غلامرضا قنبری امروز ۱۸ آبانماه، در همایش و گردهمایی کشاورزان در قالب طرح تحول کشاورزی استان که در مجتمع آیهها برگزار شد، اظهار کرد: امنیت غذایی پایدار امروز در تمام کشورهای دنیا مسئلهای بسیار کلیدی و راهبردی است، حتی کشورهای اروپایی که بین خودشان برخی محصولات را تقسیم کرده بودند، امروز به این نتیجه رسیدند که باید نسبت به تامین مواد غذایی جامعه خود توجه کنند، وگرنه دچار مشکل میشوند.
وی افزود: در کشور ما نیز با توجه به تحریمها، خشکسالیها، مشکلات و موانع پیش رو قطعا مسئله امنیت غذایی یکی از مسائل بسیار مهم و کلیدی است. امنیت غذایی به شکل جدی به تولید پایدار گره خورده، اگر تولید پایدار و ثبات در تولید نداشته باشیم، نمیتوانیم در تامین امنیت غذایی کشور و غذای جامعه اطمینان لازم و کافی را داشته باشیم.
قنبری بیان کرد: تولید پایدار و باثبات یکی از مسائلی است که به پارامترهای مختلفی گره خورده، مهمترین پارامتر، قیمت تمام شده تولید در این مرحله و زمان در کشورمان است. میتوانم ادعا کنم ما در بیشتر محصولات مورد نیاز کشورمان نه تنها میتوانیم تامینکننده نیاز جامعه خود باشیم، بلکه میتوانیم پشتیبان بخشی از جامعه جهانی و تامینکننده بخشی از غذای کشورهای جهان باشیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: مقام معظم رهبری و برخی مسئولان نگرانیهایی را در زمینه بخش کشاورزی بیان کردند و آن این است که بارها شاهد بودیم ظرفیتهای یک محصول در جامعه موجود است، اما دچار کمبود میشویم و قیمت آن افزایش پیدا میکند یا بالعکس، تولید انجام میشود و کشاورزان، تولیدکنندگان و بهرهبرداران بیشتر تقاضای خرید دارند.
وی اضافه کرد: در استان در یک سال گذشته باغداران آلو، زعفران و حتی کشمش درخواست خرید محصول خود را داشتند اما دولت جهت خرید تضمینی، جز در چند محصول استراتژیک، ظرفیت ندارد. این ظرفیت دولت در جامعه ۵ تا ۷ درصد بوده و مابقی باید در در بخش خصوصی تامین و مدیریت شود.
قنبری بیان کرد: یک دلیل اصلی که کشاورزان و تولیدکنندگان درخواست خرید محصول میکنند این است که قیمت تمام شده محصولات در مزرعه افزایش یافته و تناسبی با قیمت خرید در بازار ندارد، در بازار نیز مردم قدرت خرید با قیمت بالا ندارند اما یارانه مسیر درستی نیست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی در خصوص طرح تحولی در بخش کشاورزی استان عنوان کرد: برای این طرح جلسات مداوم و پیگیری مسئولان ارشد به ویژه استاندار را داشتیم. یکی از موارد مهم در این زمینه ارتقاء راندمان تولید است. در استان به طور متوسط ۳ونیم تن گندم در هکتار برداشت میشود، اما رکورددارهای ما تا ۱۴ تن در هکتار تولید داشتهاند، فاصله بین ۱۴ تا ۳ونیم تن بسیار زیاد است. هزینه و سرمایهگذاری انجام میشود اما بهرهوری، میزان و راندمان تولید بسیار پایین است.
قنبری خاطرنشان کرد: ضایعات کشاورزی مسئله دیگری است که باعث شده قیمت تمام شده محصولات افزایش پیدا کند. امسال برخی محصولات ما به مغازه آمد اما مردم نمیتوانستند خرید کنند؛ زیرا قیمت بالا بود. تنها راهی که باید به آن روی بیاوریم، افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی بوده که صورت مسئله اصلی است. یکی از برنامههای تحولی ما افزایش راندمان تولید است.
وی تصریح کرد: در برنامه طرح تحول که ۲۰ روز است به شهرستانها ارائه شده، ۱۴ میز محصولی با دو راهبرد محصولات استراتژیک و مزیتهای اصلی انتخاب شده است. میزهای محصولی در شهرستانها تشکیل شده و راهبرد اصلی این طرح توسط میزهای محصولی در شهرستانها مدیریت و راهبری خواهد شد. کشاورزان نقش اصلی را در راهبری و افزایش راندمان تولید در استان خواهند داشت و ماموریت کشاورزان در ارتقاء راندمان تولید بسیار حائز اهمیت است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: برای تمام محصولات برشهای استانی زدیم که در هر شهرستان تعداد کشاورزان آن محصول مشخص است. قرار است در گندم ۶۰ درصد، جو ۴۳ درصد، چغندر قند ۲۷ درصد، ذرت علوفهای ۲۲ درصد، پنبه ۴۰ درصد، زعفران ۴۳ درصد، زیره سبز ۵۸ درصد، انگور آبی ۵۵ درصد و پسته آبی ۲۷ درصد افزایش راندمان داشته باشیم.
قنبری افزود: برنامهریزی ما بر توسعه زنجیرههای تولید در بخش کشاورزی استان متمرکز خواهد شد. آنچه در آینده کشاورزی استان و کشور تاثیرگذار بوده این است که در ارتباط با برخی مقولههای بهرهوری و افزایش راندمان تولید در کشور گفتمانسازی کنیم و این موضوع تبدیل به مطالبه عمومی شود.
انتهای پیام
نظرات