ناترازی انرژی بخشهای مختلف تولید را با مشکلات روبهرو کرده، صنعت ساختمان نیز از این قاعده مستثنی نیست. این چالش باعث رکود ساختوساز شده و هزینههای تولید مصالح ساختمانی را افزایش داده است. کاهش عرضه انرژی، تولیدکنندگان را مجبور به کاهش ظرفیت تولید میکند که درنهایت به کمبود مصالح و افزایش قیمتها منجر میشود.
مهدی جوادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: چالشهای ناشی از ناترازی انرژی در حوزه تولید ساختمان ملموس است. بخش عمدهای از مصالح ساختمانی مورداستفاده در صنعت ساختمان، نیاز به صنایعی دارند که فعالیت آنها مرتبط با انرژی است بهطوریکه شاهدیم در همین چند روز اخیر با قطعی برق کارخانههای سیمان، قیمت این کالا افزایش قابلملاحظهای داشته این در حالی است که علاوه برگرانی، کمبود سیمان هم داریم و تعداد بسیاری از پروژهها به همین دلیل تعطیلشدهاند؛ لذا سایه سنگین ناترازی انرژی صنعت را تحت تاثیرقرار داده است. با وجود اینکه فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای ساختوساز است، پروژههای ساختمانی به دلیل نبود سیمان متوقف شدهاند.
وی با بیان اینکه ناترازی انرژی نهتنها هزینههای ساختوساز را افزایش میدهد، بلکه باعث کاهش سرمایهگذاری در این صنعت نیز میشود، افزود: باوجود رکود در حوزه مسکن، ناترازی انرژی بر تولید مسکن هم اثرگذار است این در حالی است که نیاز به مسکن همیشه وجود دارد و کاهش تولید خود به بروز مشکلات دیگری در این حوزه میانجامد.
از رکود در بازار تا ناتوانی در خرید
جوادی خاطرنشان کرد: حوزه مسکن با چالشهای متعددی سروکار دارد. در شرایطی که به لحاظ اقتصادی با مشکلاتی مواجهیم رکود در حوزه مسکن دیده میشود. از یکسو سرمایهگذاری در سایر حوزهها توجیه اقتصادی بیشتری دارد و از سوی دیگر با افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای خرید مسکن کم شده است. در شرایط فعلی ناترازی مشکل مضاعفی را بر پیکره صنعت ساختمان وارد کرده و تداوم ناترازی منجر به بالا رفتن هزینه ساختوساز میشود اگرچه قدرت خرید مردم تغییری نکرده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر پروژههای انبوهساز آماده تحویل داریم که مشتری برای آنها وجود ندارد. این رکود در بازار مسکن در واحدهای با متراژ بالا بیشتر دیده میشود لذا باید امید در مردم برای سرمایهگذاری در صنعت ساختمان ایجاد شود.
وی ادامه داد: مسکن همواره بهترین گزینه برای سرمایهگذاری بوده است و در سالهای گذشته سرمایهگذاری در این حوزه تورم را پوشش داده اما الآن بازارهای دیگر ازجمله بازار طلا و دلار که زودبازدهتر است کشش بیشتری برای سرمایهگذاران دارد و بازار مسکن را با رکود مواجه کرده است حالآنکه نیاز ما به مسکن همواره وجود دارد.
جوادی با بیان اینکه اکنون هم تقاضا برای مسکن هست اما با توجه به قدرت خرید کم در دهکهای پایین جامعه، تقاضا برای خرید مسکن کم هست و مردم به دنبال سرمایهگذاری در حوزههای زودبازدهتر هستند، تصریح کرد: در این شرایط پیشبینی میکنم برای تأمین نیاز مردم، خروج مسکن از حالت رکود قطعی است و تا زمانی که به نقطهای برسیم که نیازهای جامعه به مسکن تأمین شود همچنان سرمایهگذاری در مسکن انجام میشود زیرا بخش عمدهای از مسکن ساختهشده هم گاه ناایمن، غیراستاندارد، فرسوده و به لحاظ طراحی ضعف دارند و باید دوباره ساخته شوند لذا برای احداث ساختمانهای ایمن و استاندارد و بهروز در نقاط مختلف شهر نیاز به سرمایهگذاری در این حوزه هست و صنعت ساختمان در زمره مواردی است که سرمایهگذاری در آن ضروری است.
این عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان خراسان رضوی افزود: با بهبود شرایط اقتصادی و سیاسی کشور همهچیز دستبهدست هم میدهد تا با فعال شدن صنعت ساختمان و ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، از رکود خارج شویم زیرا صنعت ساختمان پیشران رونق اقتصادی به شمار میرود ازاینرو رسیدن به رونق از این صنعت خیلی هم دور نیست.
چالشها چیست، راهکارها کدماند؟
ساختوساز همیشه با چالشهای متنوعی همراه بوده، این چالشها از مرحله طراحی تا اجرا بر پروژهها تأثیر میگذارند. برخی موانع کلیدی در استفاده از تکنولوژیهای جدید مثل هوش مصنوعی و چاپ سهبعدی در صنعت ساختوساز است که نیاز به سرمایهگذاری و آموزش دارد. برخی چالشها مربوط به ایمنی کارگران است و بروز حوادث در محیطهای ساختمانی و موضوع رعایت استانداردهای ایمنی هم همیشه چالشبرانگیز بوده است. تأمین منابع و مصالح، کمبود مواد اولیه و مشکلات زنجیره تأمین برنامهریزی پروژهها را به هم میریزد در این میان گرانی و نوسانات قیمتها هم در کنار ناترازیهای انرژی مشکلات ساختوساز را بیشتر میکند.
جوادی در ادامه گفت: مهمترین چالش در صنعت ساختمان مربوط به عدم برنامهریزی ارگانهای دولتی ذیربط و ناهماهنگی بین آنهاست. شهرداری در موضوع مسکن جزیرهای عمل میکند اگرچه این مجموعه برای اداره امور شهر باید هزینه کند و منابع محدودی دارد و برای تأمین هزینههایش، به سراغ صنعت ساختوساز میرود. بانکها به همین ترتیب منابع محدودی دارند و خیلی این صنعت را همراهی نمیکنند. در این میان نیاز است بدنه دولت از این صنعت حمایتهایی داشته باشد البته حمایتهایی هم دارد، اما کافی نیست.
وی یادآور شد: دولت فقط باید در حوزه مسکن، نظارت و حمایت داشته باشد و خودش و دستگاههای نیمهدولتی و خصولتی باید از ورود به این حوزه پرهیز کنند و بهطور کامل ساختوساز مسکن را به بخش خصوصی بسپارند.
جوادی خاطرنشان کرد: تنها راه رونق و فعالسازی بخش مسکن توجه ویژه به بخش خصوصی است. البته تاکنون سخنان بسیاری درزمینهٔ حمایت از این بخش بیانشده اما در عمل اتفاقی نیفتاده و سیستم حاکمیتی به بخش خصوصی چندان بها نمیدهد. در تمام دنیا وضع به همینگونه است که بخش خصوصی ساختوساز را به دست میگیرد و بارونق این صنعت، اشتغال هم رونق میگیرد و بخشهای دیگر تولیدی هم فعال میشوند؛ لذا باید دولت از توان انجمن انبوهسازان که اعضای توانمند و دارای صلاحیتی هست، حمایت کند تا فعالان این حوزه با تأمین نیروی انسانی و منابع مالی و ... کار ساختوساز را انجام دهند و اقتصاد و اشتغال رونق بگیرد.
انتهای پیام
نظرات