محمد صفاریان در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اهمیت زیاد وعده صبحانه در تغذیه تصریح کرد: صبحانه باید بهعنوان یک عادت غذایی جمعی و خانوادگی مورد توجه باشد و خانوادهها سفره صبحانه را با تشریفات خاصی آماده کنند نه اینکه والدین خودشان صبحانه نخورند و میز صبحانه را برای فرزندان بچینند بلکه باید همه سر سفره صبحانه حاضر باشند.
وی با اشاره به شروع فصل بازگشایی مدارس و اهمیت خوردن صبحانه برای دانشآموزان گفت: دانشآموزان علاوه برخوردن صبحانه باید برای زنگهای تفریح چاشت هم داشته باشند و در این چاشتها نباید فقط از غذاهای شیرینیدار استفاده کنند.
صفاریان ادامه داد: شیرینیها تمرکز ذهنی را کم و هیجان ذهنی را افزایش میدهد و اثر منفی بر روی قدرت یادگیری میگذارد. بهویژه در افرادی که زمینههای بیش فعالی دارند ممکن است با استفاده از چاشت شیرینیدار تمرکز برای یادگیری کم و بیش فعالی آنها افزایش یابد.
این متخصص تغذیه و رژیمدرمانی با تأکید بر استفاده از تنقلات و میوههای سالم در اولین چاشت صبحگاهی، گفت: استفاده از غذاهای پروتئیندار اعم از تخممرغ، املت، پنیر و گردو و غذاهایی مثل مرغ و گوشت و.. که از شب گذشته آمادهشده باشد برای وعده صبحانه مفید است و در زنگهای بعدی استفاده از کربوهیدراتها و مغزی جات توصیه میشود.
وی با بیان اینکه ما نمیتوانیم محدودیتهای غذایی برای بچههایی که در سنین رشد قرار دارند داشته باشیم، اظهار کرد: اگرچه این روزها در نوجوانان و جوانان چاقی شایع است اما در وعده صبحانه بچهها و دانشآموزان اعم از چاق و لاغر باید مورد توجه قرار گیرد؛ مدیران مدارس در صورت امکان و با مشارکت خانوادهها باید شرایطی را فراهم آورند که دستکم یک نوبت در زنگ تفریح مدارس، غذاهایی که مصرف آنها در بین بچهها عمومیت دارد را به آنها عرضه کنند.
صبحانه وعده فراموششده
صفاریان میزان مصرف صبحانه در بین بچهها و خانوادهها را پایین دانست و یادآورشد: مصرف پایین وعده صبحانه به میزان رفاه خانوادهها ارتباطی ندارد. این در حالی است که در دنیا بین ۴۰ تا ۵۰ درصد بچهها صبحانه نمیخورند، حتی در یک تحقیق مشخص شد در مناطق مرفه نشین آمریکا ۴۲ درصد فرزندان صبحانه نمیخورند حال آنکه باید عادت رفتاری صبحانه خوردن در خانوادهها حاکم باشد و این امر به مباحث رفاهی آنها ارتباط چندانی ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در سنین رشد برای افرادی که چاق باشند محدودیت غذایی در نظر گرفته نمیشود البته ضرورت دارد این افراد از خوردن هلههوله، پفک و چیپس و شکلات و غذاهای چرب پرهیز کنند؛ این افراد باید به سمت اصلاح رفتارهای غذایی حرکت کنند؛ اغلب افراد چاق به غذاهای پرکالری و شیرین تمایل ندارند و نخوردن این غذاها در بچهها با نصیحت و دعوا امکانپذیر نیست، باید عادات غذایی آنان اصلاح شود. والدین و خانواده باید با اصلاح رفتارهای تغذیهای خود بهعنوان الگوی رفتاری بچهها اقدام کنند وگرنه نصیحت و مشاوره ... در اصلاح رفتارهای تغذیهای کارساز نیست.
این متخصص تغذیه با تأکید بر اینکه باید در خانه رفتار تغذیهای والدین و اعضای خانواده بهگونهای اصلاح شود که بچهها از آنها یاد بگیرند و سراغ خوراکیهای کمارزش غذایی و هلههولهها نروند، گفت: جامعه ما به لحاظ تغذیهای از جامعه سنتی با مسائل خاص خود در حال عبور و در حال رسیدن به جوامع پیشرفته است؛ لذا هر دو نوع سوءتغذیه را داریم هم سوء تغذیه ناشی از کمبود و هم مصرف نادرست که البته بیشتر سوءتغذیه در جامعه ما ناشی از کمبود نیست بلکه در رفتارهای نادرست ریشه دارد. افراد توصیههای تغذیه سالم را نمیدانند و در صورت دانستن هم کمتر رعایت میکنند.
لزوم عادت دادن بچهها به طعمها و مزههای مختلف
صفریان با اشاره به اینکه در جامعه ما هم سوءتغذیه و هم چاقی شایع است و بچههای چاق تمایل به غذاهای غیرمفید دارند و کمتحرک هستند و برای اصلاح هر دو رفتار باید محیط خانه فراهم باشد تأکید کرد: باید از مغزیجات، سبزیهای سالم، سالاد و ... در وعدههای غذایی فرزندان بهخوبی استفاده شود و در کنار آن نوشابه، شیرینیها، فست فودها و غذاهای پرچرب کمتر تهیه کرد و بچهها را به طعم و مزه آنها عادت نداد.
وی بابیان اینکه برای همه افراد یک الگوی تغذیهای نمیتوان ارائه داد و گاه برای فرزندانی که کموزن هستند استفاده از غذاهای چرب ضرورت دارد، افزود: باید با استفاده از مواد غذایی سالم و گنجاندن آنها در برنامه غذایی خانواده، الگوهای رفتاری مناسبی به لحاظ تغذیه ارائه دهیم و در این زمینه تنوع غذایی را هم رعایت کنیم.
این متخصص تغذیه با تأکید بر اینکه تنوع در تغذیه خانوادهها مهم است، اعلام کرد: مسئول آشپزی در خانه باید تلاش کند که غذای تکراری نداشته باشد. امروز مشکل اصلی خانوادهها درزمینهٔ تغذیه این است که تنوع غذایی ندارند و هرروز برنج و گوشت و پلو و خورشت مصرف میکنند. درواقع ما سعی نکردهایم از مواد متنوع غذایی استفاده کنیم و وعدههای غذایی متنوعی را برای خانوادهها در نظر بگیریم و به اصلاح رفتارهای تغذیهای افراد خانواده کمک کنیم.
سرعت شیوع چاقی در ایران کمی بیشتر از سایر کشورها است
وی بیان کرد: بچههایی که تعداد مزههای متنوعتری را دوست داشته باشند به لحاظ تغذیهای سالمتر هستند. زیرا در علم تغذیه این موضوع مطرح هست که هیچ غذایی فوقالعاده نیست بلکه همه مواد غذایی مفید در همه غذاها وجود دارد و کسی میتواند نیازهای تغذیهای خود را برطرف کند که از همه مواد غذایی در برنامه غذاییاش بگنجاند.
صفاریان با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۲۰ درصد بچهها در ایران چاق هستند و این آمار روبه افزایش است و در آینده شیوع بیشتری هم خواهد داشت، گفت: به دلیل اینکه ما در مرحله گذار تغذیهای هستیم سرعت شیوع چاقی در ایران کمی بیشتر از سایر کشورهاست.
وی یکی از دلایل سرعت شیوع چاقی در جامعه را رشد قارچ گونه فست فودها دانست و گفت: طی یک دهه اخیر تعداد واحدهای عرضه فست فود در نقاط مختلف شهر چندین برابر شده است و عادتهای غذایی فرزندان به سمت غذاهای فست فود و چرب و پرنمک با محتواهای کمارزش سوق یافته و تا زمانی که الگوهای تغذیهای اصلاح نشود بازار این غذاها گرم است.
انتهای پیام
نظرات