• یکشنبه / ۱۶ شهریور ۱۳۹۹ / ۰۱:۰۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99061611200
  • خبرنگار : 50413

یک تصویرگر کتاب کودک:

برای تعریف کتاب کودک خوب یا بد، نمی‌توان نسخه واحدی پیچید

برای تعریف کتاب کودک خوب یا بد، نمی‌توان نسخه واحدی پیچید

ایسنا/خراسان رضوی یک تصویرگر کتاب کودگ گفت: نمی‌توان یک نسخه کلی در مورد مناسب یا نامناسب بودن کتاب کودک در ایران پیچید.

صبا دارابیان در گفت‌وگو با ایسنا بیان کرد: با یک نگاه اجمالی به بازار کتاب کودک متوجه می‌شویم در کنار آثار خوب با محتوای مناسب، کتاب‌های بازاری با تصویرسازی‌های نامناسب و رنگ‌آمیزی‌های گیج‌کننده و غیرحرفه‌ای هم موجود است. متاسفانه برخی از انتشارات کتاب کودک بدون در نظر گرفتن شاخص‌های مناسب برای تولید کتاب کودک، اقدام به چاپ و توزیع کتاب‌های به اصطلاح بازاری می‌کنند.

وی ادامه داد: در واقع در پروسه تولید کتاب کودک باید علاوه بر یک نویسنده خوب کودک و یک تصویرگر حرفه‌ای، از یک روانشناس کودک که بر کار نویسنده و تصویرگر نظارت دراد، برخوردار باشد تا با در نظر گرفتن روحیات، علایق و ملاحظات هر گروه سنی بتوان کتاب مناسب را تولید کرد.

دارابیان درباره معیار مناسب برای انتخاب کتاب مناسب برای کودکان اظهار کرد: تصاویر جذاب صرفا نمی‌تواند معیار انتخاب یک کتاب مناسب برای کودک باشد؛ ضمن اینکه متن کتاب می‌بایست با گروه سنی کودک هم‌خوانی داشته و دارای محتوای مناسب باشد؛ لازم است متن و تصویر مقارن و تکمیلکننده یکدیگر باشد چراکه هماهنگی بین متن و تصویر در شکل‌دهی تخیلات کودک هنگام درک داستان بسیار موثر است.

این تصویرگر کتاب کودک افزود: خانواده‌ها می‌بایست قبل از خرید کتاب متن را مطالعه کنند و آن را با تصاویر تطبیق دهند تا از محتوای مناسب کتاب و همچنین هماهنگی بین متن و تصویر اطمینان حاصل کنند. بهترین روش برای تشخیص این هماهنگی این است که تصاویر، فارغ از متن، گویای داستان باشد و بدون اتکا به متن بتوان داستان را از روی تصاویر روایت کرد.

دارابیان در خصوص الزامات تصویرگری کتاب کودک برای جلب توجه بیشتر کودکان گفت: اگر برنامه‌های تلویزیونی و یا انیمیشن‌ها با محتوای درست انتخاب شود، نمی‌توان منکر تاثیرگذاری و جذابیت برنامه‌های تلویزیونی و انیمیشن برای کودکان شد؛ البته با در نظر گرفتن گروه‌های سنی که ممنوعیت تماشای تلویزیون ندارند.

وی بیان کرد: از طرفی استفاده از کتاب هم دارای محدودیت سنی برای مخاطبان کودک است؛ بنابراین هرکدام دارای مزایا و معایبی است و در این میان انتخاب محتوای مناسب برای کودک با هر ابزار ارتباطی، چه کتاب و چه تلویزیون، از همه چیز مهمتر به نظر می‌رسد.

این تصویرگر کتاب کودک گفت: این روزها با در نظر گرفتن مشغله والدین، بازار انیمیشن و تلویزیون از بازار کتاب داغ‌تر است. نباید فراموش کرد که نقش کتاب در شکل‌گیری شخصیت و فرهنگ کودک و خانواده انکارناشدنی است و این موضوع باید به والدین یادآوری و حتی در این خصوص به آنان آموزش داده شود.

دارابیان در مورد پیش‌نیازهای یک تصویرگر موثر بیان کرد: یک تصویرگر کتاب کودک به جز مهارت در تصویرگری و خلق تصاویر مناسب با گروه‌های سنی مختلف کودک، باید در بسیاری از زمینه‌ها تبحر داشته و کارشناس باشد. به عنوان مثال باید با ادبیات کودک آشنایی داشته باشد تا بتواند متن را به خوبی درک و به زبان تصویر ترجمه کند. روایت کردن داستان را بداند؛ در غیر این‌صورت برای فریم‌بندی تصاویر که فارغ از متن راوی داستان باشد، دچار مشکل شده و هماهنگی بین متن و تصویر به‌ وجود نخواهد آمد.

وی عنوان کرد: یک تصویرگر علاوه بر مهارت تکنیک‌های رنگ‌آمیزی باید روانشناسی رنگ‌ها را بداند تا بتواند با استفاده از رنگ‌ها و ترکیب‌های رنگی مناسب، تصویری جذاب و قابل درک برای مخاطب خلق کند. همچنین چنین فردی ضروری است در  مباحث روانشناسی کودک نیز از دانش کافی برخوردار باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha