ابوالفتح لشگری در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، به بررسی وضعیت عشایر شهرستان پرداخت و گفت: بیشتر عشایر این منطقه در کوههای هزار مسجد ساکن هستند.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، از مجموع ۲۵۰۰ خانوار عشایری که در شهرستان ثبت شدهاند، تنها ۲۷۰ خانوار توسط مرکز آمار تأیید شدهاند؛ به همین دلیل، باقی خانوارها هنوز تحت پوشش سازمان عشایری کشور قرار نگرفتهاند.
لشگری تصریح کرد: این عشایر به صورت کوچرو زندگی میکنند و اگرچه در سامانه ثبتنام شدهاند، اما هنوز تأیید نهایی نشدهاند و برای این امر در انتظار سرشماری هستیم.
وی با بیان اینکه تاکنون هیچ تأییدیهای برای سایر خانوارهای عشایری صادر نشده است، اظهار کرد: عدم تأیید ۲ هزار و ۲۳۰ خانوار عشایری باعث شده است که این گروه هیچ گونه خدماتی در حوزههای سوخت، آب، راه، نهادههای دامی و سایر نیازهای اساسی دریافت نکنند.
فرماندار کلات ادامه داد: با پیگیریهایی که در سالهای گذشته انجام شده، سازمان آمار از مناطق عشایری شهرستان بازدید کرده است، اما در نهایت فقط ۲۷۰ خانوار موفق به دریافت تأییدیه نهایی شدهاند که برای ارائه خدمات به این خانوارها هم باید کارها در قالب شرکتهای تعاونی عشایری انجام شود.
وی با تأکید بر مشکلات اصلی عشایر کوچرو؛ تأمین آذوقه دام، آب شرب و مسیر دسترسی را از مهمترین چالشها دانست و افزود: این مسائل نیازمند توجه ویژه و اقدامات مؤثر هستند تا به بهبود شرایط زندگی این قشر از جامعه کمک شود.
لشگری با اشاره به اینکه رفع مشکلات زیرساختی و تأمین نیازهای اساسی عشایر میتواند نقش بسزایی در ارتقاء کیفیت زندگی آنها داشته باشد، بر لزوم همکاری و تعامل بین نهادهای دولتی و عشایر تأکید کرد و خواستار اقدامات فوری برای بهبود وضعیت این خانوارها شد.
شهرستان به سطح استاندارد اماکن اقامتی نرسیده است
وی به انتقاد از عدم بهرهبرداری بهینه از پتانسیل عشایر و دیگر حوزهها خاطرنشان کرد: علیرغم وجود زیرساختها، نتوانستهایم به خوبی از این ظرفیتها استفاده کنیم.
فرماندار کلات، با اشاره به اینکه برخی از قوانین موجود در این زمینه، به شدت دست و پاگیر هستند و این امر مانع از پیشرفت در این بخش میشود، افزود: این قوانین نه تنها باعث ایجاد موانع جدی برای توسعه اقتصادی عشایر میشوند، بلکه انگیزههای سرمایهگذاران را نیز کاهش میدهند.
وی ادامه داد: برای بهبود وضعیت گردشگری و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود، نیاز است تا قوانین و مقررات تسهیلگرانهای وضع شود که به توسعه زیرساختهای مورد نیاز کمک کند.
لشگری با اشاره به جمعیت عمده عشایر که در کوههای هزار مسجد و منطقه پساکوه ساکن هستند، به موضوع گردشگری(آگروتوریسم) اشاره و بیان کرد: با وجود پتانسیلهای موجود، هنوز به شکل مطلوبی از این نوع گردشگری بهرهبرداری نشده و عملاً در این زمینه عقب افتادهایم. (گردشگری آگروتوریسم به نوعی از گردشگری اطلاق میشود که در آن گردشگران با خانوارهای روستایی و کشاورزان زندگی میکنند و درباره فعالیتهای کشاورزی و زندگی در کشتزارها و مناطق کشاورزی اطلاعات کسب میکنند و همچنین در فعالیتهای سنتی کشاورزی مشارکت میکنند.
وی در پاسخ به این سؤال که چه اقداماتی باید در شهرستان انجام شود تا عشایر بتوانند تأثیر بیشتری در حوزه گردشگری داشته باشند، خاطرنشان کرد: علیرغم حضور گردشگران در روستای بابارمضان و بالادست روستای چهارراه که عشایر در آنجا زندگی میکنند، مشکل اصلی در زیرساختهای ارتباطی است.
فرماندار کلات، همچنین به این نکته اشاره کرد که در مقایسه با حوزه روستایی، بخش عشایری هنوز درآمدی از گردشگری کسب نکرده است؛ گرچه در مسیر کلات به لاین، چادرهای عشایری نصب شده و خدماتی ارائه میشود، اما این خدمات به صورت فراگیر نیستند.
وی نبود زیرساختهای مناسب برای ماندگاری مسافران و گردشگرانی که به شهرستان مراجعه میکنند را از دیگر مشکلات جدی شهرستان ذکر کرد و افزود: هنوز شهرستان به سطح استانداردی در خصوص اماکن اقامتی نرسیده است؛ در حالی که تنها در حوزه روستایی ۱۵۰ بومگردی فراهم شده، در حوزه عشایری هنوز زیرساختهای لازم برای جذب گردشگران تأمین نشده است.
مناطق چهارگانه محیطزیست، مانع سرمایهگذاری در کلات
لشگری همچنین در خصوص مهمترین برنامهها در حوزه گردشگری شهرستان گفت: اصلیترین موضوعی که عامل عقبافتادگی شهرستان در حوزه جذب سرمایهگذار به خصوص در بخش هزار مسجد و مرکزی شده است وجود مناطق چهارگانه محیطزیست هستند که در گذشته برای این منطقه توسط محیطزیست تصویب شده است.
وی با بیان اینکه وضعیت موجود موجب شده هر سرمایهگذاری که بخواهد در هر حوزه گردشگری، صنعت و ...سرمایهگذاری کند با مانعی به نام مناطق چهارگانه مواجه شود، افزود: از حدود سه ماه قبل این موضوع به طور ویژه مورد پیگیری قرار گرفت و کارهای اداری در حال طی شدن هستند.
فرماندار کلات، با اشاره به اینکه خوشبختانه تاکنون مدیرکل محیطزیست و مدیرکل منابع طبیعی خراسان رضوی همراهیهای خوبی را در این خصوص داشتهاند، گفت: علیرغم اشتباهی که در گذشته صورت گرفته بود اما اکنون به سمت اصلاح آن حرکت کردهایم.
وی تصریح کرد: پس از طرح موضوع در معاونت ریاست جمهوری و ریاست سازمان محیطزیست کشور اصلاحیه مناطق چهارگانه محیطزیست شهرستان را خواهیم داشت و پس از این نیز شاهد حضور سرمایهگذاران خواهیم بود.
لشگری افزود: گرچه سرمایهگذاری برای سرمایهگذاری در معدن طلا به شهرستان آمده اما به دلیل اینکه معدن در منطقه چهارگانه محیطزیست قرار گرفته بود امکان بهرهبرداری از آن فراهم نبود، البته در حوزههای صنایعدستی و حتی پروژههای عمرانی هم با همین مشکلات جدی مواجه هستیم.
بروکراسیهای اداری مانعی جدی برای توسعه گردشگری
وی در ادامه اظهار کرد: علیرغم پیگیریهای صورت گرفته از ۱.۵ سال قبل اما آب منطقهای خراسان رضوی نسبت به تخصیص چهار لیتر در ثانیه موافقت نکرده است، از سویی گرچه منطقه قرهسو نگین گردشگری کلات است اما به دلیل اینکه پس از سیلاب خسارتهایی به نردبانها وارد شد امکان اینکه پذیرای مسافران باشیم نیست.
فرماندار کلات، با بیان اینکه هرچند دو میلیارد تومان برای احداث نردبانها در منطقه قرهسو اختصاص یافته اما میراث فرهنگی اعلام کرده که نردبانها پس از نصب باید تحویل شرکت خصوصی شود، بیان کرد: اقدامات لازم توسط شرکت گردشگری انجام شده و فقط منتظر موافقت آب منطقهای استان به تخصیص آب هستیم.
وی با اشاره به اینکه اگر تاکنون نتوانستهایم از پتانسیل منطقه قرهسو استفاده کنیم فقط به دلیل بروکراسیهای اداری بوده است، افزود: بروکراسیهای اداری و عدم همراهی دستگاه به مانعی جدی برای توسعه گردشگری شهرستان کلات تبدیل شده است.
لشگری در ادامه گفت: امسال نیز در راستای حمایت از دو قشر زحمتکش تمامی راههای دامداری و عشایری شهرستان در حوزه تقسیمات کشوری کلات توسط فرمانداری مرمت شدهاند.
شهرستان مرزی کلات با وسعت سه هزار و ۵۰۳ کیلومترمربع در فاصله ۱۵۱ کیلومتری از مرکز استان خراسان رضوی قرار دارد.
این شهرستان با داشتن ۱۴۳ کیلومتر مرز مشترک با ترکمنستان، دارای سه بخش، چهار شهر، ۶ دهستان و ۳۶ هزار و ۲۳۷ نفر جمعیت بر اساس سرشماری نفوس مسکن در سال ۱۳۹۵ است که ترکیب ۷۰ درصد جمعیت روستایی و ۳۰ درصدی شهری را از آن خود کرده است.
بر اساس اعلام دستگاههای خدمت رسان همچون شبکه بهداشت کلات، جمعیت این شهرستان افزون بر ۴۳ هزار نفر است.
انتهای پیام
نظرات