به گزارش ایسنا بر اساس دادههای سازمان هواشناسی کشور، میانگین دمای کشور در پنج دهه گذشته حدود ۲ درجه سانتیگراد افزایش یافته است؛ رقمی که بیش از دو برابر میانگین جهانی است و این گرمایش، پیامدهای گستردهای بر منابع آب، کشاورزی و سلامت داشته است.
احد وظیفه در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به پرسشی در خصوص احتمال شکسته شدن رکورد دمایی تهران در طول تابستان جاری، با اشاره به روند افزایشی دما، اظهار کرد: در حال حاضر با نابهنجاری دمایی مواجه هستیم. به این معنا که دمای هوا بالاتر از نرم یا هنجار بلندمدت است. با این حال، میزان بیهنجاری دمایی امسال نسبت به سال گذشته کمتر بوده است.
وی افزود: اگرچه در مجموع با دمایی فراتر از نرمال روبهرو هستیم اما بهجز برخی ماهها مانند اردیبهشتماه که در بسیاری از مناطق کشور رکوردهای دمایی شکسته شد و گرمترین اردیبهشت تاریخ ایران رقم خورد، در بسیاری از ماههای دیگر شرایط دمایی خفیفتر از پارسال بوده است.
رییس مرکز اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور در ادامه گفت: در تابستان سال گذشته، رکوردهای دمایی متعددی در نقاط مختلف کشور و بخصوص در فلات مرکزی به ثبت رسید که در مجموع شدت بیهنجاری دما کمسابقه یا بیسابقه بود و امسال علیرغم وجود نابهنجاری مثبت دما، میزان نابهنجاری از سال گذشته کمتر است.
وی با اشاره به رکورد دمای تهران گفت: در مرداد و تیر چند سال مختلف رکورد بیشینه دمای تهران در ایستگاه مهرآباد ۴۲.۶ درجه سانتیگراد ثبت شده که بالاترین دمای ثبتشده در یک دوره بیش از ۶۰ ساله است.
به گفته وظیفه ایستگاه مهرآباد حدود ۶۱ سال سابقه آماری را داراست.
رییس مرکز اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با تأکید بر اینکه اقلیم تهران در سالهای اخیر دستخوش تغییرات چشمگیری شده است، گفت: در ماههای گرم سال، حتی یک یا دو درجه افزایش دما میتواند سطح آسایش انسان را بهشدت تحت تأثیر قرار دهد. این پدیده نهتنها در تهران بلکه در سراسر ایران مشاهده میشود و ناشی از ترکیب گرمایش جهانی و تغییرات محلی مانند توسعه مساحت شهرها و تغییرات کاربری زمین است.
وی افزود: هر ۱۰ سال گذشته جزء گرمترین سالهای تاریخ زمین ثبت شده و سال ۲۰۲۴ نیز گرمترین سال زمین بوده است و نابهنجاری دما نسبت به عصر پیشا صنعتی (۱۸۵۰-۱۹۰۰ میلادی) به بیشینه رسید (بیش از ۱.۵ + درجه). روند جهانی افزایش دما بر اقلیم ایران نیز تاثیرگذار است. علاوه بر تغییرات گرمایش، نوسانات سالانه دما هم وجود دارد که ممکن است برخی سالها در برخی ماهها با بیهنجاری شدید مواجه شویم.
وظیفه در پایان تصریح کرد: اردیبهشت ۱۴۰۴، در ایستگاههای مختلف کشور ازجمله استان تهران، شاهد ثبت رکوردهای بیسابقه دما بودیم. به عنوان نمونه در ایستگاه اقدسیه در گذشته دمای ۳۳.۴ درجه به ثبت رسیده بود اما در ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ دمای ۳۷.۱ درجه ثبت شد که رکورد جدیدی با اختلاف فاحش نسبت به رکورد قبلی است.
انتهای پیام
نظرات