محمدرضا اشرفزاده یکشنبه هشتم اردیبهشت، در سی و چهارمین جلسه کارگروه ملی غارشناسی ایران، که در اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان و با حضور مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی و اعضای کارگروه از سایر دستگاهها، برگزار شد، اظهار کرد: با توجه به دستورالعمل حفاظت و بهره برداری از غارها، هفت غار استان خراسان رضوی شامل غارهای کنان، بلور و مجموعه غارهای بجستان، مغان، نمکسار، بزنگان، کرکس، کارده پس از ارزیابی اهمیت حفاظتی و بررسی شرایط فیزیکی، اجتماعی، زمین شناسی، باستانی، منابع آبی،تنوع زیستی، گردشگری و سایر شاخصهای موثر، در سیزدهمین جلسه کمیته فنی کارگروه ملی غارشناسی ایران، مورد بررسی و درجه بندی اولیه قرار گرفته و در سی و چهارمین جلسه کارگروه ملی غارشناسی ایران درجهبندی نهایی به تصویب رسید.
وی درباره اهمیت غارها اظهار کرد: ما در کشور داراییهای زیادی داریم ولی بسیاری از اوقات شیوه استفاده کردن از آن را بلد نیستیم.
اشرفزاده گفت: بسیاری از گونههای جانوری خاص و منحصر به فرد در داخل غارها وجود دارد و غارها اکوسیستمهایی کاملاً مجزا از اکوسیستمهای پیرامون خود هستند.
وی تصریح کرد: ما همیشه وقتی میخواهیم به گردشگری اشاره کنیم، از گردشگری پایدار صحبت میشود اما گردشگری اگر ضابطهمند و منطبق بر ملاحظات محیطزیستی نباشد این نوع گردشگری، میتواند به غارها آسیب بزند.
مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: نمونههای زیادی در کشور داریم که گردشگری بدون ضابطه به غارها آسیبهای جدی وارد کرده است.
اشرفزاده گفت: در هیچ جای دنیا به این بهرهبرداری نمیگویند، بلکه به چنین فرایندی در بهترین حالت میتوانیم بگوییم بهرهکشی، که محیطزیست را تخریب میکند.
وی یادآور شد: قوانین، آییننامهها و دستورالعملها به شرطی که نظارت کافی و لازم بر آنها وجود داشته باشد، میتواند به ما کمک کند.
مدیرکل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه حفاظت هیچ وقت مخالف بهرهبرداری نیست، بیان کرد: یکی از مسائل مهمی که مورد توجه قرار گرفته است، حفاظت مشارکتی است یعنی در برنامههای حفاظتی به پشت سر نگاه کنیم و ببینیم در مدت زمان گذشته چقدر در حفاظت موفق بودهایم، که این یکی از مهمترین کلیدواژههایی است که باید هم به دستگاههای دولتی هم بخش خصوصی و هم جوامع محلی نشر دهیم و همه بعنوان ذینفعان به یکدیگر حق بدهیم.
غارها بهترین و کاملترین فسیلها را در دل خود جای دادهاند
سعید محمودی، مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی نیز در این جلسه اظهار کرد: در خراسان رضوی از قدیمیترین دورههای زمینشناسی تا عصر حاضر حاوی ارزشهای زیستی طبیعی و زمینشناختی است.
وی افزود: این استان شاید از معدود مناطقی باشد که این حجم از تنوع اتفاقات طبیعی را در حوزه زمینشناختی و ژئومورفولوژیکی در خود جای داده است
محمودی اظهار کرد: در بخشی که گذشته آب و هوای زمین را بررسی میکنیم، شاید در جو چیزی وجود نداشته باشد اما تاثیرات اقلیمی در دل زمین نهفته است و بررسی فسیلشناسی به شناخت آب و هوای دیرینه زمین بسیار کمک میکند.
وی ادامه داد: غارها بهترین و کاملترین فسیلها را در دل خود جای دادهاند و به منظور بررسی تغییرات گذشته زمین به لحاظ زیستی، آب و هوایی، تکامل و ....هر چیزی که تاکنون به آن دست پیدا کردهایم از طریق فسیلها بوده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اهمیت غارها و فسیلهای موجود در آن بیان کرد: غارهایی که بصورت عمودی هستند در گذشته موجوداتی در این غارها به دام افتادهاند و با بررسی این غارها انواع و اقسام مهرهداران در طی قرون و اعصار تا امروز وجود دارد، بنابراین از نظر زیستی غارها بسیار حائز اهمیت هستند.
وی یادآور شد: ارزش غارها فقط از نظر گردشگری نیست هرچند از این منظر هم اهمیت دارد، اما واقعیت این است که غارها پیشینه ما را از نظر ژنتیکی و اتفاقات کره زمین و حتی فرهنگ انسان را از طریق مطالعه دیوارنگارهها نشان میدهند، بنابراین غارها پیوند دیرینهای با انسانشناسی دارد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تأکید کرد: هر جامعهای که بخواهد پیشرو باشد و آینده را مدیریت کند حتما باید از گذشته خود هم باخبر باشد و گذشته ما در این غارها است، بنابراین باید با حفاظت و برنامهریزی برای بهرهبرداری بهتر پیش برویم و این جلسه نیز در راستای حفاظت از غارها برگزار شده است.
انتهای پیام
نظرات