اصفهان روزگاری نهچندان دور یکی از پایگاههای اصلی وزنهبرداری ایران بود. شهری با استعدادهای پرشمار، قهرمانان ملی و پایگاههای ورزشی مؤثر که حالا این رشته مدالآور به حاشیه رانده شده و خبری از آن وزنهبرداران پرافتخار نیست. پرسش اینجاست؛ چه شد که وزنهبرداری اصفهان اینچنین زمین خورد؟
رشته وزنهبرداری در ایران همواره از جمله ورزشهای پرمدال و پرافتخار بوده، اما در سالهای اخیر، سهم استانهایی مانند اصفهان از این افتخارها به شکل قابلتوجهی کاهش یافته است. در دهههای گذشته، چهرههایی از دل باشگاههای اصفهان به تیمملی راه مییافتند، اما امروز این سکوها خالیتر از همیشهاند.
بررسی وضعیت وزنهبرداری اصفهان نشان میدهد که مشکلاتی چندوجهی باعث شده این رشته در حاشیه قرار گیرد؛ از کمبود سالنهای استاندارد و مربیان باسابقه گرفته تا نبود برنامهریزی منسجم برای استعدادپروری و بیشتر باشگاههایی که سابق بر این پایگاهی برای قهرمانسازی بودند مانند ذوبآهن یا تعطیل شدهاند یا تنها در سطح آماتور فعالیت میکنند.
فقدان حمایت مالی و مدیریتی
یکی از اصلیترین دلایل افت این رشته، بیتوجهی به بودجههای اختصاصی و نبود اسپانسرهای پایدار است. وزنهبرداری برخلاف رشتههایی مانند فوتبال یا حتی کشتی، نتوانسته حامی مالی قابل اتکایی در اصفهان پیدا کند و همین امر منجر به بیانگیزگی مربیان و کاهش سطح تمرینات شده است.
مربیان بدون انگیزه، ورزشکاران بدون آینده
کاهش حمایتها باعث شده بسیاری از مربیان باسابقه یا کنار بکشند یا به استانهای دیگر مهاجرت کنند. ورزشکاران مستعد نیز بهدلیل نبود چشمانداز حرفهای، اغلب بعد از چند سال تمرین از ادامه مسیر صرفنظر میکنند. استعدادهایی که میتوانستند در رقابتهای ملی و آسیایی بدرخشند، حالا در سالنهای خاکخورده رها شدهاند.
درحالیکه وزنهبرداری در برخی استانها مثل خوزستان، مازندران یا اردبیل همچنان مسیر رشد خود را حفظ کرده، اصفهان نیاز به بازنگری اساسی در ساختار این رشته دارد. بدون ورود جدی هیئت وزنهبرداری استان، ادارهکل ورزشوجوانان و باشگاههای دولتی و خصوصی، نمیتوان امیدی به احیای گذشته داشت.
حمیدرضا فدوی، رئیس هیئت وزنهبرداری استان اصفهان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به وضعیت فعلی وزنهبرداران این استان اظهار کرد: دو دختر نوجوان و یک پسر جوان ملیپوش بههمراه یک آقا در اردوی بزرگسالان تیمملی از استان اصفهان حضور دارند. سهمیه بزرگسالان تیمملی توانست نقره مسابقات جهانی را کسب کند و هادی شریفی هم توانست در رده جوانان قهرمان آسیا شود.
وی درباره افت شدید وزنهبرداری اصفهان بهخصوص در حوزه بانوان افزود: برترین مربی کشور در وزنهبرداری بانوان از اصفهان است و در ردههای پایه نیز شرایط ملیپوشان خیلیخوب است؛ با این وجود اسپانسری برای کمک به وزنهبرداری مردان و زنان نداریم و با توجه به کم بودن مخاطب و تماشاگر، کسی سمت رشته وزنهبرداری نمیآید. رسانهها نیز توجهی به این رشته بهویژه در بخش بانوان ندارند و باید بیشتر هوای وزنهبرداری را داشته باشند.
رئیس هیئت وزنهبرداری استان اصفهان با اشاره به تشکیل نشدن و انحلال تیمهای وزنهبرداری در اصفهان بیان کرد: آخرین بار دو سال گذشته ذوبآهن در لیگبرتر وزنهبرداری تیم داشت، اما سال قبل این باشگاه وزنهبرداری تیمداری نکرد و مطالبات ورزشکاران و مربیان را هم به آنها نداد. هنوز ورزشکاران سابق ذوبآهن به رقم قراردادشان نرسیدهاند و از این باشگاه طلبکار هستند.
فدوی ادامه داد: باشگاه ریشهدار ذوبآهن هر سال با سرمربی تیمملی در وزنهبرداری قهرمان ایران میشد، اما مدیران از این رشته در باشگاه حمایت نکردند و اسپانسر دیگری هم وجود ندارد که از وزنهبرداری در اصفهان حمایت کند.
سکاندار هیئت وزنهبرداری استان اصفهان با تأکید بر بدهیهای انباشته باشگاه ذوبآهن به این ارگان خاطرنشان کرد: هیئت وزنهبرداری استان اصفهان هم از ذوبآهن طلبکار است و حداقل پنج سال میشود که مبلغ پنج درصد از قرارداد اعضای تیمشان که باید طبق قوانین فدراسیون به هیئت پرداخت میکردند را ندادند و با وجود نامههایی که زدیم و صحبتهایی که انجام دادیم، به تعهداتشان عمل نکردند.
فدوی در رابطه با عملکرد ضعیف مدیران باشگاه ذوبآهن افزود: بیمسئولیتی ذوبآهن در این اقدامات به عملکرد مدیرعامل و مسئولان برمیگردد. تا زمانیکه سعید آذری، مدیرعامل ذوبآهن بود بهعلت آنکه خودش از جنس وزنهبرداری است، از این رشته و هیئت استان حمایت میکرد و بدون هیچگونه مشکل، هرسال در کشور افتخارآفرینی میکردیم.
وی درخصوص مبلغ طلب هیئت وزنهبرداری استان اصفهان از باشگاه ذوبآهن تصریح کرد: اگر در هر سال بهطور میانگین دو تا سه میلیارد تومان هزینه اعضای تیم وزنهبرداری ذوبآهن بود، مبلغ پنج درصد این مبلغ ۱۵۰ میلیون تومان میشد که در مجموع میتوانست به ۷۵۰ میلیون تومان حق هیئت برسد که این مبلغ به درد هیئت استان میخورد و میتوانستیم با آن تجهیزات خریداری کرده و به شهرستانها دهیم.
رئیس هیئت وزنهبرداری استان اصفهان گفت: تصور میکنم زورشان میآمد که پنج درصد حق هیئت را بدهند و باوجود اینکه طبق قانون باید این درصد را پرداخت کنند، اما نمیکنند و رؤسای هیئتها نیز از آنجا که ورزشکاران استان در این تیم حضور دارند، بهخاطر کمک به آنان از حقشان کوتاه میآیند. منهم در مدت دو سال گذشته مکاتباتی برای دریافت حقوقمان با ذوبآهن داشتم که تا امروز درخواستمان محقق نشده و برای گرفتن آن بهزودی از باشگاه شکایت خواهیم کرد.
فدوی در پایان درباره آخرین وضعیت پرافتخارترین وزنهبردار چندسال اخیر اصفهان بیان کرد: رسول معتمدی در اردوی تیمملی دچار آسیب شد و هنوز در تمرینات به رکوردهای سابق خود برنگشته است. امیدواریم بهزودی بتواند برگردد و شاهد افتخارآفرینیهای وی در عرصه جهانی باشیم. اینکه برنامه سال آیندهاش در بخش باشگاهی چیست هم یک مسئله شخصی است و هیئت چیزی در آن زمینه نمیداند.
انتهای پیام
نظرات