حمید صابر فرزام در گفتوگو با ایسنا، با بیان این مطلب، ضمن معرفی فعالیتها و دستاوردهای سازمان فعالیتهای قرآنی و دانشگاهیان کشور اظهار کرد: با آغاز انقلاب فرهنگی و بازگشایی دانشگاهها در سال 1362، جهاد دانشگاهی عهدهدار و متولی فعالیتهای فرهنگی دانشگاهها شد. از همان ابتدا نیز فعالیتهای قرآنی همواره به عنوان محور و شالوده اصلی فعالیتهای فرهنگی جهادگران دانشگاهی مطرح شد و مجموعه معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی نسبت به گسترش و تعمیق فعالیتها و برنامههای قرآنی در دانشگاهها توجه ویژهای داشت.
وی در ادامه تصریح کرد: فعالیتهای فرهنگی - قرآنی جهاد دانشگاهی عملا از سال 1364 با برگزاری نخستین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم دانشجویان شکل منسجم و مشخصی به خود گرفت و فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی با تشکیل «دبیرخانه دائمی مسابقات قرآنی دانشجویان» وارد مرحله جدیدی شد که ماحصل زحمات و تلاشهای همکاران و مسؤولان این دبیرخانه در گسترش و بهینهسازی فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان، نقش بسزایی ایفاء کرد. گستردگی فعالیتهای قرآنی جهاد دانشگاهی تا آنجا ادامه یافت که برای استمرار و تقویت این فعالیتها، ایجاد و استقرار مرکز مشخص و نظاممندی ضرورت پیدا کرد.
صابرفرزام همچنین گفت: بر اساس این ضرورت و نیز عزم جدی مجموعه جهاد دانشگاهی در گسترش فعالیتهای قرآنی بود که مرکزی مستقل، با اساسنامه و تشکیلات مشخص در سال 1380 با عنوان «مرکز فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور» به تصویب هیات امنای جهاد دانشگاهی رسید. پس از گذشت پنج سال و انجام فعالیتهای بیشمار در حوزه قرآنی، این مرکز وارد عرصه جدیدی شد و با عنوان «سازمان فعالیتهای قرآنی دانشجویان کشور» و سپس با نام «سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور» فعالیتهای خود را در سطح ملی و بینالمللی گسترش داد.
وی ایجاد کانونهای فرهنگی قرآن و عترت را یکی از برنامههای فرهنگی جهاد دانشگاهی در اوایل تاسیس خود عنوان کرد و افزود: در این رابطه اولین مسابقات قرآنی دانشجویان در سال 1362 در 7 دانشگاه اصلی تهران برگزار شد و بعد از یک سال این مسابقات با مشارکت همه دانشگاهها به صورت سراسری در کشور برگزار شد.
صابرفرزام در ادامه تصریح کرد: مسابقات قرآن دانشجویان جهاد دانشگاهی بعد از مدتی به جشنواره ملی دانشجویی قرآنی کشور تبدیل شد که جهاد دانشگاهی از سال 62 تا 87 با برگزاری 25 دوره مسابقات به عنوان پایهگذار این مسابقات، برپایی آن را از سال 87 به شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی نهاد رهبری واگذار کردند و از آن سال به بعد هرساله یکی از دانشگاههای کشور متولی برگزاری این جشنواره است.
رییس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور جهاد دانشگاهی در ادامه خاطرنشان کرد: از سال 1385 جهاد دانشگاهی با توجه به پتانسیلها، پایهگذار اولین مسابقات بینالمللی دانشجویان مسلمان شد که این مسابقات به عنوان تنها مسابقات قرآنی جهان اسلام هر دو سال یکبار برگزار میشود. به طوری که دوره پنجم آن سال 93 با حضور 50 کشور اسلامی در برج میلاد برگزار شد.
صابرفرزام همچنین تاکید کرد: ششمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم دانشجویان به جز بخشهای حفظ کل و قرائت در حوزههای پژوهشی در بهمنماه امسال در مشهد برگزار میشود که در این دوره از مسابقات ممکن است دو بخش ترتیل و مسابقات هنری ویژه دانشجویان نیز به آن اضافه شود.
رییس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور خاطرنشان کرد: ثبتنام مسابقات بینالمللی قرآن کریم آغاز شده و تاکنون نمایندگان 44 کشور به این مسابقات معرفی شدند، انتظار داریم در این دوره از مسابقات 70 کشور نماینده خود را معرفی کنند که مرحله اول این مسابقات در خود کشورها به صورت غیر حضوری و تلفنی انجام میشود. در صورتی که شرکتکنندگان حدنصاب نمره قبولی در مسابقات را به دست بیاورند، مجوز شرکت برای حضور 50 کشور صادر خواهد شد.
وی همچنین درخصوص فعالیتهای سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان، گفت: جهاد دانشگاهی در سال 80 این مرکز را که قبل از آن به شکل یک دبیرخانه بود، راهاندازی کرده که برگزاری برخی جشنوارهها و برنامههای قرآنی مخصوص دانشجویان در کنار اداره کانونهای قرآن و عترت دانشگاهها از جمله وظایف مرکز فعالیتهای قرآنی دانشجویان بود.
صابرفرزام اضافه کرد: در سال 1382 در نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم با توجه به سابقه خوب جهاد در زمینه ایجاد خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اقدام به تاسیس خبرگزاری تخصصی در حوزه فعالیتهای قرآنی کرد. در واقع تا آن زمان خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به عنوان اولین خبرگزاری دانشجویی کشور برای عموم مردم ایجاد شد که توانست با یک رویکرد ساختارشکنانه در حوزه خبر، اخبار و اطلاعات خود را به صورت رایگان در اختیار جامعه قرار بدهد. این در حالی بود که تا آن زمان خبرگزاریها اطلاعات خود را رایگان در اختیار مردم قرار نمیدادند.
وی همچنین خبرگزاری ایکنا را اولین خبرگزاری تخصصی کشور در حوزه فعالیتهای قرآنی عنوان کرد و گفت: این خبرگزاری با هدف سوق دادن جامعه به سوی سبک زندگی قرآنی، تلاش در جهت تحقق فرهنگ قرآنی در ایران و جهان، اطلاعرسانی سریع و دقیق اخبار و رویدادهای قرآنی کشور و جهان به مخاطبان داخل و خارج و غیره اخبار و اطلاعات خود را به 18 زبان زنده دنیا منتشر میکند.
صابر فرزام که سمت مدیرعاملی خبرگزاری ایکنا را نیز برعهده دارد، در خصوص فعالیتهای این خبرگزاری قرآنی گفت: این خبرگزاری اخبار خود را به زبانهای فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه، اردو، چینی، روسی، اسپانیایی، ایتالیایی و برخی زبانهای دیگر به صورت روزانه منتشر میکند.
مدیرعامل ایکنا از تصمیم این خبرگزاری برای راهاندازی روزنامه قرآنی خبر داد و افزود: در حال حاضر مقدمات راهاندازی روزنامه "قلم" انجام شده است؛ اما به دلیل مشکل مالی و عدم تامین هزینه هنوز موفق نشدیم این روزنامه را راهاندازی کنیم.
صابرفرزام همچنین خاطرنشان کرد: در سال 1393 با توجه به پتانسیل موجود در سازمان فعالیتهای قرآنی و دانشگاهیان کشور در کنار دو مرکز خبرگزاری و مرکز دانشجویی، سه مرکز دیگر نیز راهاندازی شد که اولین «مرکز رشد فناوریها و هنر قرآنی»، «مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم» و «مرکز آموزشهای تخصصی قرآنی» از جمله این مراکز هستند. به طور کلی در حال حاضر پنج مرکز در سازمانهای فعالیتهای قرآنی متمرکز شده است.
وی درخصوص فعالیتهای موجود در مرکز فعالیتهای دانشجویی نیز گفت: برگزاری مسابقات بینالمللی قرآنی دانشجویان از جمله این فعالیتها است. در جهان اسلام 16 مسابقه بینالمللی قرآن کریم وجود دارد که همه مسابقات به اسم کشورها شناخته میشود. تنها مسابقهای که در آن نامی از کشور برگزار کننده وجود ندارد و به نام دانشجویان مسلمان جهان برگزار میشود، مسابقهای است که در مرکز فعالیتهای قرآنی دانشجویان برگزار میشود.
صابرفرزام درخصوص جزئیات طرح ملی «دانشجو معلم» نیز گفت: یکی از کارهایی که در سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور انجام میشود، این است که دانشجویانی که سطح قابل قبولی از توانمندیهای قرآنی را دارند، شناسایی شده و بعد از گذراندن دورههای آموزشی به آنها مدرک قرآنی میدهند. در واقع دانشجویان پس از دریافت این مدرک میتوانند در محیط دانشگاه به عنوان کار دانشجویی آموزشهای قرآنی ارائه دهند.
رییس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور، در خصوص فعالیتهای مرکز مطالعات میان رشتهای قرآن کریم نیز گفت: این سازمان با پیشینه سه دهه فعالیت قرآنی در سطح دانشگاهها و انجام صدها طرح فرهنگی خرد و کلان و با تکیه بر توانمندیهای علمی پژوهشی نهاد جهاد دانشگاهی و فعالیتهای علمی سالیان اخیر خود و نیز نیروهای مستعد و جوان سازمان، با هدف ارتقای فعالیتها و گسترش حوزه عمل و توسعه محدوده مخاطبان به استادان دانشگاهی، تاسیس پژوهشکده مطالعات میانرشتهای قرآن کریم را در دستور کار خود قرار داده است که در این راستا مرکز مطالعات میانرشتهای قرآن کریم به عنوان یک مرکز فرهنگی علمی تاسیس شد.
به گفته وی، زمینهسازی برای توسعه و تخصصی شدن رشته مطالعات میانرشتهای قرآن کریم، رشد و اعتلای فرهنگ قرآنی در جامعه به ویژه در بین دانشگاهیان، توسعه مطالعات و پژوهشهای قرآنی، معرفی قرآن به عنوان مبانی علوم انسانی، شناسایی و استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای اساتید و پژوهشگران و تشویق و ترغیب آنان، هدایت، بهرهبرداری و ارتقای اثربخشی پژوهشها، ایجاد ارتباط بین مراکز علمی جهت بومی و اسلامیسازی مفاهیم و علوم گوناگون و زمینهسازی برای اسلامی و دینی کردن متون درسی و علوم غیردینی و غیره از جمله اهداف راهاندازی مرکز مطالعات میان رشتهای قرآن کریم است.
صابرفرزام گفت: تالیف دو فصلنامه پژوهشهای میانرشتهای قرآن کریم، تالیف کتاب، برگزاری همایشهایی نظیر همایش وحدت اسلامی، فرصتها و چالشها از دیدگاه قرآن کریم و برگزاری همایش مطالعات میانرشتهای قرآن کریم (با تاکید بر روششناسی) از جمله اقدامات انجام شده در مرکز مطالعات میان رشتهای قرآن کریم است.
وی در خصوص فعالیتهای مرکز رشد و شکوفایی فناوریها و هنر قرآنی نیز گفت: این مرکز به عنوان یکی از مراکز پیشرو و پژوهشمحور در حوزه توسعه و ترویج فرهنگ و علوم قرآنی، با استفاده از مدلهای رایج جهت حمایت از شکلگیری واحدهای فناور تاسیس شد و میتواند به شکلگیری و رشد شرکتهای نوپا در حوزههای موردنظر سازمان کمک کند.
صابرفرزام اظهار کرد: مرکز رشد و شکوفایی فناوریها و هنر قرآنی بر اساس سند چشمانداز توسعه کشور و سایر اسناد بالادستی و با توجه به درک نیاز عمیق در حوزه شکلگیری شرکتهای نوپا در حوزههای مرتبط با قرآن کریم، با استفاده از تخصص و تجربه ارزشمند، در راستای برنامه توسعه خود ایجاد یک مرکز رشد واحدهای فناور با محوریت قرآن کریم را در دستور کار قرار داده است.
به گفته وی، مرکز رشد فناوریهای قرآنی با استفاده از تیم متخصص و مجرب، با بهرهگیری از امکانات سختافزاری و نرمافزاری و همچنین با استفاده از تمامی ظرفیتهای ارتباطی خود، قصد حمایت جدی و موثر از ایدهها، هستهها، واحدهای فناور و شرکتهای کوچک و متوسط در حوزه فناوریهای نرم مرتبط با قرآن کریم را دارد.
صابرفرزام همچنین به فعالیتهای انجام شده در مرکز آموزشهای تخصصی قرآن کریم اشاره کرد و گفت: بهترین و کارآمدترین راه ممکن جهت ایجاد، حفظ و تقویت تمدن اسلامی، ترویج، گسترش و تعمیق معارف قرآن و عترت در میان دانشجویان و دانشگاهیان است که آموزش یکی از راههای تامینکننده آن است. آموزش فرآیندی است که به دنبال این فرآیند و به طور خاص حوزه امور قرآنی فراگیر به دو نوع توانایی فکری و عملی رسیده و از سطحی به سطح دیگر ارتقاء پیدا میکند.
رییس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در پایان خاطرنشان کرد: مرکز آموزشهای تخصصی قرآن کریم سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور در پاسخ به نیاز و تقاضا برای اجرا، بهبود و ارتقای کیفیت آموزش قرآنی اقداماتی در سه بخش آموزشی، برنامهریزی و ارزیابی انجام میدهد که تدوین و تولید طرح مطالعاتی «گوهر معرفت»، تهیه و چاپ فراخوان نوشتار و برگزاری طرح «همیشه با قرآن» از جمله فعالیتهای انجام شده در این مرکز است.
انتهای پیام
نظرات