• سه‌شنبه / ۲۵ مهر ۱۴۰۲ / ۱۸:۳۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402072517995
  • خبرنگار : 50548

مدیر امور شیلات و آبزیان خراسان رضوی مطرح کرد

لزوم کاهش هزینه‌های تولید در بخش شیلات

لزوم کاهش هزینه‌های تولید در بخش شیلات

ایسنا/خراسان رضوی مدیر امور شیلات و آبزیان خراسان رضوی گفت: هزینه تولید در بخش شیلات بالا است و محصول گران تولید می‌شود، بنابراین کاهش هزینه‌های تولید اهمیت ویژه‌ای دارد.

مجید طاهرپور در نشست «صنعت آبزی پروری» که به همت پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با همکاری مدیریت شیلات استان امروز، ۲۵ مهرماه، در سالن همایش‌های دکتر کاظمی آشتیانی برگزار شد، در رابطه با وضعیت آبزی‌پروری استان و اقدامات شاخص شیلات در راستای توسعه آبزی‌پروری اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰، ۸۴۵۸ تن تولید داشتیم که این میزان در سال جاری به مرز ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن رسید. حدود ۷۰ درصد هزینه پرورش ماهی در بخش غذا است. همچنین راه‌اندازی و بهره‌برداری از دو کارخانه خوراک آبزیان با مجموع ظرفیت تولید ۷۰ هزار تن خوراک آبزیان یکی دیگر از اقدامات در این حوزه بود.

وی افزود: علی رغم اینکه در حوزه‌های مختلف پیشرفت‌ داشته‌ایم، متاسفانه در حوزه کیفیت غذا اعم از وارداتی و داخلی مشکلاتی را داریم که جدای از هزینه تمام شده، بر روی کیفیت لاشه و محصول نیز اثرگذار خواهد بود. لذا یکی از نکات مهم در حوزه آبزی‌پروری کار در صنعت تولید غذای با کیفیت و اقتصادی است.

طاهرپور با اشاره به صادرات به کشورهای ازبکستان، ارمنستان و قزاقستان بیان کرد: در سال جاری پیش‌بینی می‌شود که میزان صادرات به ۳۰۰ تن در حوزه پرورش و خوراک برسد. در سال گذشته ۷۵ کیلوگرم خاویار و بیش از ۵۰ تن گوشت تولید شد. همچنین طبق آمار سال جاری تاکنون بیش از ۱۴۰ کیلوگرم خاویار تولید شده و پیش‌بینی می‌شود تا انتهای سال بیش از ۱۶۰ تن گوشت تحویل بازار شود. تولید ماهیان خاوریاری یکی از مسائل عمده‌ای است که آبزی‌پروری را در آینده استان تحت‌الشعاع قرار داده و پیرو آن تیلاپیلا خواهد بود.

مدیر امور شیلات و آبزیان خراسان رضوی با اشاره به رونمایی از سند توسعه فاز دوم خاویاری کشور در همایش «ماهیان خاویاری کشور» که سوم آبان ماه سال جاری در سبزوار برگزار خواهد شد، بیان کرد: این فرصت بسیار مناسبی برای خراسان رضوی در توسعه صنعت خاویاری استان و کشور است. پتاسیل‌های ویژه استان نیازمند مساعدت و همکاری بخش‌های خصوصی همچون آستان قدس رضوی است.

وی ادامه داد: اقدامات خوبی با آستان قدس رضوی شروع شده است. پروانه تأسیس و بهره‌برداری از پروژه تیلاپیلا به زودی در مزرعه نمونه صادر خواهد شد.

طاهرپور با بیان اینکه مجتمع کال‌شور سبزوار بزرگترین مجتمع خاویاری شرق کشور است، گفت: پیش‌بینی می‌شود ۶۰ تن گوشت و ۱۵۰۰ کیلوگرم خاویار در این مجتمع تولید شود که فاز اول آن طی یک ماه آینده به بهره‌برداری خواهد رسید. فناوری استحصال خاویار را به‌صورت ویژه در استان نداریم و تمام ماهیان به استان‌های شمالی ارسال می‌شود و بدین ترتیب پرورش‌دهنده به سود واقعی خود نمی‌رسد، اما سال گذشته برای اولین بار در سبزوار ۲ کیلوگرم استحصال خاویار داشتیم که امسال به صورت‌جدی‌تر آن را دنبال می‌کنیم.

وی با اشاره به نقش مهم پرورش کروکودیل در گردشگری و داروسازی بیان کرد: خراسان رضوی جزو معدود استان‌هایی است که پرورش کروکودیل را به ظرفیت ۳۰۰ سر رسانده و  ۹ میلیارد تومان در این حوزه سرمایه‌گذاری شده است. همچنین قرار است تا ۴ ماه آینده سایت پرورش پنگوئن در باغ گیاه‌شناسی بلوار فرودگاه راه‌اندازی شود.

مدیر امور شیلات و آبزیان خراسان رضوی با اشاره به تولید ماهی تیلاپیلا در استان اظهار کرد: زحمت بسیار زیادی بایت تیلاپیلا کشیده شده و ما جزو ۵ استانی هستیم که مجوز پرورش تیلاپیلا را داریم. این ماهی هزینه تولید بسیار پایینی دارد، گونه بسیار مقاوم، تکثیر بالا و دوران رشد مطلوبی دارد. راه‌اندازی مزرعه ۱۲۰ تنی تیلاپیلا در قوچان در مرحله آزمایشی قرار داشته و به زودی به شکل رسمی تولید خود را آغاز خواهد کرد.

لزوم کاهش هزینه‌های تولید در بخش شیلات

طاهرپور خاطرنشان کرد: برگزاری بازدیدهای آموزشی و ترویجی ویژه بهره‌برداران و طراحی دو بازدید خارج از استان برای پرورش‌‎دهندگان برای مشاهده دست‌آوردهای استان‌های شمالی در حوزه آبزی‌پروری، به ‌ویژه مکانیزاسیون صورت گرفته که در نتیجه آن متوجه شدیم ما از عدم به روزرسانی مزارع فرسوده خسارات فراوانی دریافت می‌کنیم. بنابراین فعالیت اول آموزش است، زیرا با یک نسل تحصیل کرده در میان پرورش دهندگان مواجه هستیم.

وی با اشاره به دغدغه‌های این حوزه گفت: در حوزه فرآوری و بازار به جد مشکل داریم، سرانه مصرف در استان غیرقابل باور است. سرانه مصرف آبزیان در استان ۷.۲ کیلوگرم است که این میزان در کشور ۱۳ کیلوگرم و در جهان ۲۲ کیلوگرم است؛ بنابراین فرآورده‌هایی که در حوزه آبزیان می‌توان از آن استفاده کرد، مانند ماهی برگرها، فست فودها و ... به کمک محققان نیاز دارد.

مدیر امور شیلات و آبزیان خراسان رضوی به ارائه آماری در خصوص تسهیلات بانکی این حوزه پرداخت و گفت: بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان در حوزه‌های مختلف تسهیلات ارائه داده شده است. تنها در حوزه پرداخت تسهیلات شیلات کارت، رتبه سوم کشوری شدیم. بیمه فاکتور اساسی و دغدغه بسیاری از پرورش‌دهندگان است که در واقعیت امر تعرفه‌های آن در مقایسه با غرامتی که پرداخته می‌شود، جذابیتی برای پرورش‌دهندگان ندارد. بنابراین طی جلساتی با مسئولین بیمه استان درخواست کردیم در این زمینه تصمیم‌گیری جدی شود.

طاهرپور با اشاره به پروژه‌های در دست اقدام خاطرنشان کرد: توجه جدی به موضوع قفس‌های دریایی در منابع آبی در دستور کار بوده و همچنین سایت‌های آبزی‌پروری در نقاط مرزی را داریم. سالانه حدود ۲۴۰ میلیون متر مکعب آب تنها از کلات از کشور خارج می‌شود که پتانسیل بسیار بالایی است. پرورش متراکم کپور در فیض‌آباد راه‌اندازی شده است. ایجاد واحد پایلوت آموزشی ویژه پرورش آبزیان در محیط بسته و معرفی گونه‌های جدید از دیگر اقدامات ما بوده است. 

وی عنوان کرد: معرفی گونه‌ها و حوزه‌های جدید در بخش آبزی‌پروری و غذا از ارکان اساسی توسعه شیلات در استان است. در سیاست‌های پیش‌رو باید به آب شور و معرفی گونه‌های جدید در تحقیقات توجه شود، زیرا هزینه تولید در بخش شیلات بالا بوده و محصول گران تولید می‌شود، بنابراین کاهش هزینه‌های تولید اهمیت ویژه‌ای دارد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha