• شنبه / ۱۰ آذر ۱۴۰۳ / ۱۰:۰۴
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1403091006391
  • خبرنگار : 50989

عناصر تربیتی را در خطبه حضرت زهرا(س) بشناسیم

عناصر تربیتی را در خطبه حضرت زهرا(س) بشناسیم

ایسنا/قم یک پژوهشگر حوزه امامت گفت: می‌توانم با قاطعیت بگویم که حضرت زهرا(س) در خطبه‌ فدکیه به ما آموختند که چگونه عناصر تربیتی را شناسایی کنیم و سبک زندگی فاطمی را بیابیم. با یک بار خواندن این خطبه، قطعاً نگرش ما به زندگی تغییر خواهد کرد؛ زیرا حضرت در این خطبه نسخه‌ای عمومی برای همه‌ مسلمانان ارائه داده‌اند.

شیخ محمد تقی شرعی محقق و پژوهشگر حوزه امامت در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ما می‌توانیم به سبک زندگی حضرت زهرا(س) و عناصر تربیتی آن از دو منظر توجه کنیم؛ نخست، با بررسی زندگی ایشان که تاکنون بارها مورد مطالعه قرار گرفته است و دوم، با دقت در سخنان و خطبه‌های آن حضرت که در آن‌ها می‌توانیم این عناصر را شناسایی کنیم.

وی با بیان اینکه در خطبه‌ حضرت زهرا(س)، مهم‌ترین عنصر تربیت را می‌توان یافت، گفت: خطبه‌ فدکیه، که به‌عنوان یکی از معروف‌ترین خطبه‌های حضرت زهرا در مسجد پیامبر(ص) شناخته می‌شود، به‌صورت فهرست‌ وار نکات مهمی را بیان می‌کند.

شرعی بیان کرد: شخصیت حضرت زهرا(س) به‌عنوان معیاری برای حق و باطل مطرح است و پیامبر(ص) فرموده‌اند که خداوند به خشنودی او خشنود و به غضب او غضبناک خواهد شد، از سوی دیگر، شخصیت علمی حضرت نیز قابل توجه است؛ یکی از منابع علم امام، مصحف حضرت زهرا(س) است.

 این پژوهشگر حوزه امامت تصریح کرد: هدف حضرت زهرا(س) از این خطبه، طرح مسائل اقتصادی و گرفتن فدک نبود، بلکه ایستادگی در برابر جبهه‌ باطل و احیای معارف اسلامی است که در طول ۲۳ سال توسط رسول گرامی اسلام بیان شده است؛ ایشان در این خطبه می‌خواهند این معارف را بازگردانند.

وی ادامه داد: مخاطب خطبه تنها اهل مدینه نیستند، بلکه تمام مسلمانان در هر عصر و دوره‌ای مخاطب این سخنان هستند؛ بزرگان شیعه این خطبه را نقل و تعلیم و به یکدیگر درس می‌دادند؛ اگر ما بخواهیم زندگی علوی و فاطمی داشته باشیم، نادرست است که این خطبه را نخوانیم.

شرعی تصریح کرد: می‌توانم با قاطعیت بگویم که حضرت زهرا(س) در خطبه‌ فدکیه به ما آموختند که چگونه عناصر تربیتی را شناسایی کنیم و سبک زندگی فاطمی را بیابیم. با یک بار خواندن این خطبه، قطعاً نگرش ما به زندگی تغییر خواهد کرد؛ زیرا حضرت در این خطبه نسخه‌ای عمومی برای همه‌ مسلمانان ارائه داده‌اند.

این پژوهشگر حوزه امامت تاکید کرد: اولین نکته‌ای که این خطبه به ما می‌آموزد، این است که به زندگی به گونه‌ای بنگریم که به قضا و قدر الهی راضی باشیم. اگر بخواهیم کلام حضرت زهرا(س) را در زندگی پیاده کنیم، باید بدانیم که هر مصیبتی که به ما می‌رسد، خداوند متعال شاهد است و امور ما را تحت تکفل دارد.

وی افزود: بسیاری از افراد در ایام فاطمیه به یاد سبک زندگی فاطمی می‌افتند، اما باید به این نکته توجه داشته باشند که آیا در طول سال، زینت حضرت زهرا(س) هستیم؟ آیا به گونه‌ای رفتار می‌کنیم که آبروی امام زمان(عج) را حفظ کنیم؟ این سؤالات باید همواره در ذهن ما مطرح شود.

این پژوهشگر اعلام کرد: ما می‌توانیم امامت را در زندگی خود به دو صورت کاربردی کنیم: نخست، از طریق توسل و یاد امام زمان(عج) و دوم، با عادت به سلام کردن به امام زمان(عج) قبل از هر چیز باید به یاد داشته باشیم که همه‌ ما رعیت امام عصر هستیم.

شرعی توضیح داد: ما به واسطه‌ی امامت می‌توانیم دل‌های خانواده را به هم نزدیک کنیم و سبب شویم محبت و همبستگی به وسیله‌ی امام زمان در خانواده‌ها جریان یابد.

وی افزود: اگر به روایات نگاه کنیم، می‌بینیم که گفته شده اگر فرزند شما سه ساله شود، باید «لا اله الا الله» را به او آموزش دهید و حتی در زمان تولد، اذان را در گوشش بگویید. این کارها برای این است که بدانیم مهم‌ترین شاخصه‌ تربیت، نخست باورهای کودک ما است.

این پژوهشگر اظهار کرد: مشکلی که در حال حاضر وجود دارد این است که مردم به ظواهر دین اهمیت می‌دهند. به‌عنوان مثال، وقتی دختر من بزرگ‌تر می‌شود، به او می‌گوییم حجاب داشته باشد، اما قبل از حجاب باید اعتقاد و باور در ذهن او شکل بگیرد.

شرعی در پایان تصریح کرد: اگر این باور شکل نگیرد، فرزندانمان پس از ورود به جامعه، با دو شبهه به‌طور کل از مسیر خارج می‌شوند. چیزی که حضرت زهرا(س) بسیار بر آن تأکید کرده‌اند، این است که قبل از هر چیز باید باور را در فرزندانمان محکم کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha