مشاور ارشد رئیسجمهور و رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور گفت: بخش عمده ای از درآمد شهرداری ها از تخلفات ساختمانی تامین می شود، به طوریکه در اجلاس نوشهر شهرداران اذعان داشتند که 80 درصد درآمدهایشان از کمیسیون ماده 5 و کمیسیون ماده 100 است.
به گزارش خبرنگار ایسنا در همدان، اکبر ترکان شامگاه گذشته در حاشیه نشست هیئت رئیسه نظام مهندسی ساختمان کشور در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه نظام مهندسی چقدر در طراحی و نظارت بر ساخت مسکن مهر دخیل بوده است، افزود: اصلا طراحی این مساکن بر عهده ما نبوده و تنها در بعضی مناطق در ازای متری 3000 تومان نظارت داشته ایم.
وی با بیان اینکه مسئولیت مساکن مهر را به عهده نمی گیریم ادامه داد: مسکن مهر در بعضی استانها با کیفیت خوب و در برخی موارد بد ساخته شده است. برخی مساکن مهر حتما تخریبی اند چراکه از ابتدا بنای کار مطابق اصول فنی نبوده است و الان گرفتار شده ایم. بهتر است از همین الان برای واحدهای مسکن مهری که در سازه استحکام لازم را ندارند، تصمیم گیری کنیم.
او تاکید کرد: برای مساکنی که نازک کاریشان خراب است می شود کاری کرد اما آنهایی که سازه شان خراب است نباید رها شوند و باید همین الان برایشان تصمیم گیری کرد چراکه نظارت واقعی بر نحوه ساخت آنها صورت نگرفته و عده ای از مهندسان ناظر امضا فروشی کردهاند.
مردم خانه های بدون شناسنامه فنی و ملکی نخرند
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان در ادامه از مردم خواست که از خرید خانه های بدون شناسنامه فنی و ملکی خودداری کنند.
ترکان ادامه داد: حتی زمانیکه سشوار و ریش تراش می خرید یک بروشور و شناسنامه دارد. با درج مشخصات سازه، مقاومت نهایی، عمر و استانداردهای مختلف ساختمان در شناسنامه، خریدار میتواند با اطمینان خانه بخرد.
وی توصیه کرد: مردم حتما شناسنامه فنی و ملکی ساختمان را از فروشنده مطالبه کنند چراکه این خانه تنها پس انداز عمر هر فرد محسوب می شود و حداقل باید تا سه نسل دوام داشته باشد بنابراین مردم باید حقوقشان را مطالبه کنند تا سیستم مجبور به نظارت شود.
او اظهار کرد: 32 قلم از مصالح ساختمانی مشمول استاندارد اجباری است اما اطمینان ندارم در بازار روی آنها کنترل کیفیت لازم انجام می شود یا خیر. با وجود اینکه تمام فولادهای فولاد سازی کشور مشمول استاندارد بوده و این امر رعایت می شود اما در همین بازار همدان هم ممکن است فولاد ساخت اوکراین فاقد مشخصات موجود باشد.
ترکان ادامه داد: سازمان نظام مهندسی نمونه گیری های متعددی از مصالح مختلف داشته و مشاهده شده فولاد فاقد مشخصات نیز در بازار وجود دارد و مردم هم خریداری می کنند بنابراین استدعا دارم به هیچ وجه اجازه داده نشود مصالح ساختمانی خارج از استاندارد وارد بازار شود.
سیمان تولید همدان در برخی ماه ها فاقد استاندارد است
وی اذعان کرد: گزارش ها حاکی از آن است که سیمان تولید همدان نیز در برخی ماه ها فاقد استاندارد است.
وی با بیان اینکه بخشی از 32 قلم مصالح ساختمانی مشمول استاندارد اجباری در استان همدان تولید می شود، افزود: سازمان نظام مهندسی حاضر است به صورت رایگان بر عملکرد کارخانهها و واحدهای تولید مصالح ساختمانی نظارت کند و به طور منظم اقدام به نمونه برداری از محصولات آنها کرده و به آزمایشگاه ها بفرستد و اگر واحدی خارج از استاندارد تولید داشت جلوی کارش گرفته شود.
مشاور ارشد رئیس جمهور تصریح کرد: خانه های ایرانی در مقایسه با خانه های موجود در کشورهایی نظیر ژاپن، ایتالیا و آلمان از نظر معیارهای فنی هیچ تفاوتی ندارد و حتی برخی معیارهای فنی عینا با معیارهای کشورهای صنعتی تطبیق دارد بنابراین اگر بتن ما مقاومت نهایی اش مساوی آنها نیست و مشخصات سازه ما درست در نمی آید یعنی یک عده یک جاهایی تقلب می کنند.
عمر ساختمان ها در ایران 30 سال است
وی با بیان اینکه متاسفانه عمر ساختمانهای موجود در ایران 30 سال است، تاکید کرد: الزاما طراحی ساختمان توسط مهندس صاحب صلاحیت انجام می شود اما حضور مجری ذیصلاح در همه جا الزامی نیست به طوریکه بعضی جاها گفته شده فقط برای بناهای بالای هزار متر مجری ذیصلاح الزامی است.
ترکان ادامه داد: زمانیکه حضور مجری ذیصلاح الزامی نیست در نتیجه کسانی که سایر مشاغل دارند را وارد عرصه ساختمان سازی می شوند و اگر تخلفی داشته باشند نگران درج این مساله در پرونده کاری خود نیستند، اما مجری صاحب صلاحیت ساختمان تمام کارنامه اش برای تمام عمر ثبت می شود و بنابراین نمی تواند تخلف کند. هرچند در حال حاضر شاهدیم در برخی شهرها به مهندس ناظر می گویند دو ماه سر کار نیاید و سپس اقدام به ساخت سقف اضافی می کنند و بعد از ناظر می خواهند به شهرداری گزارش دهد؛ در حالیکه دیگر برای حل و فصل این مساله راهی به جز جریمه باقی نمی ماند.
هنوز سند معماری اقلیمی در همدان تدوین و منتشر نشده است
ترکان در بخش دیگری از سخنانش معماری ایرانی اسلامی در ساخت و سازها را به دو دسته اقلیمی و معماری اسلامی تقسیم کرد و گفت: معماری اقلیمی در اقلیم استانهایی همچون آذربایجان، همدان و بوشهر نمی تواند یک معماری باشد و باید به تناسب اقلیم، آب و هوا و فرهنگ و رفتارهای اجتماعی این معماری هویت یابد به طوریکه برخی استانها معماری اقلیمی خود را تدوین کرده اند اما هنوز در همدان این نوع معماری منجر به انتشار سندی نشده است.
وی ادامه داد: معماری اسلامی همان سبک زندگی اسلامی است که مواردی را در معماری دیکته می کند. به عنوان مثال در بعضی خانه های قدیمی برای رعایت حریمهای خانوادگی فضای اندرونی به خانواده و فضای بیرونی به مهمان اختصاص داشت.
ترکان در خصوص افزایش تسهیلات خرید مسکن توسط وزارت راه و شهرسازی گفت: متقاضی مسکن فردی است که قدری پس انداز دارد. کسی که می گوید هیچ چیز ندارم و متقاضی مسکن هستم تنها آرزوی خانه دار شدن دارد اما خانه داشتن مستلزم این است که بخشی از آورده توسط متقاضی و بخشی از طریق تسهیلات تامین شود که این فرد متقاضی موثر نام دارد.
وی به افزایش سقف تسهیلات بانکی برای توانمند شدن مردم به منظور خانه دار شدن اشاره کرد و افزود: ارائه تسهیلات و توانایی بانکها برای پرداخت وام می تواند از دو منشا ریشه بگیرد؛ اینکه بانکها بخشی از پس اندازهای عمومی را بیاورند و تسهیلات مسکن بدهند یا صندوقهای پس انداز مسکن درست کنند که این کارآمدترین راه است. به این صورت که مردم پس اندازهایشان را در یک بازه زمانی تحویل بانکها دهند سپس با تجمیع از طریق صندوقهای پس انداز مسکن تسهیلات ارائه شود.
نظام آموزشی کلاسیک به بازار بی توجه است
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: نظام آموزشی کلاسیک به بازار بی توجه است به طوریکه دانشگاه ها به صورت رگباری فارغ التحصیلانی تحویل می دهند که بازار کار نیازی به آنها ندارد و حتی در برخی موارد بخشی از آنها بی سواد هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه در به کارگیری کارگران ماهر الزام گواهینامه را رعایت نمی کنیم و فردی که مهارت ندارد، سرکار می آید و همین امر موجب می شود معیارهای فنی در ساختمان ها رعایت نشود. هر چند وزارت کار کوشش می کند این مساله را اصلاح کند.
مبحث 2 مقررات ملی ساختمان باید بازنگری شود
وی همچنین بر لزوم بازنگری مبحث 2 مقررات ملی ساختمان تاکید کرد و گفت: مباحث فنی به جز مبحث 2 که مرتبط با امور اداری و مدیریتی ساختمان بوده و اختراع خودمان است، معمولا ترجمه یا نزدیک مقررات بین المللی است و علاوه بر مباحث 21 گانه مبحث جدیدی نیز در راه است.
ترکان یادآور شد: در آمریکا تنها هفت درصد از مهندسانشان، مهندس حرفه ای صاحب امضا هستند اما در ایران 50 درصد مهندسان صاحب امضا شده اند.
انتهای پیام
نظرات