مژده ارشادی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: انسان دارای ماهیتی چند بعدی است که وابسته به فرهنگ و اجزای جامعهای است که درآن شکل میگیرد، درواقع او یک موجود متغییراست و روانشناسان باید بهقدری از لحاظ علمی و جایگاهی بالاتر باشند تا بتوانند این ماهیت چند بعدی را بسنجند.
ارشادی گفت: در جامعه امروزی، بهجای استفاده علمی از روانشناس، استفاده ابزاری صورت میگیرد، برای نشان دادن آنچه در جامعه نیازاست باقی افراد آن را به هر طریقی بپذیرند.
وی افزود: اگر روانشناسی خلاف آنچه که در جامعه حاکم میشود را بخواهد بگوید در سطح جامعه دیده نخواهد شد، البته در سالیان گذشته، در کشور نگاه بدبینانهای نسبت به روانشناسی به وجود آمده بود.
سرپرست واحد مشاوره و مددکاری چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از مواردی که در حوزه سلامت روان باعث میشود تعداد مراجعهکنندگان کاهش پیدا کند بحث تفاوت جنسیتیاست و در بعضی از فرهنگها این ذهنیت است که تنها خانمها باید به مشاوره مراجعه کنند، زیرا آقایان عموما مشکلی ندارند.
وی ادامه داد: این تفکر کاملا اشتباه است که تنها کسانی باید به روانشناس و مشاور مراجعه کنند که دارای مشکلی هستند و مابقی افراد نیازی به آنها ندارند درصورتی که روانشناسی نه تنها خدمات درمانی بلکه خدمات پیشگیرانه هم دارد.
ارشادی از مزایای روانشناسی و مشاوره در جامعه امروزی گفت: ارتقای کیفیت زندگی، غنیسازی روابط زوجین، مهارتآموزی و آموزشهای روانی از مزایای این رشته است.
وی ادامه داد: اما مراجعین تنها در صورتی که مشکلی پیش آمدهباشد مراجعه میکنند و البته در اکثر مواقع به دنبال تغییر طرف مقابل یا شریک زندگی خود هستند نه رفع اشتباه و مشکلات رفتاری خود.
ارشادی تصریح کرد: متاسفانه تعدادی از مردم گفت و گو با یک روانشناس را در واقع نوعی انگزنی به خود میدانند و از صحبت با مشاور و روانشناس خودداری میکنند.
وی در رابطه با مشکلات اقتصادی گفت: در جامعه ما مردم متاسفانه از پس مخارج و مشکلات اقتصادی خود بر نمیآیند و تا زمانی که این مشکل حل نشود مراجعه به روانشناس و پرداخت هزینه برای افزایش و بهبود زندگی را نه تنها ضروری نمیدانند بلکه در برابر آنها جبههگیری میکنند.
این دانشآموخته روانشناسی بالینی بیان کرد: یکی دیگر از مواردی که امروزه تاثیر بسزایی بر مراجعه حضوری به روانشناس شده، روانشناس بلاگرهایی که تعداد بسیار بالایی هستند و این باعث آموزش و مولفههای درمانی در فضای غیردرمانی میشود که این امر از حضور افراد در جلسات حضوری جلوگیری میکند.
وی در ادامه گفت: تعدادی از افرادی هم که به صورت حضوری مراجعه میکنند، توقع دارند در یک جلسه درمان آنها تمام شود و درواقع با این دیدگاه مراجعه میکنند، در صورتیکه درمان فرایندی زمانبر است و حداقل در طی ۲۰ هفته ادامه خواهد داشت.
ارشادی در رابطه با مراکزی که هزینههای کمتری برای جلسات مشاورهای در نظر گرفتهاند، گفت: سازمان بهزیستی برای افرادی که بهعنوان مددجو مطرح میشوند و مردمی که توان مالی ندارند جلساتی با تخفیف در نظر میگیرد، همچنین مراکز دیگری مانند مراکز علوم پزشکی برای مسائلی در رابطه با خودکشی به صورت رایگان روانشناس و روانپزشک دارد.
وی در پایان گفت: ۱۲۳ سامانه اورژانس اجتماعی است که مداخله در درمان را به صورت رایگان انجام میدهد، همچنین سامانه ۱۴۸۰ متعلق به بهزیستی است و بسیاری از همکاران روانشناس به افراد در رابطه با خدمات آنلاین آموزشهای لازم را میدهند.
انتهای پیام
نظرات