• شنبه / ۱۴ تیر ۱۴۰۴ / ۱۹:۱۶
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1404041408622
  • خبرنگار : 50616

آیین و سنت‌های ماه محرم در مازندران

ارادت آملی‌ها به سنت معنوی «نخل‌گردانی» در تاسوعای حسینی

ارادت آملی‌ها به سنت معنوی «نخل‌گردانی» در تاسوعای حسینی

ایسنا/مازندران عشق و ارادت مردم دهستان کوهستانی و ارتفاعات جنگلی «چلاو» شهرستان آمل با برگزاری آیین معنوی «نخل گردانی» پس از گذشت پنج قرن همچنان پرحرارت است.

طنین نوای «یا حسین یا حسین» اهالی حدود ۱۵ روستای دهستان چلاو آمل سال‌هاست که حکایت‌ها دارد. اهالی روستاهای بخش امامزاده عبدالله شهرستان آمل به رسم یک سنت دیرینه، مراسم مذهبی نخل گردانی را در روستای ییلاقی و جنگلی «گنگرج کلا» همزمان با تاسوعا وعاشورای حسینی برگزار می‌کنند.

مراسمی که هر سال با شور و حرارت خاصی و با میدان‌داری جوانان روستا و با به دوش گرفتن نخل در مسیر دو کیلومتری امامزاده سیف‌الدین تا امامزاده یحیی(ع) روستای گنگرج کلا برگزار می‌شود.

اهالی این روستا این مراسم را به نشانه تشییع و حمل نمادین تابوت امام حسین(ع) و به نشانه عزای سالار شهیدان و حضرت ابوالفضل (ع) برگزار می‌کنند.

این روستای کوهستانی یکی از سه مناطق شهرستان آمل بوده که سنت نخل گردانی را مانند نوا و اورطشت حفظ کرده است.

نخل گنگرج کلا که نمادی از تابوت امام حسین (ع) است توسط مردم این روستا در روز تاسوعا از امامزاده سیف الدین(ع) در این روستا به سمت امامزاده یحیی(ع) در بالا دست به طول بیش از دو کیلومتر حرکت می‌کند. البته قبل از حرکت، نهادن عمامه بر سر نخل و همچنین سیب تبرکی از رسوم است. در طول مسیر نذورات پخش شده و یا قربانی‌ها ذبح می‌شوند.

قدمت این نخل را پیرمردان و ریش سفیدان این محل بیش از ۵۰۰ سال عنوان می‌کنند. پس از رسیدن نخل به امامزاده یحیی (ع) نخل دور امامزاده حرکت داده می‌شود و کنار امامزاده به زمین می‌آید در همین حین نیز مردم سینه زنی و عزاداری می‌کنند.

پس از صرف ناهار نخل را دوباره به امامزاده سیف الدین (ع) حرکت داده می‌شود تا در روز عاشورا میزبان دسته‌های عزاداری روستاهای اطراف باشد.

پس از این حرکت به رسم قدیم علم قدیمی این روستا که از چوب جنگلی تراشیده شده نام پنج تن آل عبا روی آن حک شده است را به صورت تک دست از انتها می‌گیرند. این رسم به یاد علمداران قدیمی بود که در قید حیات نیستند و یاد آنها را نیز در عزای حسینی گرامی می‌دارند.

ارادت آملی‌ها به سنت معنوی «نخل گردانی» تاسوعای حسینی

حجت الاسلام قدرت الله آزاد از خادمان آستان مقدس امامزاده یحیی(ع) و از دست اندرکاران برگزاری مراسم نخل گردانی روستای «گنگرج کلا» چلاو آمل به خبرنگار ایسنا گفت: این مراسم نسل به نسل با میدان داری پیرمردها و جوانان روستا به درستی منتقل شده و در طی این سالها به عظمت و شکوه مراسم افزوده شده است.

وی افزود: عشق، ارادت و خلوص نیت مردم این روستا در برگزاری مراسم نخل گردانی باعث شده تا در سال‌های اخیر جمعیت زیادی از شهرهای مختلف کشور و حتی خارج از کشور برای حضور در این مراسم به روستای «گنگرج کلا» و تماشای این مراسم نمادین بیایند.

حجت الاسلام آزاد اضافه کرد: مراسم امسال نخل گردانی روستای گنگرج کلا  آمل با حضور بیش از دو هزار نفر برگزار شد که در طول سال ها برگزاری این مراسم بی‌سابقه بوده است.

وی همچنین از پیگیری‌های جدی با همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان آمل برای مستندسازی و انجام مراحل اداری قرار گرفتن مراسم نخل گردانی روستای «گنگرج کلا چلاو» در فهرست آثار میراث معنوی کشور خبر داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha