بهار در اردیبهشتش در هر نقطه از کشور دلبریهایی دارد که تنها با گذر در طبیعت میتوان آنرا به چشم دید و با روح لمس کرد، شاید یکی از زیباترین دلبریهای اردیبهشت بواسطه گلهایش رقم میخورد که هر کدام با عطر، بو، شکل و رنگ خاص خود بهار را بهاریتر و اردیبهشت را بهشتیتر میکند.
به گزارش ایسنا، منطقه مرکزی، درمیان گل ها لالهواژگون گلی است که کمتر رخ نشان میدهد، اما دلبری بسیاری دارد و هر علاقمند طبیعت را به طرف خود میکشاند.
سر به زیری لاله واژگون جذابیتش را بیشتر کرده است و همین باعث میشود که برخی افراد کیلومترها راه را طی کنند تا بروند و برسند و ببینند زیبایی چشمنواز این لاله سر به زیر را.
شاید همین سر به زیری لاله است که کار دستش داده و او را در معرض خطر قرار داده است.
لاله واژگون از گیاهان علفی پیازدار است که با وجود عمر کوتاه خود زیبایی بسیار زیادی دارد و با آغاز اردیبهشت گلدهی و رویش خود را شروع می کند.
لالهواژگون را در برخی نقاط کشور اشک مریم یا لاله اشک مینامند، در وجه تسمیه این نام می گویند، وقتی گرسیوز گلوی سیاوش پاک نهاد را درید، لاله واژگون شاهد ماجرا بود، از آن پس اندوه این فاجعه بر او سایه افکند، رویش سرخ شد، سر به زیر انداخت و بر بی گناهی سیاوش گریست. گفته می شود که شیره بیرنگی که درون گل قرار دارد و گاه از آن سرازیر میشود، اشکی است که این گل در سوگ سیاوش می ریزد.
چو سرو سیاوش نگونسار دید سراپرده ی دشت خونسار دید
بیفکند سر را ز انده نگون بشد زان سپس لاله ی واژگون
این گل 10 نوع دارد که تنها 4 نوع آن در نقاط مختلف کشور رویش دارند، گونهای مقاوم در برابر سرماست و سازگاری ویژه ای با دامنه های سنگلاخی و صخره ای دارد، اما این شاخصه و حتی ثبت ملی شدنش او را از خطر بزرگی که در کمین دارد حفظ نکرده، خطر انسانی!
تعداد این گونه زیبای گیاهی هر ساله تحت تاثیر برخی ناآگاهیها کاهش می یابد، در واقع با شروع گل دهی لاله واژگون سروکله آنانکه به دنبال فروش این گونه هستند در کوهپایه ها پیدا می شود.
استان مرکزی و شهرستان خمین یکی از رویشگاههای این گل است ولی در این منطقه نیز لالههای واژگون در معرض خطر قرار دارند.
متاسفانه هر سال با رویش این گل شاهد ورود برخی فرصتطلبان البته ناآگاه به رویشگاه لاله هستیم که با بهانه تکثیر آن اقدام به از ریشه کندن آن می کنند و گل را در معرض خطر قرار میدهند. اواخر هفته گذشته بود که در نهایت تعجب شاهد فروش لاله واژگون در میدان اصلی شهر اراک بودم.
لالهواژگون شاخهای 5 هزار تومان
درست در میدان اصلی شهر اراک فردی تعدادی لالهواژگون را درون سطلی قرار داده بود و میفروخت.
فروشنده که در نهایت آرامش و طیب خاطر هر شاخه لاله را 5 هزار تومان میفروخت توصیهای نیز به شهروندان داشت، اینکه گل همراه با پیاز است و به راحتی میتوانید آن را در گلدان یا باغچه خانه بکارید و لذتش را ببرید.
از او پرسیدم لالهها از کجا آوردهای؟ با لبخندی به لب و غروری در چشمانش گفت بالاخره از یک جا میآوریم. گفتم گلهای ارزشمندی هستند به راحتی که نمیتوان به مرکز شهر آورد و فروخت. با همان غرور گفت ما توانستیم و آوردیم.
فروشنده در کنار لالهواژگون، آویشن، پیازچه کوهی، یونجه و ... هم میفروخت، اما مشاهده لالههای سرفروبرده ای که به قیمتی اندک به حراج گذاشته بودند دردناک تر بود. گل های باشکوهی که تنها جایی که نمیتوان انتظار دیدن آنها را داشت، بساط دستفروشی در میدان اصلی شهر است.
لالهواژگون ممنوعالقطع است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی به ایسنا گفت: لالهواژگون از گیاهان ممنوعالقطع است و سازمان جنگلها نیز بخشنامهای جهت برخورد با خاطیان در این بخش را ابلاغ کرده است.
یوسف یوسفی با بیان اینکه در ابتدا باید مبدا این لالهها را یافت چراکه ممکن است از خوانسار یا گلپایگان برای عرضه به اراک آورده شده باشند، گفت: متاسفانه در قانون چیدن این گل جرمانگاری نشده است، اما با توجه به اینکه لاله واژگون از گلهای در معرض خطر است، باید حفاظت شود.
خشکسالی رویش گل را کاهش داده است
وی با تاکید بر اینکه برای جلوگیری از برداشت و چیدن این گیاه حتی سعی میشود که رویشگاه آن تبلیغ نشود و حتی به جهت کاهش احتمال آسیب به این گل و رویشگاهش وارد منطقه رویش آن نمیشویم، افزود: متاسفانه خشکسالی و کاهش بارش نقش بسیاری در کاهش رویش این گیاه داشته است. رویش این گل عموما اوایل خردادماه آغاز می شود ولی امسال زودتر از همیشه گل داده است و همین امر در کنار جذابیتهای این گل باعث شده است چیدن آن پیش از موعد انجام شود که به هیچ عنوان رفتار قابل پذیرشی نیست.
تکثیر لالهواژگون ممکن نیست
یوسفی تصریح کرد: این گل در اقلیم خاصی رویش دارد و چیدن آن همراه با پیاز به امید تکثیر کار بیهوده ای است چراکه تکثیر این گیاه به این شکل به هیچ عنوان ممکن نیست. این گیاه در ارتفاع مشخصی رویش دارد و در نقاطی خارج از رویشگاه و خارج از ارتفاعی معین رشد نخواهد کرد و ریشه کن کردن این گل تنها باعث از بین رفتن این گونه می شود. طبق نظر کارشناسان امر لاله واژگون تنها در رویشگاه خود قابلیت رشد دارد و نباید با چیدن آن به از بین رفتن این گونه ارزشمند کمک کرد.
به گزارش ایسنا، قدری عجیب است که گیاهی با این شرایط که ثبت ملی شده و در معرض خطر هم است به راحتی توسط سودجویان چیده شده و در کمال بی توجهی در میدان اصلی شهر به فروش برسد، این امر نشان میدهد که متاسفانه هم یک پای حراست و نظارت بر رویشگاه های این گل میلنگد و هم قدر داشتههایمان را نمیدانیم.
رویشگاه لالهواژگون به قدری چشمنواز است که میتواند به یک منطقه گردشگری طبیعی بدل شود. می توان با تعریف سازوکاری مشخص، اعمال نظارتهای لازم و تعیین حدود رویشگاه در کنار ایجاد یک منطقه گردشگری، مردم و طبیعتدوستان را با ارزشهای طبیعت آشنا ساخت و فرهنگسازی و اطلاعرسانی درستی ایجاد کرد تا نگاه غلط نسبت به این ذخایر ارزشمند تغییر کند و همگی قدردان زیباییهای طبیعت باشیم.
هرچند آنچه در این میان بسیار حائز اهمیت بوده و عموما به چشم نمی آید، جیب های خالی جوانانی است که به دنبال هر فرصتی برای پر شدن هستند و بهار و نوبرانه هایش این فرصت را در اختیار بسیاری افراد فاقد سرمایه قرار می دهد تا مگر با استفاده یا بهتر بگویم سوءاستفاده از سرمایه پربرکت بهار حتی اگر شده در مقطعی کوتاه کالایی را برای فروش عرضه کرده و درآمدی کسب کنند.
انتهای پیام
نظرات