛ بنابراین مبارزه با آفات همگانی مشارکت دولت و کشاورزان را می طلبد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان قم تاکید کرد: آنچه در حوزه کنترل آفات بسیار اهمیت دارد، انجام به موقع عملیات مبارزه با آفات است؛ تا بتوانیم با کمترین میزان مصرف سموم آفات را کنترل کنیم.
وی بیان کرد: عدم رعایت زمان مناسب در عملیات مبارزه با آفات باعث تکرار سمپاشی میشود و این یک معضل است؛ به عنوان مثال در صیفی جات عملیات سمپاشی هر سه تا چهار روز یکبار تکرار میشود تا آفات را مورد هدف قرار دهد، لذا اگر برنامه تعیین زمان دقیق مبارزه علیه آفات توسط کارشناسان وجود داشته باشد دفعات سمپاشی کاهش پیدا میکند.
سلامی یادآور شد: در سالهای اخیر تولید غذای سالم را با مصرف کمتر مواد شیمیایی و یا حتی حذف مواد شیمیایی در دستور کار قرار دادیم و قطعا این روند را ادامه خواهیم داد.
وی ادامه داد: افزایش هزینههای مبارزه با آفات در روش غیر شیمیایی منجر به استقبال کمتر کشاورزان از این روشها است؛ اما اگر محصولات سالم تولید شده به قیمت بیشتری خریداری شود در جذب کشاورزان به روشهای غیر شیمیایی مبارزه با آفات موثر خواهد بود.
سلامی گفت: در بسیاری از کشورهای پیشرفته بر اساس آزمایشات، محصولاتی که سموم کمتری دارند با قیمت بیشتری به فروش میرسند، که این مسئله در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است؛ البته در حال حاضر برنامههایی را برای به کارگیری روشهای مبارزه غیر شیمیایی با آفات در دستور کار داریم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان قم، تصریح کرد: در دوسال اخیر در بیش از ۷۰ درصد باغات پسته استان قم عملیات مبارزه با آفات به صورت غیر شیمیایی و با مواد غیر سمی انجام شده است.
سلامی استفاده از مواد غیر سمی همچون شویندهها و استفاده از تلههای فرمونی که بیشتر در مزارع پنبه، صیفی جات و باغات انار و پسته مورد استفاده قرار میگیرد را از جمله روشهای مبارزه غیر شیمیایی با آفات در استان معرفی کرد.
وی با اشاره یه اینکه برای رسیدن به نقطه مطلوب در مبارزه غیر شیمیایی با آفات در حوزه کشاورزی فاصله زیادی داریم، یادآور شد: در حوزه مبارزه غیر شیمیایی با آفات در باغات و گلخانهها با توجه به پایدار بودن محیط موفق عمل کردیم.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی استان قم، اظهار کرد: با توجه به افزایش هزینههای مبارزه با آفات در روشهای غیر شیمیایی و پذیرش احتمال خسارت بیشتر و همچنین زمان بر بودن آن کشاورزان تمایل کمتری برای استفاده از این روش در مزارع دارند.
سلامی با بیان اینکه در ۱۲ هزار هکتار از باغات استان با تمرکز بر باغات پسته از روشهای مبارزه غیر شیمیایی با آفات استفاده کردیم، افزود: بازدید از نمونههای موفق استفاده از روشهای غیر شیمیایی مبارزه با آفات در باغات و گلخانهها و برگزاری مستمر کلاسهای آموزشی برای کشاورزان از جمله اقدامات ما در این حوزه است.
انتهای پیام
نظرات