به گزارش ایسنا، عباس کشاورز در همایش ملی مدیریت آب در شرق کشور در اتاق مشهد با اشاره به اینکه بحران آب به تنهایی متوجه عملکرد بخش کشاورزی و یا صنعت نیست، اظهار کرد: مشکل در این مساله از سیستم مدیریت آب در کشور نشات میگیرد که به مولفههای متعدد و مهمی بیتوجه بوده و ظرفیتهای اکولوژیکی، نمونهای از آنهاست. یکی از نقاط ضعف ما عدم توجه به به رویکردهای مدیریت آب است که از این دید، باید در برخی سیاستها و راهبردها تجدیدنظر کرد.
وی با تاکید بر لزوم اعمال مدیریت تقاضا برای آب، تصریح کرد: آب یک مقوله اجتماعی، امنیتی و سیاسی است، لذا دولت باید هزینه بخشهای زیستمحیطی و اجتماعی آب را پرداخت کند. با این حال مدیریت آب باید خصوصی باشد. در واقع تا زمانی که مدیریت آب دولتی باشد، اوضاع و شرایط همین است. برای این منظور لازم است همه آحاد جامعه به اهمیت مدیریت آب توجه کنند زیرا اتخاذ یک رویکرد مدیریتی کارآمد در این حوزه مستلزم مشارکتجویی تمام بخشهای جامعه است.
کشاورز با بیان اینکه در حال حاضر آمار و ارقامی که در حوزه آب از سوی سازمانهای دولتی و خصوصی ارائه میشود، یکسان نیست، گفت: به عبارت دیگر در گفتمان خود پایههای زبانی مشترک نداریم. در همین راستا اتاق بازرگانی باید بستهای از ظرفیتهای منطقهای شرق کشور گردآوری کند تا به زبان آمایش سرزمین با دولت وارد مذاکره شود. به عقیده من تنها راهکار برونرفت از بحران تهیه همین ظرفیتها است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که لازم نیست تمرکز تنها برای تامین آب برای برونرفت از بحران باشد، بلکه ضروری است با تمرکز بر رفع و حل مسائل مرتبط با ناپایداری منطقه، مدیریت یکپارچه طبیعی و اصلاح زیرساختها، برای برون رفت از بحران آب در شرق کشور اقدام شود.
کشاورز در خصوص ارتقای مدیریت منابع آب، گفت: ارتقای مدیریت منابع آب از طریق ساماندهی بخش تقاضا، ارزشگذاری آب به عنوان یک نهاده اقتصادی، مشارکت ذینفعان و بخش خصوصی در مدیریت آب، کاهش تبخیر و بازچرخانیهای متعدد آب، استفاده از فناوریهای نوین در صنعت، بهرهگیری مجدد از پساب شهری، ارتقای بهرهوری، اصلاح آموزش و فرهنگسازی عمومی، اصلاح الگوی مصرف در بخشهای کشاورزی، شرب و صنعت، اصلاح ساختار مدیریت آب و... ممکن میشود.
وی با اشاره به دیگر راهکارها در خصوص مساله بحران آب، تصریح کرد: راهکارهای دیگر ارتقای زیرساختهای کمی و کیفی، حفاظت از منابع آب، تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، به کاربردن سیاست آب مجازی و مشارکت و همگرایی دستگاههای حاکمیتی در اجرای این اقدامات است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: فراهم کردن مشارکت بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در طرحهای آبی، حمایت از صنایع کمآببر در منطقه، اصلاح الگوی کشت و معرفی گیاهان با تقاضای آبی کمتر، توسعه پایدار شرق کشور از طریق تدوین برنامه توسعه اقتصادی و توجه بیشتر به ظرفیتهای طبیعی، صدور دیپلماسی از طریق تثبیت حقآبههای داخلی و مرزی، ایجاد تکنولوژیهای جدید برای ایجاد ارزش افزوده در بخش کشاورزی و غیره نیز از دیگر موارد است.
استاد دانشگاه تربیت مدرس گفت: راهکار حل مساله امنیت جز با حل مساله جهانی و منطقهای از جمله حل مسائل بین افغانستان و پاکستان ممکن نیست، توسعه شرق ایران در گرو ورود جدیتر به حل مسائل افغانستان و پاکستان است.
به گزارش ایسنا، محمدحسین پاپلی یزدی در همایش ملی مدیریت آب در شرق کشور در اتاق مشهد اظهار کرد: راهکار حل مساله امنیت جز با حل مساله جهانی و منطقهای از جمله حل مسائل بین افغانستان و پاکستان ممکن نیست. در واقع توسعه شرق ایران در گرو ورود جدیتر به حل مسائل افغانستان و پاکستان است. رفع چالشهای شرق کشور با حل مسایل سیاسی به ویژه مسایل سیاسی سطح منطقه پیوند دارد.
وی با تاکید بر اهمیت وجود امنیت در شرق کشور، ادامه داد: اولین چالش اجتماعی در شرق کشور مساله امنیت است؛ متاسفانه امنیت شرق کشور تحت تاثیر امنیت افغانستان و پاکستان بوده که هر دو کشور نگاه مثبتی به یکدیگر ندارند، زیرا هر کدام صادرکننده تروریسم و قاچاق مواد مخدر هستند.
استاد دانشگاه تربیت مدرس در خصوص عمدهترین چالشهای امنیتی شرق کشور، گفت: قاچاق مواد مخدر، خرابکاریهای تروریستی و نفوذ تکفیریها از عمدهترین چالشهای امنیتی شرق کشور به شمار میروند. با مسائلی که بین ایران و رژیم صهیونیستی وجود دارد، تقویت بنیه دفاعی و به خصوص دفاع موشکی و ساخت پناهگاهها در شرق ایران اهمیت خاصی مییابد. در نتیجه ما باید وارد زنجیره ارزش شویم تا کشاورز با آب کم، درآمد بیشتری را کسب کند؛ تنها در این صورت کشاورزان به صرفهجویی در مصرف آب تمایل بیشتری نشان میدهند.
وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو برنامه صرفهجویی و کاهش تقاضای آب ندارد، تصریح کرد: وزارت نیرو باید میزان آب شهرها را کاهش دهد و فرهنگ صرفهجویی در آب شرب را نهادینه کند. در شرق کشور علاوه بر بحران آب، بحران خاک نیز داریم؛ ما بر روی خاک حاصلخیز، مسکن میسازیم و در خاک شور به دنبال کشت محصولات کشاورزی هستیم.
استاد دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به مهمترین سیاستها و راهبردها در خصوص مساله آب، عنوان کرد: صرفهجویی آب، کاهش تقاضا، کاهش مصرف، مصرف بهینه آب، قیمتگذاری واقعی آب و الگوی مناسب کشت از مهمترین سیاستها و راهبردهای آب محسوب میشود و کشاورز باید بتواند با آب کمتر درآمد بیشتری را به دست آورد.
پاپلی یزدی در خصوص مشکلات بخش کشاورزی در مناطق شرقی کشور، بیان کرد: کشاورزی در شرق کشور در تربت حیدریه، چابهار و استان سیستان و بلوچستان در زمینهایی با قطعات کمتر از نیم هکتار انجام میشود. کشاورزی در شرق کشور با مشکلات جدی روبهرو است؛ حل معضل کمآبی در مناطق شرقی در گرو کشت محصولاتی نظیر زعفران، زرشک و عناب است.
وی با بیان اینکه وجود معادن در شرق کشو یک فرصت مناسب به شمار میرود، عنوان کرد: عدم عزم ملی برای توسعه شرق، کم بودن تعداد نمایندگان شرق کشور نسبت به مساحت و عدم اتحاد همین تعداد کم نمایندگان از بزرگترین مشکلات توسعه شرق کشور است. یکی از فرصتهای شرق کشور معادن هستند؛ با این حال نباید از یاد برد که معادن مشکلات متعددی دارند. مهمترین مشکل در این حوزه نگاه به معادن است که از جمله آن میتوان به خام فروشی اشاره کرد.
استاد دانشگاه تربیت مدرس خاطرنشان کرد: چرا باید مسابقه بگذاریم تا معادن را ظرف 30 الی 40 سال تمام کنیم؟ بهرهبرداری و فرآوری تولیدات معدنی شرق کشور باید دانشمحور باشد. علاوه بر این، باید با تولیدات معدنی کم، محصولات با ارزش بالاتری تولید کنیم.
پاپلی یزدی اظهار کرد: تولید تیر آهن در حجم بالا به نفع ما نیست؛ باید وسایل الکترونیکی همچون موبایل، کامپیوتر و وسایل پزشکی تولید کنیم. باید شرق کشور را با آب کمتر توسعه دهیم و معادن را برای صدها سال حفظ کنیم.
انتهای پیام
نظرات