امیرعلی حسنلو در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: حضرت علیاکبر(ع) فرزند بزرگ امام حسین(ع) یکی از برجستهترین چهرههای واقعه عاشورا است. در منابع معتبر اسلامی از هر دو مذهب شیعه و اهل سنت به فضایل اخلاقی، شجاعت، شباهت ظاهری و باطنی ایشان به پیامبر اکرم(ص) اشاره شده است. حضرت علیاکبر(ع) نخستین شهید از بنیهاشم در روز عاشورا بود که با لبان تشنه در کنار پدرش به شهادت رسید. امام حسین (ع) هنگام بدرقه ایشان به میدان نبرد با چشمانی اشکبار فرمودند«خدایا! گواه باش که جوانی را به میدان میفرستم که از نظر اخلاق، چهره و سخن گفتن، شبیهترین مردم به پیامبر توست. هرگاه شوق دیدار پیامبر را داشتیم، به او مینگریستیم».
وی افزود: صبر، یقین، ولایتپذیری و ایمان حضرت علیاکبر(ع) از ویژگیهایی است که نقش ایشان را در کربلا برجسته میسازد. ایشان با صراحت به پدرش گفت «پدر جان! از کشته شدن در راه حق باکی ندارم». امام حسین(ع) ایشان را آیینه تمامنمای پیامبر خدا دانست؛ آنگونه که صفاتی چون عبادت، سلوک، مهربانی با مردم، سخاوت، دلسوزی و بخشندگی که در وجود رسول خدا بود، در حضرت علیاکبر(ع) نیز مشهود بود. شهادت ایشان از دردناکترین لحظات عاشورا برای امام حسین(ع) بود؛ بهگونهای که پس از شهادتش فرمودند«علی جان! دنیا بعد از تو هیچ شیرینی ندارد».
این کارشناس دینی خاطرنشان کرد: حضرت علیاکبر(ع) شبیهترین فرد به پیامبر اسلام(ص) از نظر ظاهر و باطن بودند؛ این شباهتها، که هم در روایات شیعه و هم اهل سنت ذکر شده، به معنای انتقال صفات، روشها، ادب و وقار نبوی به نسل بعدی بود. شخصیت ایشان نماد شرافت خانوادگی، تربیت پاک، وراثت معنوی و کسب علم و اخلاق بود. خلق و خوی، رفتار و ادبش در اوج درخشش قرار داشت؛ بهطوریکه هرکس به ایشان مینگریست، به یاد پیامبر خدا میافتاد.
حسنلو با اشاره به اینکه قرآن کریم پیامبر اکرم(ص) را «الگو» معرفی کرده و فرموده است«لَقَدْ کانَ لَکُمْ فی رَسُولِ اللّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»، ادامه داد: بر همین مبنا فردی که بخواهد الگویی برای مردم باشد، باید از نظر رفتار، گفتار و خلق و خوی شباهتی کامل به رسول خدا داشته باشد. امام حسین(ع) نیز درباره حضرت علیاکبر فرمودند «هرگاه دلمان برای پیامبر تنگ میشد، به چهره علیاکبر(ع) مینگریستیم و آرام میگرفتیم». این شباهت به ویژه برای اصحاب پیامبر و بنیهاشم که چهره پیامبر(ص) را به یاد داشتند، امری آشکار و الهامبخش بود.
وی بیان کرد: با وجود محدودیت منابع درباره ایشان، هم شیعه و هم اهل سنت نکات مهمی را در کتب خود درباره حضرت علیاکبر(ع) نقل کردهاند. اختصاص یک شب از دهه محرم به نام ایشان نیز نشانه برجستگی شخصیت پیامبرگونهاش است. منبریها، خطبا و مداحان باید به این نکته توجه داشته باشند که در کربلا، جوانی را کشتند که شباهتی عمیق به پیامبر خدا داشت. در فرهنگ شیعه حضرت علیاکبر(ع) نماد «جوان مؤمن، زیبا و شجاع» است. این تصویر، نقش مهمی در شکلگیری ذهنیت جامعه شیعی از جوان ایدهآل داشته است. الگوبرداری از ایشان نباید محدود به شیعه باشد. اهل سنت نیز شباهت ایشان به پیامبر را نقل کردهاند. ایشان میتواند الگوی همه جوانان مسلمان باشد؛ از غزه و یمن گرفته تا عراق و شام.
مدیر گروه تاریخ و سیره مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزههای علمیه افزود: حضرت علیاکبر(ع) اسوهای جوان برای جوانان است؛ زیرا اسوه بودن، با قابل دسترس بودن فضایل معنا پیدا میکند. روز علیاکبر که به نام روز جوان نیز نامگذاری شده، فرصتی است برای پیوند نسل جوان با سیره پیامبر از مسیر علیاکبر و تأسی به شهید جوان کربلا. شهادت علیاکبر(ع) در آیینهای عزاداری، به ویژه در روضهها، با تمرکز عاطفی و احساسی ویژهای روایت میشود. دلیل آن، کارکرد احساسی این واقعه در انتقال پیام عاشورا است.
حسنلو با بیان اینکه برخی معتقدند حضرت علیاکبر(ع) با وجود جوانی و امید به زندگی، آگاهانه به استقبال مرگ رفت، تصریح کرد: این تصمیم احساسی نبود بلکه ناشی از ایمان و یقین بود. در مسیر حرکت به سوی کربلا، امام حسین(ع) پس از رؤیایی معنادار، آیه «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ» را تلاوت کرد. علیاکبر از علت پرسید. امام فرمود که در خواب، سواری را دیدم که میگفت این کاروان به سوی مرگ در حرکت است. علیاکبر پاسخ داد: «پدر جان! مگر ما بر حق نیستیم؟» امام فرمود: «آری، سوگند به خدایی که بازگشت همه بهسوی اوست، ما بر حقیم.» حضرت علیاکبر(ع) گفت:«پس در این صورت، از کشته شدن در راه حق باکی نداریم». پاسخ ایشان، تجلی منطق ایمانی، شجاعت و یقین او و نشانهای دیگر از شباهت ژرف ایشان به پیامبر خدا، در ظاهر، باطن و راه است.
انتهای پیام
نظرات