• یکشنبه / ۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۲۷
  • دسته‌بندی: تولید و تجارت
  • کد خبر: 1404020704487
  • منبع : رادیو گفتگو

روند کاهشی قیمت تخم‌مرغ در بازار

روند کاهشی قیمت تخم‌مرغ در بازار

یک استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه قیمت تخم‌مرغ در حال حاضر شدیداً کاهش پیدا کرده و به نصف قیمتِ تمام شده رسیده گفت که دولت و اتحادیه‌ها باید تصمیم بگیرند که بخشی از تولید فارغ از قیمت داخل به صادرات تخصیص داده شود و تولیدات خود را با کیفیت مورد نظر کشورهای هدف فراهم کنیم.

به گزارش ایسنا، فرزاد طلاکش - دبیرکل فدراسیون طیور ایران و استاد دانشگاه - در رادیو گفت‌وگو در رابطه‌با قیمت تخم‌مرغ اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه میهن چند هفته‌ای است که به‌ شدت دنبال این هستند که جلوی زیان شدید تولیدکننده را بگیرند؛ چون اگر این اتفاق نیفتد قطعاً در چند ماه آینده دچار بحران تولید خواهیم شد و ممکن است ایستگاه افزایش قیمت در حدی باشد که صدای اعتراض مصرف‌کننده را دربیاورد.

وی با بیان اینکه کشورهای مختلف دنیا با شناسنامه‌دار کردن و بسته‌بندی‌کردن تخم‌مرغ جلوی نوسانات قیمتی را می‌گیرند، افزود: طبق آمار اصناف و وزارت بهداشت، بیش از ۳۶۰ هزار مرکز اعم از خواربارفروشی، تعاونی، فروشگاه زنجیره‌ای و سوپرمارکت تخم‌مرغ عرضه می‌کنند و متأسفانه تخم‌مرغ تنها کالایی است که در مغازه قیمت ندارد در صورتی‌که با شناسنامه‌دار و بسته‌بندی‌کردن می‌توان یک ثبات نسبی ایجاد کرد.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران گفت: اگر تخم‌مرغ در چرخه بسته‌بندی قرار گیرد علاوه بر اینکه باعث رقابت بین برندهای عرضه‌کننده در بازار می‌شود به ثبات نسبی در قیمت تولید و ثبات نسبی قیمت برای مصرف‌کننده نیز کمک خواهد کرد.

طلاکش با اشاره به اینکه سهم صادرات تخم‌مرغ از کل تولیدات دنیا بیشتر از ۳ درصد نیست، اظهار کرد: تجارت تخم‌مرغ فقط با کشورهای همسایه صورت می‌گیرد؛ چون عمر ماندگاری این محصول کم است و پوسته نازکی دارد؛ لذا اگر قرار است کاری انجام شود باید روی صنایع تبدیلی و محصولاتِ تخم‌مرغ متمرکز شود.

وی از تولید و مصرف سالانه ۱۵۰ هزار تن انواع تخم ماکیان روستایی سخن گفت و افزود: اتحادیه میهن طی دو سال گذشته ۳۰۰ هزار تن صادرات تخم‌مرغ داشته که از محل این صادرات کسب درآمد کرده و این درآمد باید برای امروز این صنعت که نیازمند حمایت است هزینه شود.

دبیرکل فدراسیون طیور ایران با تأکید بر اینکه تخم‌مرغ شناسنامه‌دار بسته‌بندی (با درج قیمت) جلوی نوسان قیمتی را خواهد گرفت بیان کرد: معمولاً ۲۵ درصد از تخم‌مرغ‌های تولیدی در هر کشور به مصرف صنایع غذایی و فرآورده‌های دیگر می‌رسد.

در ادامه برنامه، دکتر حسین مهربانی یگانه - استاد دانشگاه تهران و کارشناس رسمی دادگستری در رشته دامپروری و دامپزشکی - گفت: ما بیش از ۱۶۰۰ تولیدکننده تخم‌مرغ در کشور داریم که سال گذشته یک میلیون و ۳۵۰ هزار تن تخم‌مرغ تولید کردند.

وی میزان مصرف داخلی تخم‌مرغ را یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: هیچ یک از این ۱۶۰۰ تولیدکننده نقش جدی در قیمت‌گذاری تخم‌مرغ ندارند؛ چون اثر تک‌تک آن‌ها در بازار ناچیز است. در واقع، ما با ۱۶۰۰ تولیدکننده تخم‌مرغ روبرو هستیم و بازار در حالت رقابت کامل است و هیچ یک از اینها سهمی در بازار ندارند که بتوانند قیمت تعیین کنند.

استاد دانشگاه تهران تأکید کرد: در صنعت خرده‌مالکی، قیمت را نه مصرف‌کننده و نه تولیدکننده تعیین می‌کند، بلکه در تقاطع عرضه و تقاضاست که قیمت تعیین می‌شود؛ لذا صحبت از تعزیرات در بحث قیمت مرغ و تخم‌مرغ اساساً صحبت نامربوطی است.

مهربانی یگانه گفت: دخالت دولت و دخالت سازمانی به‌عنوان سازمان تعزیرات در بازار مرغ و تخم‌مرغ و جوجه در شرایطی که تولیدکنندگان به‌شدت ضرر می‌کنند و بازار در حالت رقابت کامل قرار دارد دخالت کاملاً بی ربطی است و تنظیم قیمت هم امکان‌پذیر نیست چون ۱۶۰۰ تولیدکننده در این عرصه فعالیت می‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه گرانی تخم‌مرغ در شرایط کنونی معنا ندارد اظهار کرد: قیمت تخم‌مرغ در حال حاضر شدیداً کاهش پیدا کرده و به نصف قیمتِ تمام شده، رسیده و قیمت تخم‌مرغ درب مرغداری در سال گذشته هم به طور متوسط ۴۸ هزار و ۷۰۰ تومان بوده است؛ بنابراین تخم‌مرغ گران نشده و قیمت آن حدود ۹ درصد افزایش پیدا کرده که با توجه‌به افزایش قیمت برق و آب و دستمزدها رقم زیادی نیست.

استاد دانشگاه تهران ظرفیت اسمی تولید تخم‌مرغ در کشور را نزدیک ۲ میلیون تن اعلام کرد و گفت: دولت و اتحادیه‌ها باید تصمیم بگیرند که بخشی از تولید فارغ از قیمت داخل به صادرات تخصیص داده شود و تولیدات خود را با کیفیت مورد نظر کشورهای هدف فراهم کنیم.

وی تأکید کرد: با وجوداینکه صادرات شاه‌کلید تنظیم بازار است؛ اما دولت هم نباید این موضوع را دستخوش تلاطم‌های صادراتی کند.

مهربانی یگانه با بیان اینکه متوسط جوجه‌ریزی مرغ تخم‌گذار در سال ۱۴۰۳ با ۲۵ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۲ یکباره به ۵ میلیون و ۷۳۳ هزار افزایش‌ یافته است گفت: ۲۵ درصد افزایش جوجه‌ریزی به معنای افزایش تولید است؛ اما وقتی صنایع تبدیلی برای جذب این میزان تولیدات نداریم این افزایش تولید می‌تواند آسیب‌زا باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha