سید امیر حسین عزیزی فارغ التحصیل دکترای نانوالکترونیک دانشگاه KTH Royal Institute of Technology سوئد در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه از یک سال پیش به ایران بازگشتهاست، اظهار داشت: البته پیش از آن هم با دوستانم فعالیتهایی را در ایران آغاز کرده بودیم و استارتاپی را راهاندازی کردیم که تمرکزش بر توسعه دستگاههای تشخیص بیماریها از طریق نمونههای خونی است.
وی افزود: یکی از دستگاههایی که اکنون در مراحل نهایی توسعه قرار دارد، دستگاه تشخیص سپسیس است. سپسیس یک واکنش تهاجمی سیستم ایمنی نسبت به عفونت است که اغلب در بیماران جراحیشده یا افرادی که دچار زخم و حادثه میشوند رخ میدهد. این بیماری ریسک بالایی دارد و متأسفانه آمار مرگومیر آن در سطح جهانی از سرطان نیز بیشتر است، چرا که این واکنش ایمنی میتواند به ارگانهای سالم آسیب برساند و منجر به نارسایی شود.
عزیزی ادامه داد: در وضعیت عادی، وقتی بیمار مشکوک به سپسیس است، نمونهای از او گرفته و به آزمایشگاه ارسال میشود. این فرآیند تشخیصی حدود دو روز زمان میبرد. اما دستگاهی که ما توسعه دادهایم، قادر است طی ۳۰ دقیقه از طریق نمونه خون پاسخ بدهد. این قابلیت میتواند در حفظ جان بیماران و جلوگیری از ناتوانی بسیار مؤثر باشد و براساس آمار، تا ۷۰ درصد در موفقیت درمانی تأثیرگذار است.
مجری طرح اظهار کرد: این دستگاه مشابه خارجی نیز دارد، اما ما تعداد فاکتورهای آزمایش را افزایش دادیم تا دقت را بالاتر ببریم و در عین حال، قیمت را بسیار پایینتر از نمونههای خارجی حفظ کنیم. حتی در بازار جهانی نیز دستگاههایی که بتوانند اینقدر سریع پاسخ دهند، بسیار محدود هستند.
عزیزی تصریح کرد: روش ما برای ارزیابی، مبتنی بر مارکرهای خاصی است که از نمونه خون گرفته میشوند. انتخاب دقیق این مارکرها و تکنولوژی تشخیص سریع باعث میشود فرآیند بسیار کوتاهتر و مؤثرتر انجام شود. در حال حاضر هیچ نمونه مشابه داخلی برای این نوع دستگاه در ایران وجود ندارد.
وی با بیان اینکه تولید این دستگاه را آغاز کردیم و در حال اخذ مجوزهای لازم برای ورود به مرحله فروش هستیم خاطر نشان کرد: یکی دیگر از دستگاههایی که توسعه دادیم، برای بررسی فاکتورهای انعقاد خون است. این دستگاه بهویژه برای بیماران مسنی مناسب است که بهطور مکرر نیاز به انجام آزمایش دارند. با این دستگاه، دیگر نیازی به رفتوآمد مداوم به آزمایشگاه نیست.
عزیزی افزود: نتایج آزمایش بلافاصله در اختیار پزشک قرار میگیرد و حتی امکان مشاوره آنلاین نیز وجود دارد. بهعنوان مثال، پزشک میتواند دوز داروی بیمار مانند وارفارین را براساس نتیجه تنظیم کند. این دستگاه، مشابه یک تست قند خون خانگی است اما با قابلیتهای هوشمند بیشتر.
وی ادامه داد: دستگاه ما پرتابل و خانگی است و برخلاف نمونههای مشابه خارجی که بسیار گرانقیمت و غیرقابل استفاده در منزل هستند، برای استفاده فردی کاملاً مقرونبهصرفه طراحی شده است. همچنین از هوش مصنوعی بهره میبرد تا با استفاده از دادههای مرجع، سطح دقیق دیدیمر یا سایر شاخصها را تشخیص دهد.
این دانش آموخته دانشگاه سوئد اظهار کرد: قابلیت پیشنهادی درمان هم در حال توسعه است؛ یعنی دستگاه بر اساس نتایج، پیشنهادهایی در مورد دوز دارو ارائه میدهد و بیمار بدون نیاز به مراجعه حضوری، اطلاعات لازم را دریافت میکند.
وی گفت: پیشتولید این دستگاه در کانادا انجام شده، اما به دلیل دشواری تأمین نمونههای استاندارد برای انجام مقایسهها، چالشهایی داشتیم. با این حال، توانستیم به نتایج با دقت بالا و خطای پایین دست پیدا کنیم.
انتهای پیام
نظرات