عطا حسن پور در خصوص موزه باستانشناسی و پیش از تاریخ فلکالافلاک خرمآباد به ایسنا، گفت: موزه باستانشناسی لرستان در قلعه فلکالافلاک قرار دارد و طیف گستردهای از آثار باستانی از دورههای مختلف با تاکید ویژه بر محوطههای پیش از تاریخ دره خرمآباد که برای ثبت در فهرست میراث جهانی نامزد شدهاند را به نمایش میگذارد.
وی ادامه داد: این موزه بیش از ۱۰۰ هزار سال تاریخ سکونت بشر در لرستان را به نمایش میگذارد؛ در مجموع ۳۸۵ شیء از دورههای پارینه سنگی، فرا پارینه سنگی، نوسنگی، مس سنگی و همچنین عصر برنز و آهن و دورههای سلوکی، اشکانی، ساسانی دورههای اسلامی و یافتههای باستانشناسی حاصل از کاوش تپه قلعه فلکالافلاک در بخشهای مختلف موزه به نمایش گذاشته شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان افزود: این موزه در چهار بخش با مساحت ۲۲۴ متر مربع سازماندهی شده که به ترتیب عبارتند از بخشهای مقدمه عمومی پیش از تاریخ، پیش از تاریخ، مقدمه عمومی دورههای تاریخی(با تمرکز بر قلعه و تپه فلکالافلاک) و بخش دوره تاریخی اسلامی است.
طبقهبندی مکانهای کلیدی باستانشناسی لرستان در موزه باستانی شناسی قلعه فلکالافلاک
حسنپور تصریح کرد: بخش یک موزه شامل نقشهای است که مکانهای کلیدی باستانشناسی را در لرستان بر اساس دوره طبقهبندی میکند و همچنین اطلاعاتی در مورد ژئومورفولوژی دره خرمآباد و مروری کلی بر دورههای پیش از تاریخ لرستان را نشان میدهد؛ این بخش همچنین شامل یک ماکت غار است که یک انسان نئاندرتال در حال ساخت ابزارهای سنگی را در کنار یک کودک به تصویر میکشد.
وی با بیان اینکه بخش پیش از تاریخ موزه شامل ۱۸۵ نمونه دیرینهشناسی و باستانشناسی است، بیان کرد: قدیمیترین آثار این مجموعه به دوره پارینه سنگی میانی تعلق دارد که قدیمیترین آنها در پناهگاه سنگی هومیان در شمال کوهدشت کشف شده است و بیش از ۱۰۰ هزار قدمت دارد؛ بیشتر آثار این دوره با غارهای قمری، کنجی و کلدر، پناهگاههای سنگی گر ارجنه، گچی، گیلوران و محوطههای روباز در دامنه کوههای سیاهکوه و مخملکوه در نزدیکی شهر خرمآباد مرتبط است که این دوره همزمان با حضور نئاندرتالها در زاگرس است و آثار به نمایش گذاشته به احتمال زیاد متعلق به آنان بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان اظهار کرد: یافتههای دوره پارینه سنگی بالایی که مربوط به ورود انسانهای از نظر آناتومیکی مدرن به منطقه است شامل ابزارهای سنگی، بقایای حیوانی و ابزارهای استخوانی کاوش شده از "غار یافته" است که قدمت آنها بین ۳۰ هزار تا ۴۰ هزار سال پیش است.
کاوش تپه باستانی فلکالافلاک نشان دهنده طیف وسیعی از دورههاست
حسنپور خاطرنشان کرد: غار یافته یکی از مهمترین مکانهای پارینه سنگی بالایی در ایران محسوب میشود که بینشهای ارزشمندی در مورد شیوههای زندگی و سنتهای انسانها در این دوره ارائه داده است از دوره فراپارینه سنگی- مرحله نهایی دوران شکار و جمعآوری-ابزارهای سنگی از پناهگاه سنگی پاسنگر به نمایش گذاشته شده است.
وی گفت: با پایان عصر یخبندان انسانهایی که بین ۱۰ هزار تا ۱۲ هزار سال پیش در این منطقه زندگی میکردند به تدریج شروع به اهلی کردن حیوانات کشت غلات و ایجاد زندگی روستایی کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی لرستان یادآور شد: همچنین مصنوعات به دست آمده از کاوش تپه باستانی فلکالافلاک نشان دهنده طیف وسیع از دورهها از جمله مس سنگی، عصر برنز، عصر آهن، دوره تاریخی و اسلامی است.
انتهای پیام
نظرات