به گزارش ایسنا، سیدمحمد بطحایی رییس سازمان امور اجتماعی در نشست خبری برگزاری رویداد ملی تقویت مشارکت سرمایه گذاری و انسجام اجتماعی اظهار کرد: رویدادی هفته آینده اول اردیبهشت ماه برگزار میشود و این رویداد برگرفته از شعار سال در حوزه سرمایه گذاری برپا خواهد شد که با حضور ۶۰۰ نفر از فعالان اجتماعی و سازمانهای مردم نهاد و خیرین حوزههای مختلف خیریه برگزار میشود. در این رویداد آقای رییس جمهور حضور پیدا خواهد کرد و سیاست دولت چهاردهم مورد تبیین قرار میگیرد و به دنبال این هستیم که تجارب مختلف سمنها به اشتراک گذاشته شود و سمنها با قابلیتهای یکدیگر آشنا شود.
وی ادامه داد: سرمایهگذاری اجتماعی به گفتوگو گذاشته میشود و اهمیت و ضرورتش مشخص خواهد شد. ما متاسفانه در حوزه اجتماعی از سرمایهگذاری مردم کمتر برخوردار بودیم. حدود ۱۱ هزار سمن در وزارت کشور ثبت شده که البته همه فعال نیستند. باتوجه به ظرفیت بسیار گسترده کشور این عدد بسیار کم است. در رویداد اول اردیبهشت بحث نوآوریهای اجتماعی را خواهیم داشت. برنامهای را در سال ۱۴۰۴ به اجرا در میآوریم و در آن مراکزی که نوآوری اجتماعی دارند دور هم جمع میشوند.
رئیس سازمان امور اجتماعی اضافه کرد: ما قالبا در بخشهای عمرانی از سمنها استفاده کردیم اما در حوزههای اجتماعی از ظرفیتهای کمتری استفاده کردیم. از نوآوریهای مردم کمتر در حوزه اجتماعی استفاده شده است و برای یافتن نوآوریهای اجتماعی و خلاقیتها باید تلاش بیشتری کرد و در این راستا در سال ۱۴۰۴ شبکه نوآوریهای اجتماعی راه اندازی خواهد شد.
وی ادامه داد: ۱۰ غرفه نمایشگاهی در روز دوشنبه دستاوردها و نوآوریهای خودشان را ارائه میکنند و بعد از ظهر همین روز سمنهای شرکت کننده با مسائل مختلف حوزه اجتماعی آشنا خواهند شد.
گوشهای از کار مدرسه سازی را به عهده میگیریم
بطحایی با بیان اینکه سمنها در موضوعات متنوعی کار میکنند و بیشترین موضوعات مربوط به حوزه آسیبهای اجتماعی و توسعه است، گفت: در حوزه آموزش و پرورش نیز سمنها فعالیت میکنند و بخشی از این خیرین در وزارت کشور مجوز گرفتند و ثبت شدند. کار ویژهای را در حوزه مدرسه سازی شروع کردیم و در سال ۱۴۰۴ کار ویژهای را در این راستا خواهیم داشت. انشاءالله سال ۱۴۰۴برای مدرسه سازی پر رونق باشد و ما هم کار ویژهای را شروع میکنیم و گوشهای از کار مدرسه سازی را به عهده میگیریم.
بانوان نسبت به آقایان آسیبهای بیشتری دارند
وی درباره مسئله طلاق، زنان سرپرست خانوار و اعتیاد دانش آموزان دختر و برنامه سازمان امور اجتماعی در این حوزه نیز گفت: به دلیل اینکه بانوان نسبت به آقایان آسیبهای بیشتری را دارند، نرخ آسیبها بیش از آقایان است. خودکشی در بانوان بیش از آقایان است؛ هر چند این شیب رو به افول است و تفاوت بین آقایان و خانمها در حال کاهش است؛ اما باز هم آسیبهای بانوان بیشتر است و این در سطح دنیا وجود دارد و فقط در کشور ما نیست. خوشبختانه در یکی دو شاخص مثل خشونت و فرار از خانه به دلایل مختلف با کاهش آمارها در بانوان مواجه هستیم.
رئیس سازمان امور اجتماعی ادامه داد: این نباید ما را غافل کند تا برنامههایمان را اجرا نکنیم. در اواخر سال ۱۴۰۳ برنامه ویژهای را برای بانوان پیش بینی کردیم. این برنامه فرابخشی نیست و فقط از طریق اجرای دولت و وزارت کشور به نتیجه نمیرسد و همه دستگاهها باید با هم کار کنند. خوشبختانه از جمله مواردی است که اختلاف در آن کمتر وجود دارد. قوه قضاییه، نیروی انتظامی، سازمان بهزیستی و شهرداریها باید پای کار بیایند. از اواخر سال ۱۴۰۳ به صورت آزمایشی کاری را شروع کردیم و این ادامه خواهد داشت تا بتوانیم به صورت اصولی با پدیدههای اجتماعی روبرو شویم. در بعضی از آسیبها مثل خودکشی در بعضی از استانها سیر صعودی دارد؛ اعتیاد و آسیبهای دیگر مثل الکل، سیگار و گل نیز وجود دارد.
وی درباره احتمال تصویب لایحه ارتقای امنیت زنان در مجلس گفت: وقتی طرحی به جریان میوفتد باید اجزایش در کنار هم دیده شود؛ اما در مسیر تصویب آنقدر جا به جا میشود که در نسخه آخر یکپارچگی آن از دست میرود. در لایحه ارتقای امنیت زنان این مساله وجود دارد و آنقدر کم و زیاد شده که احتمالا انسجام و یکپارچگیاش را از دست خواهد داد. البته نمیگویم مشکلی را حل نمیکند؛ حتما مسائلی با این لایحه حل خواهد شد.
بطحایی درباره تاثیرات کارگروههای آسیبهای اجتماعی این سازمان گفت: این کارگروهها در دولت قبل تشکیل شدند و مسیر خوبی داشتند اما نیاز به اصلاحات بیشتری در این مسیر وجود دارند. ما ستاد مبارزه با مواد مخدر داریم اما آمدیم کارگروههایی به موازات آن ایجاد کردیم که ناهماهنگی ایجاد شد و بنا داریم این اخلال را برطرف کنیم. اگر این اخلالها برطرف شود کارگروهها با اثربخشی بیشتری فعالیت کنند.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری از سال ۹۴ در بازه زمانی چند ساله شخصا هفت جلسه را برای مقابله با آسیبهای اجتماعی برگزار کردند و وارد آسیبهای اجتماعی شدند. متاسفانه بخشی از آن جمعبندیها عملیاتی نشد؛ من در سه جلسه آن حضور داشتم و شاهد بودم اگر آن جمعبندیها به اجرا میرسید، بسیاری از مشکلات حل میشد. در دور جدید میخواهیم مسائل مختلف آن دوره را اجرایی کنیم.
برنامه وزارت کشور برای برخورد با پدیده اجاره کودکان از سوی خانوادهها
رئیس سازمان امور اجتماعی با اشاره به مسئله کودکان کار عنوان کرد: تلاشهایی که از اواخر دولت شهید رییسی صورت گرفته انصافا تلاشهای موثری بوده است. با وجود همه این تلاشها متاسفانه همچنان با این پدیده مواجه هستیم و یک بخش آن به مسئله معیشتی خانوادهها برمیگردد. بعضی از خانوادهها به این دلیل کودک را وادار به کار میکنند. ما شواهدی را در اختیار داریم که خانواده نیاز به مسئله معیشتی ندارد و کودک را به یک گروه اجاره میدهد و در یک خانه زیر زمینی این کودکان را به کارهای خطرناکی وادار میکنند. در این زمینه به نیروی انتظامی و قوه قضاییه نیاز داریم و در سال ۱۴۰۴ یکی از مسائل ما مواجهه با چنین پدیدهای است.
وی ادامه داد: این کودکان کار بیمه و حقوق بالایی ندارند و برای کسانی که این کودکان را به کار میگیرند، درآمد خوبی دارد و اگر جلوی آن را نگیرند آمار بیشتر خواهد شد. آمار نسبت به اواخر سال ۱۴۰۲ خیلی کاهش پیدا کرده است؛ اتباع غیرایرانی هم ممکن است به صورت کودک کار در ایران فعالیت کنند؛ دستاوردهای خوبی در این راستا داریم.
رئیس سازمان امور اجتماعی با اشاره به دیگر آسیبهای اجتماعی و اقدامات این سازمان در خصوص کاهش آمارها گفت: باید اعتراف کنیم در حوزه اجتماعی در کشور آنگونه که باید تلاش نکردیم؛ از سال ۹۴،۹۵ با ورود مقام معظم رهبری وضعیت مشهود شد. باوجود تلاشها آنگونه که باید با خطر موجود مواجه نشدیم و راهکارها را به کار نگرفتیم. بخشی از آن به برخورد منفعلانه با این پدیده برمیگردد.
وی با بیان اینکه سبک زندگی نیز به دلایل مختلف دستخوش تغییر شده و دنیا با این پدیده مواجه شده است، ادامه داد: مهم ترین دلیلش فضای مجازی است و امروز خانوادهها مثل ۵۰ سال پیش نیست و مرجعیت خانواده نسبت به قبل کاهش پیدا کرده است.
فرزندانمان در مدارس را برای مواجهه با آسیبها آماده نکردیم
خیلی از جوانان گل را ماده مخدر نمیدانند و از آثار و عواقب آن آگاه نیستند
بطحایی اضافه کرد: در حوزه آموزش و پرورش فرزندانمان را برای مواجهه با آسیبها آماده نکردهایم و دنیا در حال تغییر است؛ اما بچههای ما این آمادگی را ندارند. اگر وارد گروه جوانان و نوجوان شوید، خیلی از آنها گل را ماده مخدر نمیدانند و از آثار و عواقب آن آگاه نیستند. نمیدانند سیگار چه آثار مخربی دارد و اتفاقات حوزه آسیبهای اجتماعی را نمیشناسند. ما یاد نگرفتیم چگونه نشاط و شادی را در زندگی خودمان تقویت کنیم و آستانه تحملمان به شدت پایین آمده است.
سهم خانواده در آموزش و افزایش مهارتهای اجتماعی
وی با بیان اینکه جوامعی وجود دارد که آسیبهای اجتماعی بیشتری دارند، اما مردمشان در شرایط بهتری هستند، گفت: ما در آموزش و پرورش و دوره نوجوانی به سراغ آموزش نمیرویم؛ یک دختر نوجوان در اوج شکوه خود به محض اینکه به یک بحران برمیخورد، اولین راهکارش خودکشی است. تغییر سبک زندگی، مرجعیت خانواده و افزایش سهم خانواده در آموزش و افزایش مهارتهای اجتماعی از عواملی هستند که باید روی آن کار کنیم تا شاخصهای آسیب اجتماعی را کاهش دهیم.
برنامه وزارت کشور برای افزایش شادی و نشاط اجتماعی در کشور
بطحایی با اشاره به مسئولیت دولت در افزایش شادی مردم گفت: ما متاسفانه به دلایل مختلف این نقطه ضعف را داریم؛ در آخرین جلسه شورای اجتماعی آیین نامه نشاط اجتماعی را تصویب کردیم. ما نمیتوانیم نسخه بپیچیم چرا که برنامههایی که در جنوب میشود اجرا کرد با شمال کشور متفاوت است. در این آیین نامه فرمانداریها مکلف شدند با استفاده از ظرفیتهای مردم نهاد و بومی منطقه کار را شروع کنند. ما در سال ۱۴۰۴ در حال کار هستیم که به تدریج این برنامه را بیشتر کنیم. حجم برنامهها برای افزایش شادی کم است و گاهی وقتها در صدا و سیما هم چنین چیزی را نمیبینیم.
رئیس سازمان امور اجتماعی اضافه کرد: تلویزیونهای خانگی، برنامههای کوچه و خیابان و صدا و سیما باید چنین برنامههایی بیشتر باشد. با فدراسیون زورخانهای همکاری مشترکی داریم که بتوانیم در خیابانها برنامهای در این حوزه اجرا کنیم و از فرهنگ و آداب و رسوم خودمان استفاده کنیم. زمینههای شادی را باید فراهم کنیم و اگر واقع بینانه وارد این مقولهها نشویم، برنامههای بیرونی ما را با خود میبرد و در مقابل موسیقیهای مبتذل نمیتوانیم قرار بگیریم.
قتلهای خانوادگی رشد نداشته است
وی درباره افزایش قتلهای خانوادگی نیز گفت: در لایحه ارتقای امنیت زنان تامین امنیت زنان در نظر گرفته شده است اما واقعیت این است که همه مسئله قانون نیست. کسی که دست به چنین جنایتی میزد، به این فکر نمیکند چه اتفاقی برایش میوفتد و در لحظه اقدام میکند. قانون باید جدی تر به این مسئله توجه کند؛ اما همه مولفهها باید با هم جلو برود تا حمایت کافی از خانواده انجام شود. افراد از حیث اجتماعی باید به یک بلوغی برسند که گرفتن جان انسانها حق کس دیگری نیست. یکی از مولفههای کاهشی ما نزاعهای دست جمعی است و قتلهای خانوادگیمان رشد نداشته؛ اما در فضای مجازی بیشتر دیده شده است.
بطحایی با بیان اینکه رویکرد سازمان اجتماعی در وزارت کشور هماهنگ کنندگی در حوزههای اجتماعی است، اظهار کرد: وزارت کشور نقش هماهنگ کنندگی دارد؛ نباید برای مسائل اجتماعی از مدلهای امنیتی یا سیاسی استفاده کنیم؛ در کوتاه مدت مشکل حل میشود و دوباره سرباز میکند. اولین اثر مذاکرات روی حوزه اقتصادی است و کاهش مشکلات اقتصادی به صورت غیرمستقیم بر حوزه اجتماعی تاثیر میگذارد. ما از نظر اقتصادی گشایشهایی برایمان ایجاد میشود؛ اما اگر توریستهایمان افزایش پیدا کند، مسائل خوب و بد دیگر نیز اتفاق میوفتد و باید روی این مسئله کار کنیم. باید درباره اتفاق مختلف حوزه بین المللی آگاهی لازم را داشته باشیم و آینده نگر باشیم.
انتهای پیام
نظرات