• یکشنبه / ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۲:۱۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99021409812

به مناسبت روز جهانی نجوم بررسی شد؛

علم نجوم و امکانات تأثیرگذار آن در صنعت

علم نجوم و امکانات تأثیرگذار آن در صنعت

ایسنا/خراسان رضوی یک عضو هیأت علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد گفت: نجوم رشته بسیار سطح بالایی از نظر تکنولوژی است و ارتباط بسیارخوبی با صنعت دارد و امکاناتی که برای صنعت ایجاد می‌کند بسیار تأثیرگذار است، به این دلیل اکنون در دنیا مهم‌ترین و جدیدترین تکنولوژی‌ها در نجوم به کار برده می‌شود.

دکتر شهرام عباسی در گفت‌وگو با ایسنا، در خصوص ضرورت و اهمیت رشته نجوم در کشور اظهار کرد: رشته نجوم مانند ریاضی، فیزیک و شیمی جزء رشته‌های علوم پایه و بنیادی است. همچنین نجوم یکی از زیرساخت‌های فیزیک به شمار می‌رود. از جهت دیگر بشر همیشه کنجکاو بوده و علاقه‌مندی زیادی نسبت به نجوم داشته است. اکنون در کشور ما گروه‌های زیادی حتی در شهرهای کوچک وجود دارند که به صورت آماتوری فعالیت می‌کنند.

وی افزود: نجوم رشته بسیار سطح بالایی از نظر تکنولوژی است و ارتباط خیلی خوبی با صنعت دارد و امکاناتی را که برای صنعت ایجاد می‌کند بسیار تأثیرگذار است و به همین دلیل اکنون در دنیا مهم‌ترین و جدیدترین تکنولوژی‌ها در نجوم به کار برده می‌شود. در کشور ما نیز حوزه‌هایی که به نجوم مرتبط است، تکنولوژی‌های سطح بالا و ارتباط صنعتی بسیار خوبی دارد. بنابراین نجوم در کشور ما دارای اهمیت زیادی است و تاریخچه بسیار قدیمی در این زمینه وجود دارد. در کشور نیروی‌های جوان علاقه‌مند آموزش می‌بینند که مشارکت بیشتری در فعالیت‌های علمی این رشته داشته باشند.

این عضو هیأت علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: نمی‌توان گفت که نجوم به طور مستقیم در پزشکی، هوافضا و... ارتباط دارد، زیرا نجوم علم دقیقی است و طراحی تلسکوپ‌ها جزء به جزء آن با صنعت ارتباط دارد چراکه از دقت بسیار بالایی برخوردار است و در پیشبرد مهندسی در دنیا تأثیرگذار است. 

وی اضافه کرد: آسمان‌ها مانند آزمایشگاه رایگان هستند که پژوهشگران می‌توانند قوانین فیزیک را آزمایش کنند بنابراین اگر هر رشته و شاخه‌ای بخواهد پدیده‌ای را آزمایش کند یا به طور طبیعی مشاهده کند که چه اتفاقی در آسمان‌ها، ستاره‌ها و کهکشان‌ها می‌افتد، می‌توان جای مناسبی برای تست تئوری‌های فیزیکی دانست.

عباسی در خصوص سطح علمی رشته نجوم در دانشگاه‌ها، عنوان کرد: ما در ایران رشته نجوم را از سال‌های گذشته دنبال می‌کنیم و در این زمینه پیش‌رو بوده‌ایم، اما در نجوم نوین به معنایی که اکنون در دنیا مرسوم است، جامعه نجوم ایران کوچک است و شاید ۲۰ دانشمند نجومی که در سطح بین‌المللی در دانشگاه‌های ایران فعالیت می‌کنند، وجود دارند اما بسیار موثر هستند و افراد نقش بسیار خوبی دارند. 

وی خاطرنشان کرد: مقالات و تحقیقات این دانشمندان در جهان مطرح است و فارغ‌التحصیلان جوان ما در این زمینه بسیار پیشرفت کرده‌اند و آهنگ رشد ما در این رشته خوب بوده است و پیش‌بینی می‌کنیم در سال آینده در دنیا حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشیم. اکنون به نظر می‌رسد که در منطقه خاورمیانه بعد از ترکیه قاعدتا ما باید بهترین مجموعه نجومی را در منطقه داشته باشیم.

این عضو هیأت علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص امکانات آموزشی رشته نجوم بیان کرد: نجوم به دو بخش عملی و تئوری برمی‌گردد و ما در آموزش پیشرفت‌های بسیار خوبی داشتیم و ربطی به امکانات آموزشی ندارد، اما در قسمت رصدی که نیاز به تلسکوپ دارد متاسفانه ایران با قدمت نجومی بالایی که دارد، تلسکوپ قابل استفاده‌ای ندارد.

وی افزود: بزرگترین تلسکوپ‌ها در دانشگاه شیراز و تبریز وجود دارد که نیم‌متری هستند در حالی که در دنیا تلسکوپ‌هایی وجود دارد برای اینکه بتوان با آن‌ها فعالیت‌های تحقیقاتی کرد که حداقل یک‌و نیم تا دو متر اندازه دارند و تلسکوپ تحقیقاتی مناسبی در ایران وجود ندارد، آن‌هایی هم که موجود است تنها برای فعالیت‌های آماتوری و آموزشی استفاده می‌شود و برای کار تحقیقاتی مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. 

وی ادامه داد: طرح رصدخانه ملی ایران که چند سال گذشته در ایران کلید خورد و به جای خوبی رسیده است، اگر تلسکوپ طرح رصدخانه ملی در چند سال گذشته افتتاح شود هم تلسکوپ بسیار پیش‌رو و مدرنی است و هم ۳.۴ متری است و جزء تلسکوپ‌های خیلی خوب دنیا به شمار می‌رود.

عباسی در خصوص آینده شغلی فارغ‌التحصیلان رشته نجوم اظهار کرد: رشته نجوم مانند دیگر رشته‌ها جزء علوم پایه است و برای دانشگاه‌ها و موسسات این امکان وجود ندارد که تمامی فارغ‌التحصیلان را استخدام کنند اما دانشجویان خوب و با استعداد یا در رصد پژوهشی در موسسات پژوهشی استخدام می‌شوند و به دلیل اینکه سطح پژوهشی نجوم در ایران نسبتا بالاست معمولا دانشجویان تصمیم می‌گیرند که به خارج از ایران بروند.

این عضو هیأت علمی گروه فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد گفت: رشته نجوم به دلیل پیشرفته بودن این قابلیت را دارد که فارغ‌التحصیلان در خارج از این رشته، شغل مورد نظر خود را پیدا کنند چراکه دانشجویان این رشته موارد زیادی را یاد می‌گیرند و می‌توانند در صنعت به کار گیرند. عده‌ای از این دانشجویان به قدری تکنولوژی آماری یاد دارند که در شرکت‌های بزرگ بازرگانی، بانک‌ها یا حتی بیمه دعوت به همکاری می‌شوند و به طور کلی از آینده شغلی این رشته رضایت داریم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha