پرورش ماهي در قفس از جمله موضوعاتي بوده كه چندي است بسيار مورد توجه سازمان شيلات ايران و به خصوص سرپرست اين سازمان قرار گرفته است بهطوري كه تقريبا در تمام مصاحبهها و نشستهاي دكتر تقوي به اين موضوع اشاره ميشود؛ البته چندي پيش نيز وي در يكي از اين مصاحبهها سود 50 درصدي توليد ماهي در قفس را تضمين كرده بود.
به گزارش خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، درحاليكه هنوز بسياري از پرورشدهندگان ميگو در كشورمان به دليل اجرا نشدن مصوبه هيات دولت و بيبرنامگي مسوولان با مشكلات و چالشهاي بسياري روبرو بوده و براي بازپرداخت بدهيهاي خود به هر ريسماني چنگ ميزنند تا شايد راه نجاتي براي بيرون كشيدن خود از اين مشكلات پيدا كنند، مدتي است كه مسوولان شيلاتي به فكر پرورش ماهي در قفس افتاده و آينده روشني را براي سرمايهگذاران در اين بخش متصور ميشوند به طوري كه سرپرست اين سازمان در مصاحبهاي گفته بود پرورش ماهي در قفس سرمايهگذاري سود ده، پر بازده و سريعي محسوب ميشود كه تمامي شرايط كار براي آغاز آن فراهم است و هرچه لازم باشد بچه ماهي در اختيار سرمايهگذاران قرار خواهيم داد.
هرچند كه ممكن است تمام اين پيشبينيها به واقعيت تبديل شده و سود سرشاري نيز نصيب سرمايهگذاران اين بخش شود، اما نشان دادن اين آينده روشن، براي پرورش دهندگان ميگو تداعيكننده سالهاي قبل از شروع پرورش ميگو در كشور است كه برخي مسوولان آنها را براي پرورش ميگو اميدوار كرده و وعدههاي بسياري نيز به آنها داده بودند.
حتي اگر پرورش ماهي در قفس يكي از مطمئنترين سرمايهگذاريها در بخش شيلات باشد كه به گفته برخي كارشناسان نيز اينگونه است اما لازم است كه قبل از پرداختن به موضوعات جديد در شيلات ابتدا مشكلات و چالشهاي بخشهاي ديگر حل شود. بهطور مثال ابتدا بايد سرمايهگذاريهاي از دست رفته پرورشدهندگان مقروض به سيستم بانكي را به آنها بازگرداند بعد سراغ كارهاي اميدواركننده ديگر رفت چراكه روزي پرورش ميگو نيز در كشورمان جايگاه ويژهاي داشت كه ميتوان آن روزگار و جايگاه را به اين صنعت بازگرداند.
پتانسيلهاي صنعت ميگو به حدي است كه حتي برخي مسوولان شيلات نيز بر آن تاكيد دارند به طوري كه اميدرضا اصغري ـ مديركل دفتر تكثير و پرورش ميگو و آبزيان دريايي شيلات ايران نيز با بيان اينكه ميگو اقتصاديترين محصول كشاورزي كشور است، افزود: بيش از 99 درصد محصولات كشاورزي ما قابليت رقابت با ميگو را ندارند چراكه 100 درصد اين محصول صادر ميشود و رقابت ما با كشورهايي است كه اقتصاد دنيا را به زانو درآوردهاند.
اصغري گفت: صنعت ميگو پس از اجرايي شدن مصوبه هيات دولت به نقطهاي ميرسد كه پرورشدهندگان واقعي باقي مانده و كار ميكنند يا مزارع خود رابه افرادي واگذار ميكنند كه توان انجام كار را دارند.
وي با تاكيد بر قابليت بالاي توليد ميگو در كشور، گفت: در شرايطي كه ما ميتوانيم يك ميليون تن توليد ميگو در كشور داشته باشيم ولي ميبينيم كه در دو تا سه هزار هكتار كار شده و چهار تا 10 هزار تن توليد داريم كه اين توليد براي كشور فايدهاي ندارد و نميتوان از پتانسيل كشور استفاده كرد.
البته سرپرست سازمان شيلات هم در يكي از نشستهاي خود در اوايل سال جاري گفته بود: سرپرست سازمان شيلات ايران با تاكيد بر اينكه ظرفيتهاي توليد ميگو در كشورمان بسيار بيش از آن چيزي است كه اكنون در كشور توليد ميشود، ادامه داد: كمتر شدن اقبال به پرورش ميگو به دلايل مشكلاتي كه طي سالهاي گذشته براي توليد اين محصول پيش آمد از دلايل پايين بودن توليد در كشورمان است.
تقوي با بيان اينكه ميتوان در آبها و سواحل جنوب كشور حدود 400 هزار تن ميگو توليد كرد، افزود: اين ميزان توليد رقم قابل توجهي است كه ميتواند بخش مهمي از مشكلات اشتغال را در كشور رفع كرده و يك سرمايه ارزي نيز براي كشور ايجاد كند.
با وجود تاكيداتي كه بر پتانسيلهاي صنعت ميگو در كشور ميشود جاي تعجب است كه چرا تاكنون مصوبه با اهميت هيات دولت كه تنها راه نجات اين صنعت محسوب مي شود اجرايي نشده است!
انتهاي پيام
نظرات