آیتالله سید احمد علمالهدی گفت: بعد انقلابی و تحولآفرینی بانو گوهرشاد بر شخصیت فرهنگی ایشان امتیاز دارد.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، امام جمعه مشهد مقدس که صبح امروز، نوزدهم تیرماه، در اختتامیه «چهارمین دوره جایزه جهانی گوهرشاد» سخن میگفت، اظهار کرد: نام گوهرشاد به عنوان یک بانوی فرهیخته اسلام و با عنوان خیرات و خیر بودن تقارن یافته است؛ در عین حال شخصیت ایشان در یک تبلور و جلوه فرهنگی به مراتب بالاتر از جریان خیر بودن این خانم بزرگوار است. همچنین بزرگترین افتخاری که امروز در برابر غرب و سایر مکتبها برای احیای حقوق زن داریم، چهرههای برجسته نخبگان، فرهیختگان و انقلابگرانی از خیل بانوان است که در طول تاریخ در آسمان مقدس اسلام میدرخشند.
وی افزود: آنچه باعث شده جایزه گوهرشاد مورد توجه و اقدام قاطع نهاد فرهنگی، معاونت و سازمان فرهنگی آستان قرار گیرد، توجه به شخصیت فرهنگی خانم گوهرشاد است و این جایزه در مقام تبیین و مشخص کردن چهرههای برجسته فرهنگی در بین بانوان مومنه ماست که همچون گوهرشاد خانم باعث افتخار اسلام هستند.
علمالهدی ادامه داد: خانم گوهرشاد از یک تبار و در یک بستر از قدرت به وجود آمد که به عنوان جریان سفاک و خونریز تبار شاهنشاهی ایران معرفی شده بود و نام امیرتیمور گورکان در کنار نام چنگیزخان است و تیموریان در کنار نام مغولان در تاریخ چهره و جلوه دارند. همچنین قتل عامهایی که تیمور در خراسان به راه انداخت، کشتار بیرحمانهای که نسبت به شیعیان و ارادتمندان خاندان عترت پیغمبر(ص) انجام داد، موجب شد تا تاریخ نام او را در کنار چنگیز مغول ثبت کند. لذا گوهرشاد خانم در این تبار به وجود آمده و تنها ساختن مسجد گوهرشاد به عنوان نشانه عظمت ایشان نیست؛ بانویی که یک جریان خونریز و ضد خاندان پیغمبر(ص) را مبدل به یک جریان فرهنگساز در تاریخ اسلام کرد و از طرفی شخصیت با عظمت ایشان حتی در یک جریان فرهنگی و به عنوان یک شخصیت فرهنگی هم خلاصه نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: آنچه امروز با جایزه گوهرشاد تناسب داشته و در جریان آن خواهران فرهیخته با عظمت به جامعه دینی ما معرفی میشوند، در حقیقت با بعد سوم شخصیت بانو گوهرشاد تناسب دارد و آن بعد انقلابی و دگرگونسازی و تحولآفرینی ایشان است. بانویی که یک تبار خونریز را به یک تبار فرهنگساز مبدل میکند و امثال بایسنقر و دیگران از این تبار، در حاشیه خدمات فرهنگی بانو گوهرشاد به وجود میآیند؛ لذا این بعد شخصیت تحولساز و انقلابی بانو گوهرشاد، بر شخصیت فرهنگی ایشان امتیاز دارد و آنچه ما در تاریخ از زن نمونه اسلام سراغ داریم، دقیقا در حوزه تحولآفرینی و دگرگونسازی است. این یعنی شخصیتی که از وجود حضرت صدیقه اطهر(س) در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی نمودار است و نیز زنان بزرگواری که در تاریخ اسلام و شیعه ظاهر شدهاند، در حقیقت بر شخصیت تحولسازی و تحولآفرینی آنان تاکید دارد و بانو گوهرشاد نیز از این امتیاز برخوردار بود.
امام جمعه مشهد همچنین در وصف شخصیت بانو گوهرشاد ادامه داد: کسی که بتواند جریان حاکم بر قدرت را از عرصه خونآشامی و سفاکی به یک جریان فرهنگی و تربیتی انسانها مبدل کند، این شخصیت دگرگونآفرین، عظمتش بالاتر از خدمات فرهنگی و خیرات و مبرات این بانوی بزرگواری است که هنوز پس از گذشت چند قرن بر سر سفره خیرات و برکات او در عرصههای فرهنگی و خدماتی زانو زده و از آن استفاده میکنیم. لذا همین خصوصیت، نقطه عطف و تناسب نام گوهرشاد با جایزه جهانی گوهرشاد است.
علمالهدی خاطرنشان کرد: شخصیتهای فرهیختهای که به عنوان برنده این جایزه در این دوره و دروههای قبل مشخص شدند، صرف نظر از خدمات ارزشمندشان در عرصه خیرات و مبرات و نیز عرصههای مختلف فرهنگی، شخصیت تحولساز آنان است که چشم را پر میکند. به طور مثال خانم بزرگواری که عمرش را در بلاد کفر و در بلاد غرب با اعتلای پرچم اسلام و عشق به اهل بیت پیغمبر گذرانده، آن هم در قالب خدمات خود، یک شخصیت تحولآفرین در جریان انقلابی و سیاسی است و عزیزانی که برنده این جایزه هستند، در حقیقت چنین چهرههایی هستند.
وی در تکمیل سخنان خود ضمن تشکر از معاونت علمی آستان قدس، مسئولان جریان جایزه جهانی و دستاندرکاران این زمینه، تصریح کرد: نکته حائز اهمیت، تابلوی زن فرهیخته اسلامی را در برابر دنیای امروز بالا بردن است؛ دنیای امروزی میخواهد زن را در یک عروسک مقوایی هنرپیشگی هالیوودی و یا در جریانهای جنسی مردان هرزه و اهمیت زن و حق زن را در قالب طنازیهای مسمومکننده نسل جوان بشناسد. در چنین دنیایی، یک خانم فرهیخته قهرمان و تحولساز را در تابلوی شفافی به دنیا نشان دادن با عنوان جایزه جهانی گوهرشاد حائز اهمیت است و این عظمت و غنای فرهنگی شایستهای است که از تربت مقدس امام هشتم(ع) برخاسته و امیدواریم جایزه جهانی گوهرشاد با فعالیت و خدمات بیشتر در حوزه معاونت علمی این نهاد مقدس به شکل گستردهتر صورت گیرد.
نظرات