*احتمال حضور دوباره هند در پروژه خط لوله صلح* نماينده وزير نفت خبر داد: برگزاري نشست سه جانبه، اوايل بهمن در تهران
با توجه به اعلام آمادگي طرف هندي براي ازسرگيري مذاكرات سه جانبه خط لوله صلح، احتمال تشكيل نشستي باحضور نمايندگان سه كشور ايران، پاكستان و هند در نيمه دوم ژانويه ( 26 دي تا 11 بهمن) وجود دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، حجتالله غنيميفرد ـ نماينده ويژه وزير نفت در خط لوله صلح ـ با بيان اين مطلب اظهر كرد: از حضور هند در اين پروژه استقبال ميكنيم.
وي در پايان روز دوم مذاكرات دوجانبه گازي ميان ايران و پاكستان كه با حضور ارشاد احمد كليم ـ معاون وزير نفتومنابع طبيعي پاكستان ـ انجام شد، افزود: در اين نشست نمايندگان شرکت گازپروم نيز حضور دارند و براي توافق برسر قرارداد عملياتي و رئوس ترانزيت گاز به هند مذاكره ميكنيم.
او به مذاكرات اخير سرگئي اشماتکو ـ وزير انرژي روسيه ـ و مسعود ميرکاظمي ـ وزير نفت ـ در تهران اشاره و يادآوري كرد: در اين مذاكرات درخصوص ساخت خط لوله گاز در پاکستان و علاقهمندي شركت گاز پروم براي مشارکت در آن صحبت شده كه پيشنهاد مطرح شده مورد مطالعه ايران و پاكستان قرار گرفته است.
به گفته او شرکت گاز پروم براي ساخت خط لوله مطالعاتي را انجام داده است که پيشبيني ميشود تا 20 روز آينده طرف روسي اطلاعات خود را به روز کند تا پس از دريافت اطلاعات از هند و پاكستان، با دعوت ايران نشستي سهجانبه در نيمه دوم ژانويه تشكيل شود.
گفتني است، دور جديد مذاكرات صادرات گاز ايران به پاكستان از صبح سهشنبه (10 آذر) طي نشستي در تهران برگزار شد كه تا ديروز ادامه داشت. محور مذاكرات در اين دور نهاييكردن قرارداد عملياتي صادرات گاز و موافقت در رئوس كلي ترانزيت گاز از طريق عبور خط لوله از مسير پاكستان به كشور ثالث بوده است.
قرارداد صادرات گاز كه در خرداد ماه امسال با حضور رؤساي جمهور دو كشور به امضا رسيد، به منظور نافذ شدن، نياز به انجام اقداماتي از جمله مبادله قرارداد عملياتي و موافقتنامه ترانزيت گاز از پاكستان به هندوستان و كسب مجوزهاي لازم از سوي مقامات رسمي دو كشور دارد.
منبع تامين گازصادراتي از ميدان پارسجنوبي است كه از طريق خط لولهاي به قطر 56 اينچ و به طول 1100 كيلومتر از عسلويه آغاز شده و با عبور از استانهاي بوشهر، هرمزگان، كرمان وسيستان و بلوچستان تا مرز ايران پاكستان ادامه پيدا ميكند. بخش عمده اين خط لوله در ايران از عسلويه تا ايرانشهر درمراحل پاياني ساخت قرار دارد. ظرفيت انتقال اين خط لوله روزانه 110 ميليون مترمکعب گاز است كه 50 ميليون متر مکعب به مصرف داخلي و 60 ميليون مترمکعب به صادرات اختصاص دارد.
در اين رابطه پيشتر حجتالله غنيميفرد - نماينده ويژه وزير نفت در مذاكرات صادرات گاز به پاكستان - به ايسنا گفته بود كه هيات پاكستاني به زودي زمان دقيق سفر خود به ايران را براي امضاي بند نافذ شدن قرارداد صادرات گاز به پاكستان اعلام ميكند.
به گزارش ايسنا، در قرارداد صادرات گاز به پاكستان بندهايي وجود دارد كه تازماني كه آن بندها اجرا نشود، قرارداد نافذ نميشود. يك بند اين است كه قرارداد عملياتي امضا شود؛ بند ديگر اين است كه دوطرف مجوزهاي لازم را از دولتهاي متبوع خود بگيرند و بند سوم اينكه براي ترانزيت گاز از پاكستان به هندوستان، HOA يعني سرفصلهاي توافقنامه امضا شود.
در اين رابطه مجوز داخلي دو كشور از دولتها گرفته، نشستهاي كارشناسي براي توافق سرفصلهاي ترانزيت گاز از پاكستان به هند انجام و توافق مربوط به عمليات فني (operation agreement) تهيه شده كه بهاين ترتيب با امضاي آنها در نشستي كه قرار است طي هفتههاي جاري در تهران برگزار شود، قرارداد نافذ خواهد شد.
بهاين ترتيب، پس از اينكه قرارداد نافذ شد، دوطرف بايد بهدنبال اجراي خط لوله بروند كه در اين زمينه ايران حدود 250 كيلومتر از خط لوله از ايرانشهر تا مرز پاكستان را بايد اجرا كند و خط لوله عسلويه ـ ايرانشهر نيز در حال تكميل است. پاكستان نيز در خاك خود بايد خط لولهاي بهطول 800 تا 900 كيلومتر آماده كند كه تا سال 2014 زمان براي انجام اين كار وجود دارد.
انتهاي پيام
- در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
- -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
- - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای دین مبین اسلام باشد معذور است.
- - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر میشود.
نظرات