دکتر علی یونسی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، در نظر گرفتن جایگزین مطمئن برای درآمدهای نفتی را یک اولویت مهم اقتصادی برای کشور دانست و افزود: کاهش ارزش ریال بهشتی را برای تقویت صادرات در کشور ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: اگر اولویت نخست سفارتخانهها، کنسولگریها و دفاتر حافظ منافع ایران در کشورهای مختلف، تلاش برای بازاریابی کالاهای تولید ایرانی باشد، یقیناً بازرگانان سایر کشورها اقدام به خرید کالای ایرانی میکنند و صادرات در کشور بیش از پیش رونق میگیرد. این اتفاق مهم درخصوص سیب زمینی و پیاز رخ داده است البته شیوه آن شتابزده و بدون برنامه ریزی مدون بود و تبعاتی هم برای داخل کشور در پی داشت.
وی به راهکار صحیح تحقق این اولویت در حوزه اقتصاد کشور اشاره کرد و افزود: در جغرافیای مرزی استان مرکزی شهرستانی مانند محلات وجود دارد که در تولید سنگ دارای مزیت نسبی است ولی در حال حاضر محصولات این شهرستان به صورت خام به بازار عرضه میشود.
عضو گروه اقتصاد دانشگاه پیام نور استان مرکزی از خانه صنعت و معدن و نیز انجمن سنگ به عنوان پتانسیل مهم دولت در حوزه صنایع و معادن اشاره کرد و گفت: تدبیر و برنامه ریزی دولت برای خروج از خام فروشی در این حوزه بدین گونه باید صورت گیرد که خانه صنعت و معدن و نیز انجمن سنگ به تشکل ساختارمندی نظیر اتحادیه تبدیل شود و با مدیریت مشترک این دو مجموعه با نظارت و حمایت دولت از خام فروشی جلوگیری شده و سنگ تولیدی در این شهرستان به صورت فرآوری شده از طریق سفارتخانهها به بازارهای جهانی عرضه شود، در این صورت درآمد حاصله از این متد اقتصادی میتواند جایگزین مطمئن و مناسبی برای درآمدهای نفتی باشد.
وی بیان کرد: حوزه اقتصادی وزارت امورخارجه در سفارتخانهها و کنسولگریها نباید اجازه دهند یک تولید کننده سنگ در کشور که مسلط به مکالمه به زبان انگلیسی نبوده و توانایی ارتباط گیری با سفرا را ندارد و نیز آگاهی لازم را از استانداردهای صادرات جهانی ندارد، نتواند درآمد لازم را به میزان فعالیتی که انجام میدهد کسب کند بلکه کارشناسان اقتصادی در حوزه بین الملل باید به یاری تولید در کشور بشتابند تا شاهد رونق واقعی تولید باشیم.
این اقتصاددان به مزیت نسبی محلات در پرورش گل اشاره کرد و گفت: کشورهای پیرامونی ایران فرصت بسیار مناسبی برای صادرات گل از استان مرکزی دارند و اگر دولت شخصاً بازاریابی و اقتصاد را به عهده بگیرد و تجربیات خود را با شیب ملایم و آرام آرام به بخش خصوصی واگذار کند، شاهد رونق تولید و صادرات محوری در حوزه پرورش گل خواهیم بود.
وی به مزیتهای متعددی که در حوزه پرورش ماهیان زینتی در استان مرکزی وجود دارد نیز اشاره کرد و افزود: پرورش ماهیان زینتی در استان مرکزی از جمله ظرفیتهای مهمی است که رقمهای صادراتی زیادی را در خود جای داده است و میتوان با توسعه آن در شهرهایی نظیر شازند، خنداب و … که از منابع آبی مناسبتری نسبت به سایر نقاط بهرهمند هستند، درآمد پایداری بدست آورد.
این استاد دانشگاه به تولیدات کشاورزی و محصولات غذایی در استان مرکزی به عنوان دیگر مزیت مهم این استان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صادرکنندگان بسیاری در استان وجود دارند که بعضاً از کاهش رقم صادرات در حوزههای گوناگون آسیب میبینند.
وی از شهرستان شازند به عنوان شهرستانی برخوردار از چشمههای سرشار و مراتع مناسب یاد کرد که موقعیت مطلوبی را برای پرورش دام سبک و سنگین دارد و غفلت از این ظرفیتها و استعدادهای حوزه تولید در این نقطه از استان مرکزی با توجه به وجود مزیتهای فراوان، پذیرفتنی نیست.
یونسی تصریح کرد: جای بسی تأسف است که شهرستان شازند با وجود منابع آبی، معدنی و صنعتی و … فراوان و نیز برخورداری از نیروی انسانی توانمند و نخبه، بالاترین نرخ بیکاری استان مرکزی را به خود اختصاص دهد. باید مسئولان در این خصوص چاره اندیشی کنند.
وی به ظرفیتهای معدنی استان مرکزی نیز اشاره کرد و افزود: از بین ۱۰۰ درصد منابع معدنی شناخته شده در سطح کشور حدود ۷۵ درصد آن متعلق به استان مرکزی است که با رفع محدودیتها و موانع باید زمینه صادرات تولیدات معدنی و ایجاد چرخههای بعدی ارزش افزوده فراهم شود.
این دکترای علم اقتصاد به گردشگری بهداشت و سلامت بعنوان دیگر ظرفیتهای استان مرکزی اشاره کرد و گفت: نمونههای بسیار خوبی در علم چشم پزشکی، کاشت مو و سایر حوزههای مرتبط با سلامت در سطح استان مرکزی وجود دارد که نیاز به بازاریابی دارند. رمز پیروزی دولت در جنگ اقتصادی بهره گیری از تمامی ظرفیتهای لازم است و باید با تربیت کارشناسانی در وزارت صنعت، معدن و تجارت، کار فروش محصولات تولیدی را به عنوان مأموریت جدید این کارشناسان در وزارتخانه متبوع به آنها واگذار کند.
وی بر بهره گیری از تجربه کشورهای توسعه یافته در حوزه بازاریابی تاکید کرد و افزود: در کشور ما چندی پیش بانک مرکزی تصمیم به تعویض موتورهای فن کوئل ساختمان اداری خود میکند و سفیر آلمان در ایران از طریق عواملی که در داخل بانک مرکزی داشت متوجه این تصمیم میشود و بلافاصله با ارائه کاتالوک به بانک مرکزی و پیگیریهای مکرر درصدد فروش محصول فن کوئل تولیدی آلمان به بانک مرکزی برمی آید و اینها نمونهای از بازاریابیهای کشورهای اروپایی و توسعه یافته در حوزه اقتصاد جهانی است.
دکتر یونسی به کارخانه نخ ریسی شهرستان خمین به عنوان مزیت دیگر اقتصادی استان مرکزی اشاره کرد و افزود: این کارخانه توان تولید روزانه چندین تن نخ را دارد در حالیکه هم اکنون روزانه تنها ۶۰۰ کیلو نخ تولید میکند و به دلیل فعالیت کمتر از ظرفیت این گونه واحدها، شاهد واردات نخ به کشور هستیم.
وی افزود: چرا باید کارمندان توانای شرکت هپکوی اراک جذب شرکتهای وارد کننده ماشین آلات راهسازی شوند و به جای رونق تولید هپکو که باید در دستور جدی دولت قرار گیرد، به جمع واردکنندگان بپیوندند و کالای وارداتی را که مشابه آن با قیمت کمتر و کیفیت بهتر در داخل کشور تولید میشود را به متقاضیان عرضه کنند.
وی افزود: در سیل اخیر شاهد کمبود ماشین آلات راهسازی بودیم. این ماشین آلات توسط کارخانجات هپکو و … ساخته میشد ولی هم اکنون در این زمینه کمبود وجود دارد.
این استاد دانشگاه در پایان به ساوه و زرندیه به عنوان قطب صنعت و کشاورزی استان مرکزی اشاره کرد و افزود: باید راهکارهای اقتصادی برای تقویت صادرات محوری تولیدات بزرگترین شهر صنعتی کشور مستقر در ساوه را اتخاذ کرد اما متأسفانه سیاست زدگی مسئولان موجب شده است که نتوانیم از این ظرفیتها و نیروی کار جوان علاقمند بهرهبرداری صحیح کنیم درحالیکه استفاده صحیح و واقعی از این ظرفیتها موجب خواهد شد که درآمد پایدار حاصل از تولید و صادرات جایگزین درآمدهای نفتی ایجاد شود.
انتهای پیام
نظرات