• یکشنبه / ۱۸ خرداد ۱۴۰۴ / ۱۰:۰۴
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1404031810994
  • منبع : نمایندگی آذربایجان شرقی

نتایج یک پژوهش:

نوع رقم ذرت نقش تعیین‌کننده‌ای در انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط نشخوارکنندگان دارد

نوع رقم ذرت نقش تعیین‌کننده‌ای در انتشار گازهای گلخانه‌ای توسط نشخوارکنندگان دارد

ایسنا/آذربایجان شرقی بر اساس نتایج یک پژوهش که حاصل همکاری علمی بین‌رشته‌ای مراکز تحقیقاتی کشاورزی استان‌های آذربایجان‌شرقی و اردبیل است، نوع رقم ذرت می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در کاهش یا افزایش گازهای گلخانه‌ای ایجاد شده توسط نشخوارکنندگان داشته باشد.

برای نخستین بار در کشور، ارتباط مستقیم بین نوع ژنتیکی ذرت علوفه‌ای با شاخص‌های زیست‌محیطی در تغذیه دام با همکاری محققان آذربایجان‌شرقی و اردبیل مورد تحلیل قرار گرفت و دستاورد مهم علمی این پژوهش در سطح بین‌المللی در مقاله‌ای در مجله Nature - Scientific Reports با رتبه Q۱ به ثمر نشست.

این مقاله به بررسی اثر ژنوتیپ‌های مختلف ذرت علوفه‌ای بر تولید گاز متان، قابلیت هضم مواد مغذی و الگوی تخمیر شکمبه‌ای در نشخوارکنندگان پرداخته است.

مطالعه بر پایه آزمایشات دقیق in vitro بوده و برای نخستین بار در کشور، ارتباط مستقیم بین نوع ژنتیکی ذرت علوفه‌ای با شاخص‌های زیست‌محیطی در تغذیه دام مورد تحلیل قرار گرفته است.

این مقاله برون‌داد پروژه‌ای تقاضا محور از طرف شرکت کشت و صنعت و دامپروی مغان با عنوان «ارزیابی آرایش مختلف کاشت برخی ارقام ذرت علوفه ای در منطقه مغان» (با کد مصوب ۴-۳۷-۰۳-۰۰۳-۰۲۰۲۷۷) است که در واحد تحقیقات شرکت کشت و صنعت و دامپروی مغان اجرا شده و بیانگر یک همکاری سازنده بین رشته ای بین محققان زراعت و علوم دامی در دو استان شمال غرب کشور است.

یافته‌های این پژوهش نشان داد؛ رقم SC۷۰۴ دارای بیشترین انرژی قابل هضم و تولید گاز در شرایط برون تنی بود. رقم TWC۶۴۷ نیز بیشترین قابلیت هضم را نشان داد. همچنین ترکیب ژنوتیپ‌ها گرچه تخمیر شکمبه‌ای را افزایش داد، اما به‌طور معناداری میزان تولید متان را نیز بالا برد.

با توجه به نقش نشخوارکنندگان در انتشار گاز متان به‌عنوان یکی از گازهای مخرب لایه اُزن و تسریع‌کننده گرمایش زمین، یافته‌های این مقاله می‌تواند مبنای سیاست‌گذاری‌های کشاورزی پایدار و کاهش ردپای کربنی دامپروری قرار گیرد.

بر همین اساس، انتخاب صحیح ژنوتیپ‌های ذرت علوفه‌ای می‌تواند نه‌تنها عملکرد تغذیه‌ای را بهبود بخشد، بلکه به حفظ محیط‌زیست و توسعه دامداری کم‌کربن کمک کند.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان‌شرقی، فرهاد پرنیان خواجه دیزج، محقق و عضو هیأت علمی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌شرقی، با تخصص در زمینه تغذیه نشخوارکنندگان، به عنوان همکار اصلی پروژه مذکور و نویسنده اصلی و مسئول مکاتبه این مقاله علمی و پژوهشی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha