مشاور معاون اول رئیس جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست گفت: کشورهایی که بیش از 40 درصد از منابع آبی زیرزمینی را استفاده میکنند دچار مرگ تدریجی میشوند که ایران جزو این کشورهاست.
به گزارش خبرنگار ایسنا در قزوین، عیسی کلانتری امروز - چهارشنبه - در همایش بحران آب و مسئولیتپذیری اجتماعی که در سالن شهید رجایی قزوین برگزار شد، اظهار کرد: آب منبع طبیعی تجدیدپذیر است ولی اگر روند استفاده به همین صورت ادامه پیدا کند تبدیل به منابع تجدیدناپذیر میشود.
وی تاکید کرد: اکنون در بحران جدی قرار داریم و در این خصوص هیچ تعارفی با هیچ کس نداریم.
مشاور معاوناول رئیس جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست ادامه داد: اصولا توسعه ی پایدار چهار اصل اساسی دارد که باید مورد توجه قرار گیرد که در مسئله بحران آب هیچ یک از این چهار اصل رعایت نمیشود.
کلانتری نخستین اصل اساسی در توسعهی پایدار را رعایت مسائل اجتماعی که منجر به بهم ریختن جامعه نشود اعلام کرد و افزود: مسائل اجتماعی در مسئلهی بحران آب رعایت نشده چراکه ما حق نداریم نسلهای بعدی را از داشتن آب محروم کنیم.
وی با اشاره به اینکه توجیه اقتصادی اصل دوم در توسعه پایدار محسوب میشود، اضافه کرد: در اصل سوم باید اقدامات به گونهای صورت بگیرد که آسیبی به محیط زیست وارد نشود ولی در بحث آب ما شاهد عکس این مسئله هستیم.
مشاور معاوناول رئیس جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست اصل چهارم این توسعه را رعایت حق و حقوق نسلهای آینده دانست و گفت: با این روند ما آیندگان را از حق داشتن آب محروم خواهیم کرد.
وی تاکید کرد: کل آبهای استاتیک کشور حدود 500 میلیارد مترمکعب بوده که 300 میلیارد از این میزان آب شور و 200 میلیارد آن هم آب شیرین است که در این زمان بیش از 140 میلیارد مترمکعب از میزان آب شیرین را مصرف کردیم.
کلانتری خاطرنشان کرد: ایران جزو سه کشوری است که بالای 40 درصد از آبهای زیرزمینی را به خود اختصاص داده است.
وی اضافه کرد: مصر با 43 درصد، چاد با 47 درصد و ایران با 86 درصد برداشت بالاترین رتبه را در برداشت آبهای زیرزمینی به خود اختصاص داده است.
مشاور معاوناول رئیس جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست اعلام کرد: ایران رتبهی نخست فرسایش خاک را در دنیا به خود اختصاص داده است که کمبود آب، پوشش گیاهی و دام از عوامل فرسایش خاک محسوب میشود.
وی ادامه داد: سالانه دو میلیارد و 100 میلیون تن خاک در کشور فرسوده میشود و همین منجر به اختصاص رتبه یک در جهان میشود.
کلانتری خاطرنشان کرد: 600 دریاچه زیرزمینی در سطح کشور داریم که در معرض خشک شدن قرار دارد که سهم قزوین از این دریاچه است.
وی اشارهای به خشک شدن دریاچهی ارومیه کرد و گفت: ارومیه در سالهای 1374 تا 1378 دریاچه ارومیه 30 میلیارد مترمکعب از آب را به خود اختصاص داده بود که امروزه 30 میلیارد مترمکعب از آن کاسته شده است.
مشاور معاوناول رئیس جمهور در امور آب، کشاورزی و محیط زیست تاکید کرد: 7.3 میلیارد مترمکعب در سد کرخه ذخیره شده بود که این میزان امسال به 122 میلیون مترمکعب رسیده است.
کلانتری یادآور شد: مدیریت باید یکپارچه و پیوسته صورت بگیرد چراکه امروز بارش نزولات جوی کاهش پیدا کرده و برف به باران تبدیل شده است.
انتهای پیام
نظرات