غلامحسین مظفری، شنبه ششم اردیبهشت در ششمین جشنواره امتنان از کارگران نخبه در مجموعه ورزشی کارگران برگزار شد، اظهار کرد: یکی از اشکالات جدی در کشور این است که برخی از مدیران ارشد ما نظریهای برای اداره مجموعه خود ندارند، در حالی که صرفاً به تنظیم برنامهها بسنده میکنند. نظریه باید مبتنی بر سواد علمی و دانشگاهی و البته تجربه باشد.
وی ضمن تشکر از نمایندگان کارفرمایان و دستگاههای اجرایی و اداری در راستای خدمت خالصانه به مردم، بیان کرد: خوشحالم که سال گذشته، خراسان رضوی رتبه اول اشتغالزایی کشور را به دست آورد. این موفقیت، حاصل زحمات و تلاشهای بخش خصوصی، بویژه در حوزه اقتصاد است.
بار توسعه خراسان رضوی بر دوش بخش خصوصی
استاندار خراسان رضوی گفت: در خراسان رضوی، ۹۰ درصد اقتصاد در اختیار بخش خصوصی است و این یک امکان بزرگ و یک امتیاز خوب است که بار اصلی توسعه استان بر دوش این بخش قرار دارد. امروز نیز شاهد اتفاقات خوبی در این حوزهایم. انصافاً، با زحمت و تلاش همه کسانی که دغدغه توسعه و آبادانی کشور را دارند، علیرغم همه محدودیتها، گامهای بلندی برای توسعه و آبادانی استان و خدمت به سرزمین امام رضا (ع) برداشته شده است.
وی افزود: در بیش از شش هزار واحد صنعتی استان، بخش عمدهای از کارگران و زحمتکشان مشغول به کارند. در حوزه کشاورزی نیز بیش از ۱۰.۶ درصد سهم اشتغال استان را داریم. در بخش صنعت، سهم ما از کل کشور ۲۵ درصد است.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به ظرفیت حوزه خدمات تأکید کرد: لازم است تا توجه بیشتری به این بخش شود. در حال حاضر، سهم ما از تولید ناخالص داخلی (GDP) در حوزه خدمات، کمتر از ظرفیت است که بیش از ۶۰ درصد جیدیپی آن در این حوزه است. باید کارهای جدیتر و مطالعات عمیقتری در این بخش انجام شود و ارزش افزوده بیشتری ایجاد کنیم.
وی بیان کرد: در حال حاضر زنجیرههای ارزشی که در حوزههای مختلف تعریف میکنیم، در حوزه خدمات کمتر وجود دارد. این بخش، ظرفیت فوقالعادهای دارد و طبیعتاً باید تلاش کنیم تا از سی میلیون نفر مسافر و گردشگر ورودی به استان، بهره ببریم. این بحثها در حال شکلگیری است و امیدواریم بتوانیم از این ظرفیت استفاده کنیم.
مظفری تصریح کرد: در مباحث کلان، ما بعنوان مدیران اجرایی استان، متعهد شدهایم که در کنار شما برای حل مسائل کشور قدم برداریم. بارها در جلسات عرض کردهام و اکنون نیز تکرار میکنم که ما با علم و آگاهی به مشکلات و گرفتاریها وارد این عرصه شدهایم. میدانستیم که بسیاری از مسائل، پیچیده و درهمتنیدهاند. با این وجود، مسئولیت پذیرفتهایم و مدیرانی هم که بتازگی به جمع ما پیوستهاند، پذیرفتهاند که باید گرهگشایی و تلاش کنند.
وی اضافه کرد: خوشحالم که امروز نماینده کارفرمایان و کارگران اشاره کردند که بالاخره برای اولینبار، حقوق کارگران متناسب با تورم افزایش یافته است. اما واقعیت این است که این افزایش، پاسخگوی حجم زیادی از نیازهای آنان نیست. اگر از تسهیلات معمول بگذریم، واقعاً اداره زندگی آنان با سختی همراه است.
استاندار خراسان رضوی اضافه کرد: در بخشی از موضوعات، شرایط خاص است. البته این بدان معنا نیست که کاری از ما ساخته نیست. بحث من این است که باید در جامعه کارگری، راهی برای حل مشکلات بویژه مشکل مسکن پیدا کنیم. با کمک کارفرمایان، دولت و سایر متولیان مانند بنیاد مسکن، راه و شهرسازی و شورای مسکن، باید این مشکل را حل کنیم و این کار شدنی است. بعبارت دیگر، باید بخشی از نیازهای اساسی کارگران را برطرف کنیم.
وی افزود: دولت امسال در این زمینه، گام موثری برداشت و طرح کالابرگ را اعلام کرد. من بعنوان استاندار، ابتدا نگران اجرای این طرح بودم، چرا که پنج میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در خراسان مشمول این طرح بودند و تامین کالا، منابع مالی و اجرای این طرح با محدودیتهایی روبهرو بود. اما به لطف خدا، این طرح با موفقیت اجرا شد و این نشان میدهد که اگر ارادهای برای حل مشکلات وجود داشته باشد، حتماً اتفاق خواهد افتاد.
مظفری گفت: در استان خراسان، واقعاً فاصلهای بین کارفرمایان و کارگران وجود ندارد. فضای حاکم، فضای همراهی است و بسیاری از کارفرمایان ما، حتی بیشتر از خود کارگران دغدغه دارند. من شاهد بودهام که حتی در سختترین شرایط اقتصادی، در بحث ناترازیها نیز کارفرمایان حاضر به تعدیل نیرو نشدهاند.
مبارزه با سوداگری در بازار ارز و طلا از برنامههای کلان وزارت کار است
در ادامه، عقیل مختاری، سرپرست اداره تعاون، کار و امور اجتماعی استانداری خراسان رضوی اظهار کرد: هفته منتهی به یازدهم اردیبهشت به عنوان هفته کارگر گرامی داشته میشود و این روز، حتی پیش از انقلاب نیز اهمیت داشته و کارگران در مناسبتهای مختلف خواستههای خود را مطرح میکردند. به طور خاص، در یازدهم اردیبهشت سال ۱۳۲۵ در کرمانشاه، کارگران مورد حمله قرار گرفتند که منجر به کشته و زخمی شدن تعدادی از آنها شد.
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی ادامه داد: پس از انقلاب، جامعه کارگری همواره در صحنههای مختلف حضور پررنگی داشته و به عنوان یکی از ستونهای اصلی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی مطرح بوده است.
وی گفت: در قانون کار جمهوری اسلامی که در سال ۱۳۶۹ تصویب شد، اصل سه جانبهگرایی در تمام لایههای قانون به چشم میخورد. به این معنا که در تمامی تصمیماتی که در قانون پیشبینی شده، نمایندگان کارگران، کارفرمایان و دولت به طور مشترک مشارکت دارند. این سه جانبهگرایی از مراجع حل اختلاف گرفته تا شورای عالی کار و شورای حفاظت ایمنی و بهداشت کار، رعایت شده و هر یک از این سه گروه، دارای حق رأی برابرند.
مختاری بابیان اینکه اهمیت جامعه کارگری در نظام جمهوری اسلامی بر کسی پوشیده نیست به برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت چهاردهم برای این قشر اشاره کرد و افزود: در واقع، این برنامهها، یادآوری تعهد این وزارتخانه در راستای خدمترسانی به کارگران و جامعه کارگری است.
وی بیان کرد: مهمترین محورهای برنامههای کلان و صنفی وزارت کار و رفاه اجتماعی در دولت چهاردهم عبارتند از تلاش برای تحقق رشد شش درصدی، مهار تورم، مبارزه با سوداگری به ویژه در بازار ارز و طلا، کاهش واردات، حل مشکل ناترازی انرژی، ارتقای آموزش و سلامت و کاهش فقر و نابرابری. این اهداف، کم و بیش در برنامه هفتم توسعه نیز مورد توجه قرار گرفتهاند.
تأکید دولت در حوزه سیاستهای صنفی بر افزایش مهارتآموزی است
مختاری اظهار کرد: در حوزه سیاستهای صنفی، دولت بر افزایش مهارتآموزی تأکید ویژهای دارد. بر همین اساس، شعار سال که «سرمایهگذاری برای تولید »است، در وزارت کار و رفاه اجتماعی به «جهش تولید با سرمایهگذاری در ایرانِ ماهر» تعبیر شده است. این نشاندهنده اهمیت مهارتآموزی در تمامی برنامههای این وزارتخانه است.
وی بیان کرد: بنابراین، افزایش مهارتآموزی، گسترش مسکن کارگری، کاهش قراردادهای موقت، کاهش حوادث ناشی از کار، کاهش تعداد واحدهای زیانده، کاهش دعاوی کارگران و کارفرمایان، افزایش مستمر مزد، گسترش و تعمیق تشکلهای کارگری و سایر تشکلها، از جمله برنامههای اساسی وزارت کار و رفاه اجتماعی در حوزه صنفیاندکه بزودی آغاز خواهند شد و محور برنامههای این وزارتخانه را تشکیل میدهند.
وی به برنامههای هفته کارگر اشاره کرد و گفت: در ادامه هفته کارو کارگر نشست و گفتوگوی اجتماعی با موضوع سازش در مراجع حل اختلاف را داریم، همچنین برگزاری جشن بزرگ خانوادگی کارگران با حضور بیش از دو هزار نفر از کارگران و خانواده آنها، گلباران حرم مطهر رضوی و زیارت نیابتی از جمله برنامهها است.
سرپرست اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی اضافه کرد: ما همچنین برگزاری بیش از ۶۰ مسابقه فرهنگی و ورزشی، گردهمایی بزرگ کارگران در حرم با همکاری آستان قدس رضوی، همایش ایمنی کار با همکاری دانشگاه علوم پزشکی و به همت انجمن ایمنی را در هشتم اردیبهشت خواهیم داشت.
عدم وجود امنیت شغلی مهمترین دغدغه جامعه کارگری است
مجتبی زارعی، رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی در ادامه این برنامه اظهار کرد: قراردادهای موقت یک ماهه و سه ماهه، کارگران را بشدت آزار میدهد. اگر کارگری در محیط کارش تمرکز نداشته باشد و نگران امنیت شغلی هفته آیندهاش باشد، تمرکز کاریاش مختل میشود و کیفیت محصول تولیدی پایین میآید.
وی افزود: موضوع دوم، درآمد کارگر است. هر سال شورای کار با کمک دیگران تلاش میکند تا افزایش حقوق را تعیین کند، اما متاسفانه این مبلغ قبل از رسیدن به دست کارگر، در بازار از جیب کارگر کشیده میشود. یک حساب و کتاب ساده نشان میدهد که افزایش حقوق سالانه حتی کفاف افزایش قیمت یک کیسه برنج و سایر اقلام مصرفی را هم نمیدهد. بحث اجارهبها هم مزید بر علت است.
زارعی اظهار کرد: همچنین، مشاغل کاذب با درآمدهای بالاتر، کارگران را از تولید دور میکند. کارگر حرفهای برای کسب درآمد بیشتر، صنعت خود را ترک میکند و آن صنعت را با مشکل مواجه میکند.
انتهای پیام
نظرات