به گزارش ایسنا، بیماری پارکینسون یکی از رایجترین اختلالات عصبی در سنین بالاست که با لرزش، سفتی عضلات و کاهش سرعت حرکات شناخته میشود. اما پیش از آنکه این علائم ظاهر شوند، ممکن است بدن فرد دچار نشانههای زودرس یا مرحله پیشبالینی بیماری شود؛ دورهای که آسیبهای عصبی آغاز شدهاند؛ اما هنوز به صورت علائم کلاسیک بروز نکردهاند. تشخیص این مرحله بسیار اهمیت دارد؛ چرا که میتواند فرصتی برای پیشگیری یا کند کردن روند بیماری فراهم کند.
در سالهای اخیر، رابطه تغذیه و سلامت مغز بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. مطالعات مختلف نشان دادهاند که نوع رژیم غذایی میتواند بر خطر ابتلا به بیماریهای عصبی مانند آلزایمر یا پارکینسون تأثیر بگذارد. در همین راستا، توجه به غذاهای فرآوریشده یا بهاصطلاح «فوقفرآوریشده» مانند نوشابه، چیپس، شیرینیها، سوسیس و کچاپ بهعنوان عواملی که ممکن است بر مغز اثر منفی داشته باشند، اهمیت پیدا کرده است.
در پژوهشی که توسط دکتر شیانگ گائو از مؤسسه تغذیه دانشگاه فودان شانگهای چین و همکارانش انجام شده، ارتباط بین مصرف این نوع غذاها و علائم زودرس پارکینسون مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهشگران در این مطالعه از دادههای بیش از ۴۲ هزار فرد بزرگسال که در ابتدای بررسی دچار پارکینسون نبودند، استفاده کردند
برای انجام این تحقیق، شرکتکنندگان طی سالهای مختلف رژیم غذایی خود را در قالب دفترچههای غذایی ثبت کردند و هر دو تا چهار سال یکبار اطلاعات جدیدی ارائه دادند. همچنین، آنان از نظر علائم زودرس پارکینسون مانند اختلال در خواب، افسردگی، درد مزمن بدن، کاهش حس بویایی، خوابآلودگی در طول روز، اختلال در دید رنگی و یبوست مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس میزان مصرف خوراکیهای فوقفرآوریشده با بروز این نشانهها مقایسه شد.
نتایج نشان دادند افرادی که به طور متوسط روزانه ۱۱ وعده یا بیشتر از این نوع خوراکیها مصرف میکردند، نسبت به کسانی که کمتر از ۳ وعده در روز مصرف داشتند، ۲.۵ برابر بیشتر در معرض داشتن دستکم سه نشانه زودرس از پارکینسون بودند. این ارتباط حتی پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سن، ورزش و سیگار کشیدن همچنان برقرار بود.
همچنین بر اساس نتایج فوق که در در نشریه تخصصی Neurology، وابسته به آکادمی نورولوژی آمریکا منتشر شدهاند، مشخص شد مصرف بیشتر غذاهای فوقفرآوریشده تقریباً با تمام علائم زودهنگام بیماری پارکینسون به جز یبوست ارتباط داشت. این یعنی هرچه میزان مصرف این نوع غذاها بیشتر باشد، احتمال بروز مشکلاتی مانند خواب غیرعادی، افسردگی یا کاهش حس بویایی نیز بیشتر میشود.
البته به گفته پژوهشگران، یکی از محدودیتهای مطالعه این بود که اطلاعات مربوط به تغذیه به صورت خوداظهاری جمعآوری شده و ممکن است شرکتکنندگان دقیقاً به یاد نداشته باشند که چه خوراکیهایی و به چه مقدار مصرف کردهاند. با این حال، نتایج بهدستآمده میتوانند زنگ هشداری برای افراد باشند تا در انتخاب رژیم غذایی خود تجدیدنظر کنند.
یافتههای این مطالعه بر اهمیت کاهش مصرف غذاهای صنعتی و جایگزینی آنها با مواد غذایی تازه، سالم و کامل تأکید دارد. پژوهشگران بر این باورند که چنین تغییراتی میتواند به حفظ سلامت مغز و جلوگیری از زوال عصبی کمک کند.
انتهای پیام
نظرات