یک استاد حقوق بینالملل دانشگاه علامه طباطبایی گفت: محکوم کردن دولت عربستان و پرداخت غرامت از سوی ایران گرهای از مشکلات را باز نمیکند و ما باید به فکر حجاجی باشیم که در آینده میخواهند به حج بروند.
به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، قاسم زمانی در همایش بررسی راهکارهای حقوقی پیگیری فاجعه منا که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد اظهار کرد: تا زمانی که علت یا علل واقعه منا روشن نشود باید از پرداختن جنبههای حکمی آن اجتناب کرد. این که یک عمل متخلفانه بینالمللی قابل انتساب به دولت عربستان است یا یک عمل مجرمانه بینالمللی رخ داده، قبل از هر چیز منوط به روشن شدن جنبههای موضوعی حادثه است و نیاز به حقیقتیابی دارد.
وی ادامه داد: مسئولیت دولت عربستان در قبال حادثه منا از جهت عذرخواهی و عدم تکرار چنین فجایعی به قوت خود باقی است.
زمانی ادامه داد: اینکه تمام نگاهمان را متوجه دولت عربستان کنیم درست نیست و نمیتوانیم دولت ایران را در این حادثه مبرا از هرگونه مسئولیت قلمداد کنیم.
وی افزود: باید بررسی کنیم که آیا سازمان حج آموزشهای لازم را در زمینه مدیریت ازدحام ارائه داده است، این موضوع مساله سادهای نیست که به راحتی از آن بتوان گذشت. تعدادی از کشورهای دیگر قربانیان کمی را در این حادثه داشتند، به علت اینکه آموزشهای لازم را در شرایط بحران به آنها داده است.
زمانی با یادآوری اینکه سالهاست ما در مراسم حج قربانی دادهایم ادامه داد: آیا درسهای لازم را از حج گرفتهایم؟ متاسفانه بسیاری از حجاج ما در اثر تشنگی جان باختند. آیا مسئولان ما در عربستان تمهیدات لازم را در این زمینه اندیشیده بودند؟ شاید اگر بسیاری از آنها بطری آب داشتند اکنون زنده بودند.
وی تاکید کرد: محکوم کردن دولت عربستان و پرداخت غرامت از سوی ایران گرهای از مشکلات را باز نمیکند و ما باید به فکر حجاجی باشیم که در آینده میخواهند به حج بروند. ما قبلا نیز تحریم حج را داشتهایم ولی تحریم در این زمینه نمیتواند بلندمدت باشد و باید به نحوی آن را مدیریت کرد تا میزان خسارت کاهش یابد.
زمانی در پایان خاطرنشان کرد: بلد کردن مسئولیت عربستان در حادثه منا مشکل را حل نمیکند، بلکه بحث پاسخگویی دولت ایران هم در این زمینه باید مورد نظر قرار گیرد.
انتهای پیام
نظرات