جمعه ۲۰ تیر ۱۴۰۴ | ۱۵:۲۹
منبع: روزنامه اطلاعات
پشت‌پرده آلودگی عجیب در تهران

پشت‌پرده آلودگی عجیب در تهران

تهران در روزهای اخیر به شهری تبدیل شده که آفتابش داغ است و آسمانش کدر و تیره؛ شهری که نفس‌کشیدن در آن به مخاطره‌ای بالقوه شبیه است؛ هوا به وضوح بوی خاک می دهد.

به گزارش ایسنا، اطلاعات آنلاین نوشت: در نیمه هفته ای که گذشت شاخص آلودگی در برخی نقاط پایتخت تا عدد ۵۰۰ نیز پیش رفت؛ رقمی که معنای ساده‌اش برای شهروندان، خطرناک بودن هوا حتی برای افراد سالم است. ماجرا اما فقط به تهران ختم نمی‌شود؛ کلان‌شهرهایی مثل اصفهان، کرج، اهواز و تبریز نیز در روزهایی با کیفیت هوای «ناسالم» تا «بسیار ناسالم و خطرناک» مواجه شده‌اند.

مسئله قابل توجه این است که تا سال‌های پیش این حجم از آلودگی و غلبه گرد و غبار بر اکسیژن را در روزهای نسبتا خنک پاییز و روزهای سرد زمستان دیده بودیم که اصطلاحا به وارونگی هوا معروف بود. یعنی برودت هوا آلاینده ها را در سطح پایین نگه می داشت و آلاینده های سوخت خودروهای بی شمار هم مزید بر علت بود برای خاکستری شدن نیمه دوم سال. اما چیزی که آلودگی این روزها را کمی عجیب و  شاید غیرطبیعی می‌کند، این است که به ضوح حجم خودروهای پایتخت در هفته های گذشته کمتر از میزان معمول بوده و این یعنی جای متهم اصلی خالی است. 

سهمی از این آلودگی را پای تجاوز دوازده روزه اسرائیل بنویسیم؟

آلودگی غیرطبیعی، اصطلاحی است که محمد درویش کارشناس حوزه محیط زیست در گفت‌وگویی در این رابطه به کار می برد؛ او معتقد است عدم دسترسی به داده‌های پایش هوا گمانه‌زنی در رابطه با منشا آلودگی هوای تهران را به سمت رواج شایعات پیش می‌برد. آیا باید سهمی از این آلودگی را پای تجاوز دوازده روزه اسرائیل بنویسیم؟

هوای این روزها صرفا از کانون های ریزگردها است نه چیز دیگر

صادق ضیائیان رئیس سازمان هواشناسی اما  «غیرطبیعی بودن» آلودگی هوای تهران را به صراحت رد می کند «اینکه رفت و آمدها کم شده ولی شاخص آلودگی هوا زیاد شده، ارتباطی با نوع آلودگی که امروز با آن مواجه هستیم، ندارد. هوای غبار آلود این روزها صرفا گرد و غبارهایی است که از شهرهای اطراف بلند شده و نقشه‌های هواشناسی ما هم آن را تایید می‌کند.»

منشاءآلودگی، از داخل یا بیرون؟

گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌ها نشان می‌دهد بخشی از آلودگی به گردوغبار واردشده از کشورهای همسایه مانند عراق و سوریه مرتبط است. همچنین، وزش بادهای موسمی باعث ورود ذرات معلق از دشت‌های خشک خوزستان و کرمانشاه به تهران شده است. این منابع، که مدیریت آن‌ها نیازمند همکاری‌های منطقه‌ای و سیاست‌گذاری‌های کلان است، به بخشی از «تهدیدهای نوین زیست‌محیطی» ایران بدل شده‌اند.

 اگر آب باشد، دیگر گرد و خاک بلند نمی‌شود

آلودگی هوا فقط یک بحران فصلی یا مسئله‌ای زیست‌محیطی نیست. این پدیده تبدیل به بحران سلامت، عدالت و حکمرانی شهری شده است. احد وظیفه، رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی ایران، در گفت و گو با اطلاعات آنلاین، گزاره هایی که آلودگی این روزهای تهران و دیگر کلان شهرهای ایران را به تبعات زیست محیطی روزهای جنگ ۱۲ روزه اسرائیل علیه کشورمان گره می زند، رد می کند و می گوید: بارش‌های بهاری اگر اتفاق بیفتند، در کاهش گرد و غبار در روزهای گرم بسیار مؤثرند. وقتی در بهار بارندگی مناسبی داشته باشیم، علفزارها، نیزارها و حتی دریاچه‌ها آبگیری می‌شوند و در نتیجه، منابع داخلی ما کمتر در معرض