دکتر رضا امیدیپور عضو هیئت علمی گروه مهندسی طبیعت دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام امروز ۴ خرداد در این نشست اظهار کرد: جنگلهای زاگرس که شامل ۴۰ درصد از جنگلهای کشور است دارای گونههای زیستی و طبیعی گوناگونی است، این جنگلها تهدیداتی از جمله تغییرات اقلیمی، خشکسالی، آتشسوزی، تغییر کاربری اراضی و جنگلها و وفور گردشگران را متحمل شده است.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای اخر در استان ایلام آتشسوزیهای این جنگلها افزایش یافته است که پیامد زیستمحیطی آن نابودی جنگلهای بلوط و کاهش تنوع زیستی و افزایش فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی و اختلال در چرخه آب است.
عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام توضیح داد: خسارت به جوامع محلی و افزایش مهاجرت به شهر از پیامدهای اقتصدی و اجتماعی آتشسوزی این جنگلها است.
امیدیپور تشریح کرد: عوامل ایجادکننده آتشسوزی شامل عوامل طبیعی و انسانی است که از عوامل طبیعی، خشکسالی و تغییرات اقلیمی و رعد و برق که جزء موارد نادر است و عوامل انسانی شامل سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی، بیمبالاتی گردشگران، و درگیریهای محلی است.
وی افزود: برای پیشبینی وقوع آتشسوزی استفاده از دادههای هواشناسی، استفاده از دادههای GIS، تصویر ماهوارهای و شناسایی نقاط داغ موثر است.
امیدیپور به مطالعات انجام شده در دانشگاه ایلام در خصوص مهمترین عوامل وقوع آتشسوزیها در جنگل اشاره کرد و گفت: تغییر اقیلم، فاصله از جاده و عوامل انسانی مهمترین عوامل آتشسوزی جنگل در استان است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه ایلام مهمترین راهکارهای کنترل و مدیریتآتشسوزیها را پیشگیری، اطفا و احیا برشمرد و ادامه داد: پیشگیری شامل جلوگیری از وقوع، آموزش عوامل محلی و ایجاد کمربندهای سبز است.
امیدیپور در خصوص آینده جنگلهای زاگرس گفت: مدیریت غیرعلمی و ادامه روند فعلی موجب میشود تا ۲۵ سال آینده، ۴۰ تا ۵۰ درصد جنگلهای زاگرس از بین برود و بهجای آن زمینهای بیابانی و بوتهزار تشکیل میشود.
وی اضافه کرد: در سناریو بعدی که مدیریت هوشمند با مشارکت عمومی باشد موجب تثیت پوشش جنگلی، کاهش ۵۰ درصدی آتشسوزی و احیا اکوسیستم منطقه میشود.
این استادیار دانشگاه گفت: با رویکرد تقویت جوامع محلی و افزایش مشارکت دولت آتشسوزیها کاهش و اکوسیستم زاگرس احیا میشود.
اکبر محبی دبیر هماهنگی شبکه محیط زیست سمنهای استان ایلام نیز در این نشست اظهار کرد: دانشگاه تاکنون در مسائل محیطزیستی نظیر تخریب دره ارغوان، ساخت و سازهای غیر مجاز در ارتفاعات گچان و تخریب جادهسازی شرکتهای نفتی در ارتفاعات بانکول نقش بیشتر و موثری ایفا کند.
وی آتشسوزی را یک عامل اجتنابناپذیر دانست و خاطرنشان کرد: رویکرد برخورد برای جلوگیری و مهار آتشسوزی در کشور و کشورهای توسعهیافته در هماهنگی با سازمانهای مردم نهاد متفاوت است و در آن کشورها این سازمانها نقش موثری در حفظ جنگل و محیط زیست دارند.
دبیر هماهنگی شبکه محیط زیست سمنهای استان ایلام توضیح داد: نقش دستگاههای دولتی و نقص قانون در پیشگیری از نابودی جنگلها در این میان بسیار مهم است که تنیجه آن از بین رفتن ۱۸ هزار هکتار از جنگلهای استان در طول سال است.
محبی در ادامه نتیجهگیری کرد: آموزش و فرهنگسازی نیروهای بومی و محلی و تشکیل گروهای واکنش سریع برای کنترل و خاموشکردن آتش، تجهیز افراد و گروههای داوطلب، تأمین بالگرد برای کاهش زمان حضور داوطلبان و تجهیزات در مناطق سختگذر میتواند راهگشا باشد.
عزالدین یاری از دوستداران محیط زیست استان نیز در این نشست گفت: عوامل مختلفی در جلوگیری از آتشسوزی دخیل هستند و پیشگیری از عوامل بحرانزا و آتشسوز، توجه به سازماندی نیروهای اجتماعی و سمنها، تشکیل ستاد جهت کنترل بحران آتشسوزی، ممنوعیت شکار شکارچیان در زمان خطر آتشسوزی و تأمین تجهیزات برای کنترل و اطفا حریق از این جمله هستند.
هدایت پویا فعال محیط زیست استان ایلام نیز در این نشست بیان کرد: برای حفظ جنگلهای بلوط و جلوگیری از آتشسوزی در جنگلهای بلوط لازم است در هرشهرستان برای هماهنگی بیشتر ستاد تشکیل شود.
وی افزود: طراحی سامانههای اطلاعرسانی برای اطلاع از زمان و مکان آتشسوزیها ضروری است و ساماندهی جوانان بومی و محلی میتواند در کمک به مهار و کنترل آتشسوزیها و تمرکز نیروهای فعال در شهرستانهای پرخطر موثر باشد.
انتهای پیام
نظرات