عبدالوحید مهدوی نیا، ۲۴ تیرماه در مراسم آغاز عملیات اجرایی نخستین مزرعه خورشیدی دولت با ظرفیت ۶ مگاوات، اظهار کرد: امکان رفع مشکلات در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر وجود دارد.
مدیرعامل توزیع برق مشهد با اشاره به اینکه دو راهحل اصلی برای چالشهای انرژی وجود دارد، بیان کرد: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر که خراسان رضوی پیشگام آن است، اولین راهکار موجود است. بهینهسازی مصرف و تعویض تجهیزات فرسوده که استان در این زمینه نیز پیشرو است، دومین راهکار در این حوزه است.
مهدوینیا عنوان کرد: این راهحلها نه تنها در خراسان اجرا شده، بلکه به عنوان الگو در سراسر کشور پیادهسازی میشوند.
مدیرعامل توزیع برق مشهد با بیان اینکه در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر دو عامل کلیدی وجود دارد، گفت: خراسان رضوی برنامهای سه هزار مگاواتی تا پایان سال ۱۴۰۶ دارد و سازماندهی آن در قالب ستاد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و کمیتههای تخصصی انجام میشود. همچنین در زمینه ادارات، از سال ۱۴۰۳، ادارات مکلف هستند ۵ درصد از انرژی برق مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین کنند و این سهم به تدریج به ۲۰ درصد خواهد رسید.
وی با اشاره به اینکه سه روش برای این کار وجود دارد، افزود: نصب نیروگاه اختصاصی، مشارکت در نیروگاههای تجمیعی و خرید انرژی از بورس سه روش در این راستا است. در غیر این صورت، هزینه انرژی با نرخ بالاتر در قبض آنها محاسبه میشود. برای مثال در خراسان رضوی، مصرف ماهیانه ادارات حدود ۲۵ میلیون کیلووات ساعت است و با نرخ ۱۵۰۰ تومان، ماهیانه بین ۱۴ تا ۲۰ میلیارد تومان جریمه پرداخت میکنند.
مهدوی نیا گفت: اگر این مبلغ در سرمایهگذاری برای نیروگاههای خورشیدی صرف شود، نه تنها جریمه از بین میرود بلکه ادارات صاحب نیروگاه خواهند شد. با توجه به تکلیف قانونی و برای جلب اعتماد سایر مشترکین صنعتی و کشاورزی، دولت باید پیشگام باشد. به همین دلیل، با پیگیریهای مداوم و نوآورانه، موافقت لازم برای استفاده از اعتبارات و تجهیزات نیروگاههای خورشیدی ساتبا حاصل شد.
وی اظهار کرد: کلنگزنی و آغاز عملیات اجرایی این پروژه انجام میشود و تجهیزات و مطالعات ژئوتکنیک نیز آماده هستند. براساس برنامه، در سال ۱۴۰۴ نیز ۱۵.۵ مگاوات در سال ۱۴۰۵ نیز ۲۲.۵ مگاوات و در سال ۱۴۰۶ نیز ۴۲.۵ مگاوات و تا سال ۱۴۰۵ باید ۷۱ مگاوات انرژی تجدیدپذیر در بخش ادارات وارد مدار شود.
مدیرعامل توزیع برق مشهد گفت: در حال حاضر، ۲.۶ مگاوات نیروگاه موجود است و با برنامه ۶ مگاواتی، به اهداف امسال خواهیم رسید. همچنین، تفاهمنامههایی با ۱۳ دانشگاه امضا شده و برنامهریزی برای همکاری با بانکها، شهرداریها و سایر مشترکین عمده در دست اقدام است.
در ادامه حسن پارسیپور، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان رضوی تاکید کرد: در ماده ۴۴ قانون برنامه هفتم توسعه بر استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و پاک تاکید شده است.
وی ادامه داد: با توجه به ناترازیهای انرژی موجود در کشور، این موضوع باید در دستور کار قرار گیرد. با تأکید خاص رئیسجمهور، تکلیف تأمین ۲۰ درصد نیاز برق ادارات بهصورت جدی پیگیری شد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان رضوی افزود: ستاد توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر در استان تشکیل شد و یکی از موضوعات اصلی این ستاد، چگونگی اجرای این تکلیف ۲۰ درصدی بود. در این راستا، فرآیند تأمین اعتبار به این صورت طی شد که در گام اول، ۲۱ دستگاه اجرایی هزینهای در استان شناسایی شدند و از آنان درخواست شد میزان نیاز مصرفی برق این دستگاهها را محاسبه گردد.
پارسی پور عنوان کرد: برای اجرای این تکلیف به اعتباری در حدود ۹۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان نیاز است. تأمین اعتبار با توجه به دستورالعمل بودجه که باید محمل قانونی برای تأمین اعتبار وجود داشته باشد و برنامهمحوری، به واسطۀ نگاه برنامهمحور استاندار، پیشبینی شد که این تکلیف در دستورالعمل بودجه استان تعریف نشده است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: مکاتبات لازم با برنامه و بودجه استان و سازمان برنامه و بودجه کشور صورت گرفت و پیشنهاد لازم برای این موضوع در دستورالعمل بودجه گنجانده شود. خوشبختانه، در دستورالعمل بودجه، برنامهای تحت عنوان «توسعه تأمین انرژیهای پاک» تعریف شد و زیربرنامهای با نام «توسعه انرژی» برای آن در نظر گرفته شد.
وی بیان کرد: خراسان رضوی در این زمینه پیشگام بود. پیشنهاد ما در دستورالعمل بودجه کشور نیز مورد قبول قرار گرفت. امروزه شاهد این هستیم که با اینگونه اقدامات، گام مهمی در راستای توسعه و تأمین انرژی پایدار و پاک برداشته شده است. از یک سو، نگرانیها در مورد ناترازی انرژی در آینده کاهش مییابد و از سوی دیگر، با توجه به مسائل زیستمحیطی، انرژی پاک در استان تأمین خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات