در حالیکه سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد(فائو)، هشتادمین سالگرد تاسیس خود را جشن میگیرد، تخمین زده میشود که از هر ۱۲ نفر در سراسر جهان، یک نفر هنوز با گرسنگی مواجه است و با تغییرات اقلیمی، درگیریهای ژئوپلیتیکی و ادامه تورم قیمت موادغذایی، ممکن است شاهد ناامنی غذایی باشیم که به جای کاهش، متزلزلتر میشود.
هدف از گرامیداشت این روز، افزایش آگاهی و بسیج اقدامات برای بخش بزرگی از جمعیت جهان است که هنوز از گرسنگی و سوء تغذیه رنج میبرند. فعالیتها و ابتکارات پیرامون روز جهانی غذا به ماموریت فائو برای توسعه راهحلهای پایدار که به این چالشها رسیدگی میکند و امنیت غذایی جهانی را برای همه ارتقا میدهد، کمک میکند.
تمرکز اصلی بر مقاومسازی سیستمهای غذایی و کشاورزی در برابر چالشهای متعددی است که با آن مواجه هستند. از آب و هوای نامساعد گرفته تا شوکهای اقتصادی، سیستمهای کشاورزی و غذایی، چه از نظر زمینهای کشاورزی، آب یا تنوع زیستی، فشارهای فزایندهای را تجربه میکنند. ماموریت فائو، افزایش پایدار تولید مواد غذایی، بهبود زنجیرههای تامین، کاهش ضایعات و تلفات مواد غذایی و بهبود رژیمهای غذایی است.
چرا روز جهانی غذا مهم است؟
فائو در گزارش سالانه ۲۰۲۵ در مورد امنیت غذایی اعلام کرد: از زمان همهگیری، گرسنگی جهانی به تدریج کاهش یافته و از ۸.۷ درصد از جمعیت جهان در سال ۲۰۲۲ به ۸.۲ درصد در سال ۲۰۲۴ و معادل یک نفر از هر ۱۲ نفر رسیده است.
با این وجود، حدود ۷۰۰ میلیون نفر همچنان گرسنگی را تجربه میکنند. علاوه بر این، بیش از یک چهارم یا نزدیک به ۲.۳ میلیارد نفر در سال گذشته، ناامنی غذایی متوسط یا شدید را تجربه کردند و فقط ۳۴ درصد از نوزادان بین ۶ تا ۲۳ ماه حداقل استانداردهای غذایی را از نظر ویتامینها و مواد معدنی را داشتند.
در سراسر جهان، پنج سال پس از همهگیری، قیمت موادغذایی هنوز سه برابر بیشتر از قبل از همهگیری بیماری کووید-۱۹ است. طبق گزارش مجمع جهانی اقتصاد، تولید مواد غذایی و کشاورزی نیز بهطور مستقیم تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار دارد و تا سال ۲۰۵۰، کاهش ۳۵ درصدی بازده محصولات کشاورزی را تهدید میکند. به نوبه خود، این امر میتواند سوءتغذیه را در جوامع آسیبپذیر تا ۲۰ درصد افزایش دهد.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد میگوید: در میان این روندها، اقتصادهای کمدرآمد بار نامتناسبی را بر دوش میکشند. در حالی که پیشرفتهای چشمگیری در جنوب شرقی آسیا، جنوب آسیا و آمریکای جنوبی حاصل شده است، گرسنگی در سایر نقاط کره زمین در حال افزایش است. سوءتغذیه در آفریقا در سال ۲۰۲۴ بیش از ۲۰ درصد و در غرب آسیا ۱۲.۷ درصد افزایش یافته است.
شعار روز جهانی غذا ۲۰۲۵ چیست؟
شعار سال جاری روز جهانی غذا، «دست در دست هم برای غذاهای بهتر و آیندهای بهتر» است. فائو تاکید کرد که دستیابی به هدف ریشهکنی گرسنگی و سوءتغذیه فقط با اقدام جهانی در بخشها و نسلها امکانپذیر است. هدف این ماموریت، رسیدگی به عدم تعادل بین گرسنگی در برخی از نقاط جهان و افزایش سطح چاقی و ضایعات مواد غذایی در برخی دیگر از نقاط جهان است. سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد پیشبینی کرد که در ۱۵۰ کشور در سراسر جهان، اقدامات جمعی انجام شود.
ناامنی غذایی چیست و چرا رو به افزایش است؟
دستیابی به امنیت غذایی به این معنی است که مردم غذای کافی، سالم و مغذی برای رشد طبیعی و یک زندگی سالم داشته باشند. ناامنی غذایی عکس این موضوع را نشان میدهد. ناامنی غذایی مزمن، وضعیتی را توصیف میکند که در آن افراد در دورههای طولانی، غذای کافی برای حفظ سبک زندگی سالم و فعال ندارند.
جمعیت رو به رشد جهان بیش از هر زمان دیگری به غذا نیاز دارد، با این حال، درگیریها و تورم همچنان به افزایش هزینه غذا دامن میزنند. تغییرات اقلیمی با افزایش دما، افزایش رویدادهای شدید آبوهوایی و تغییر الگوهای بارندگی، بر امنیت غذایی تاثیر گذاشته است و این موضوع فقط در بخش کشاورزی نیست و شیلات و آبزیپروری نیز هم از تغییرات اقلیمی، هم از آلودگی و هم از صید بیرویه تحت فشار فزایندهای هستند.
برای مقابله با ناامنی غذایی و تغذیه نامناسب چه اقداماتی انجام میشود؟
سایت ویفروم گزارش کرد: سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد خواستار اقدام جهانی و هماهنگ در کنار ابتکارات هدفمند ویژه کشورها برای رسیدگی به چالشهای به هم پیوسته مرتبط با تضمین امنیت غذایی در سراسر جهان است.
انتهای پیام
نظرات