رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان گفت: اجلاس مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان در قالب سه کارگروه گمرک و تجارت، حمل و نقل و سوخت و انرژی برگزار شد که امیدواریم بتوانیم فضای اقتصادی را در روابط دو کشور نسبت به بخشهای دیگر پررنگتر کنیم.
محمود سیادت در گفتوگو با ایسنا-منطقه خراسان، در خصوص کمیته مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات افغانستان، اظهار کرد: این کمیته پنجمین اجلاس مشترک بود، به این دلیل که در گذشته توافق کرده بودیم تا سه کمیته کاری بین استانهای خراسان رضوی و ولایت هرات باستان در حوزههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، امنیتی و سیاسی تشکیل دهیم که تاکنون چندین جلسه در هرات و مشهد برگزار شده است.
وی افزود: این نشست به دلیل اقتصادی بودن و سومین دوره حضور ما در هرات، به عنوان سومین اجلاس کمیته مشترک اقتصادی خراسان رضوی و هرات با حضور جمعی از مسئولان مرتبط استانی که در راس آن آقای رسولیان، معاون اقتصادی استانداری قرار داشتند و همچنین با حضور مدیران گمرک، پایانهها، گمرک دوغارون، فرماندار تایباد، مدیر شرکت نفت، کارشناسان مربوطه از وزارت خارجه و استانداری، مسئول اقتصادی افغانستان و وزارت خارجه و بنده و آقای زمانیان، رئیس انجمن حمل و نقل بین المللی استان خراسان، به نمایندگی از بخش خصوصی برگزار شد.
سیادت ادامه داد: در بدو ورود، بازدید و حضور سه تا چهار ساعتهای در اسلامقلعه داشتیم که مسئولان افغانستانی نیز حضور داشتند، بازدیدها، ملاقاتها و ضیافتهایی برگزار شد. کارگروه اول گمرک و تجارت بود که عمدتا به مسائل اقتصادی و گمرکی فی مابین رسیدگی میکرد. یکی از مصوباتی که به پیشنهاد بنده تصویب شد، این بود که بحث سرمایهگذاری و تولید را به صورت یک کمیته مستقل بررسی و بحثهای توسعهای را بیش از گذشته دنبال کنیم.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان اضافه کرد: با توجه به فضای مناسبی که در افغانستان ایجاد میشود و امیدواریهایی که در جهت تامین بیشتر امنیت در این کشور وجود دارد، این پیشنهاد را دادیم. کارگروه دوم در حوزه حمل و نقل بود که بحث ترانسفرت و ترانزیت را داشت و کارگروه سوم نیز مبحث سوخت و انرژی بود که به دلیل تامین بخش زیادی از انرژی مورد نیاز افغانستان از طریق ایران، حساسیت و اهمیت دارد.
وی خاطرنشان کرد: در این سه کارگروه مباحث را بررسی کردیم و تفاهمهایی انجام شد که عمدتا در جهت رفع مشکلات مرزی، حمل و نقل، ترانزیت و تجاری بین دو کشور بود. ما در حوزه تولید و سرمایهگذاری نیز اعلام آمادگی کردیم تا در دوره بعد این ملاقات که حدود 6 ماه دیگر در مشهد خواهد بود، فرصتی را برای دوستان افغانستانی ایجاد کنیم تا فضا، فرصتها و طرحهای سرمایهگذاری موجود در بخشهای مختلف اقتصادی افغانستان را ارائه کرده و ما نیز برای مخاطبان علاقهمند نمایشگاهی از تولیدات افغانستان فراهم کنیم.
سیادت با بیان اینکه افغانستان مانند همیشه از محدودیتهای صادرات محصولات تولیدی خود به ایران که عمدتا زراعی، باغی و دامی است، گلایه داشت، عنوان کرد: آنها انتظار داشتند که فرصت بیشتری برایشان فراهم شود. در بخش گمرک نیز از برخی سختگیریها و بازرسیهای مکرر، محدودیتهایی که در بخش گذرنامه ما وجود دارد و در بخش منطقه ویژه نیز از تراکم کامیونها و عدم سرعت در این بخش گلایه داشتند. ما نیز انتظارات خود را به آنها بیان کردیم که امنیت بیشتر برای رانندگان ما، فعالسازی باسکولهای بیشتر در اسلامقلعه، فعالیت بیشتر بانک و امکاناتی در اسلامقلعه است.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان بیان کرد: به دلیل اینکه اخیرا گمرک ایران از هرات به اسلامقلعه در مرز ایران منتقل شده، تبعاتی به همراه داشته که امیدواریم به زودی رفع شود. قرار شد ساعت کار گمرک دو ساعت اضافه شود و در این خصوص توافق کردند. جلوگیری از ارسال کامیونها با بار اضافی حجمی و وزنی از تقاضاهایی بود که قرار شد اجرایی شود.
وی با اشاره به اینکه ما تقریبا در بخشهای مختلف توافق داشتیم که در 25 بند تهیه شده است، تصریح کرد: این توافق بین معاونان دو استان به امضا رسید. در حاشیه نیز جمع محدودی از اعضای هیات با والی هرات که فرد مقتدر و بانفوذی در مرکز افغانستان است، دیدار کردند.
سیادت افزود: پیشنهادات استاندار در زمینه ایجاد شهرک انرژی، همکاری بیشتر در جهت تامین انرژی پایدار افغانستان و آمادگی برای بخشی از سرمایهگذاریهای مشترک مطرح شد که به شدت مورد استقبال قرار گرفت. والی هرات در صحبتهای خود تاکید داشتند که پیوند دو کشور بسیار عمیق است و قابل خدشه از سمت کشورهای دیگر نیست. وی این روابط را بسیار ارزشمند میدانست.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان بیان کرد: در روز آخر از چند واحد تولیدی در شهرک صنعتی هرات بازدید داشتیم که واحدهای فعال و توانمندی هستند و نوید توسعه و افزایش تولید و به تبع آن اشتغال و امنیت را در افغانستان و هرات میداد. در مجموع سفر بسیار خوب و ارزشمندی بود. در کل این سفرها، رفت و آمدها و دید و بازدیدها به تعمیق روابط و رفع کدورتها، ابهامات و سوالات منجر میشود که باید توسعه و افزایش پیدا کند.
وی در خصوص ارتقای سطح این کمیته نسبت به کمیتههای قبل، گفت: خوشبختانه در هر نشستی که داشتیم، نسبت به نشستهای قبل توانستیم شفافتر و راحتتر با هم صحبت کنیم و مشکلات نیز کمتر شد زیرا در فاصله زمانی برگزاری این نشستها ارتباطات مداومی بین ما، ریاست اتاق تجارت و ریاست اتاق صنایع و معادن هرات و مسئولان استانی برقرار است و ما با این هماهنگیها از بروز بسیاری از مشکلاتی که تاکنون شاهد آن بودیم، جلوگیری کردیم.
سیادت خاطرنشان کرد: ما در عید فطر سالهای گذشته شاهد حجم کثیری از تراکم کامیونها به دلیل تعطیلات در مرز بودیم که امسال وجود نداشت و رضایت بیشتری داریم اما مشکلات و مسائل در مرز دوغارون به عنوان اصلیترین مرز دو کشور بسیار زیاد است، هم بار صادراتی و هم بار ترانزیتی در این مرز قرار دارد. ضعفهای بسیاری را در دوغارون شاهد هستیم.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان ادامه داد: اگرچه ممکن است این ضعفها در طرف افغانستانی بیشتر باشد اما به نظر میرسد با توجه به وجود 40 سال جنگ، ناامنی و شرایط خاص در این کشور، قیاس افغانستانی که آسیبدیده با انتظاری که از ایران به عنوان کشوری توانمند، پایدار و امن وجود دارد، در این زمینه منطقی نباشد.
وی با بیان اینکه ما باید در دوغارون حتما دست به تغییرات اساسی بزنیم، عنوان کرد: پیشنهادی که در این زمینه داشتیم و قبلا هم اعلام کردیم، ایجاد میز مدیریت واحد مرزی است که بتواند مسلط در مقابل مسائل و مشکلات پاسخگو باشد.
سیادت اضافه کرد: در بحث زیرساختها و اصلاح، نقطه اختلافی بین ما و افغانستان است. هنوز آسفالت این بخش ترمیم نشده و مشکلات زیادی را برای مسافران، ماشینهای سواری و کامیونها ایجاد کرده است. ما پیشنهاد خود را مجدد تاکید کردیم که اجازه دهند بخشهای خصوصی دو استان آن بخش را ترمیم کنند. اگر مسائل سیاسی و امنیتی اجازه نمیدهد که هیچ کدام به تنهایی این کار را انجام دهند، ما به عنوان بخش خصوصی اعلام آمادگی کردیم.
رییس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان بیان کرد: در مجموع این سفر از تمام سفرهای قبلی بهتر بود. امیدواریم با افزایش رفت و آمدها و ارتباطات و با وجود سرکنسول جدید ما در هرات و همچنین سرکنسول افغانستان در مشهد که قبلا نیز رایزن تجاری افغانستان در ایران بودند، بتوانیم با اراده و انرژی بیشتر فضای اقتصادی را در روابط دو کشور نسبت به بخشهای دیگر پررنگتر کنیم تا مردمان دو کشور و دو استان از این همجواری منتفع شوند.
نظرات