• جمعه / ۷ مهر ۱۴۰۲ / ۰۰:۰۷
  • دسته‌بندی: دین و اندیشه
  • کد خبر: 1402070704238
  • خبرنگار : 30189

در سومین وبینار سی‌وهفتمین کنفرانس وحدت مطرح شد؛

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

در این وبینار بر روی این موضوع تاکید شد که امروز دیگر زمان توهین، تکفیر و تحقیر به پایان رسیده است و باید تضارب منطقی آرا مطرح شود. هیچگاه گفته نشده که دو مذهب شیعه و سنی مباحث خود را مطرح نکنند و یا از آن چشم پوشی کنند اما باید اجتهاد های مختلف را بپذیرند.

به گزارش ایسنا، آیت الله محمد عندلیب همدانی -استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم- در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی ضمن قدردانی از برگزاری این کنفرانس اظهار کرد: حکومت‌هایی که مرکب از آرا، عقاید، مذاهب و ادیان گوناگون هستند، باید تا آنجایی که می‌شود از تنش‌ها و درگیری‌ها اجتناب کنند.

وی افزود: راهکار این مسئله هم این است که مسلمانان می‌توانند در کنار نظرات مختلفی که وجود دارد، با تعامل نظر، کنار یکدیگر و در راستای ایجاد وحدت، همزیستی مسالمت آمیزی داشته باشند. البته این کافی نیست و باید در کنارش اقدامات دیگری هم صورت گیرد.در همین راستا امروز وظیفه همه علما و اندیشمندان این است که مطالب علمی و فنی خود را تبیین کرده و نظرات مختلف را بر پایه مطلب استدلالی فقهی بیان کنند تا بتوانیم گامی درست در جهت تقویت وحدت و اتحاد میان دول اسلامی برداریم.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در ادامه با اشاره به قواعدی که در فقه شیعه وجود دارد، گفت: برای مثال در قاعده تعایش سلمی آورده شده است که از اختلافات بی‌جا و یا کم فایده پرهیز کنیم و بر آن چه زندگی را برای مردم به صلح و سازش نزدیک‌تر می‌کند، متمرکز شویم.

وی اذعان کرد: پیروان هر گروه و مذهبی  در عین پایبندی به آرا و عقاید خود باید به گونه‌ای زندگی کنند که به آرا و عقاید دیگر ادیان و مذاهب لطمه‌ای وارد نشود. در عین حال باید همه گروه‌های مذهبی با جریان‌های تکفیری و افراطی مقابله کنند.  

آیت الله عندلیب همدانی تاکید کرد: امروز باید حقیقت اخوتی که قرآن از آن سخن گفته است، تبیین شود. باید کرامت ذاتی مسلمانان را صرف نظر از هر عقیده ای که دارند، رعایت کنیم. باید بپذیریم که با تشنج، اختلاف و درگیری تمام سرمایه های امت اسلامی را از دست می‌دهیم.

استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: امروز دیگر زمان توهین، تکفیر و تحقیر به پایان رسیده است و باید تضارب منطقی آرا مطرح شود. هیچگاه گفته نشده که دو مذهب شیعه و سنی مباحث خود را مطرح نکنند و یا از آن چشم پوشی کنند، اما باید اجتهاد های مختلف را بپذیرند.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

وحدت مسلمانان، ضامن قدرت‌ و پیروزی‌ آنان بر دشمنان است

در بخش دیگری از این وبینار مولانا محمد اسماعیل -نایب امیر جمعیت اسلامی پیشاور- با اشاره به آیات وحدت در قرآن کریم اظهار کرد:پیامبر اکرم (ص) امتی الگو و نمونه را به وجود آوردند. ایشان میان شخصیت‌های صدر اسلام پیوند ایجاد کردند و همگان را با یکدیگر متحد ساختند و  فرمودند: «علیکم بالجماعة وإیاکم بالفرقة»  

وی با اشاره به موضوع سی و هفتیمن کنفرانس وحدت اسلامی «همکاری‌های اسلامی برای دستیابی به ارزش‌های مشترک»، گفت: احساس نیاز امت اسلامی به برگزاری کنفرانس‌ها و همایش‌ها و گردهمایی‌ها یک احساس کاملا منطقی و حقیقی است؛ زیرا امت اسلامی امروز از اختلاف و جدایی رنج می‌برد و درگیری‌ها و منازعات نیز امت اسلامی را خسته کرده است، از همین روی، در نقاط مختلف جهان اسلام صداهای مسلمانان را می‌شنویم که بر لزوم تحقق وحدت امت تأکید می‌کنند و  لازم است که همگان با این صداهای صادقانه همراه شوند تا حقوقشان را احیا سازند.  

نایب امیر جمعیت اسلامی پیشاور گفت:ما از دینی پیروی می‌کنیم که همگان را از هرگونه شکاف و جدایی و اختلاف نهی کرده است. در امتی که دارای ارزش‌های مشترک است، چرا باید اختلاف وجود داشته باشد؟ امتی که دارای دین واحد، کتاب واحد، خدای واحد، پیغمبر واحد و دیگر اشتراکات است، چرا باید به اختلاف روی آورد؟

وی افزود: اسلام آمد و همه ما را به مساوات، عدالت، محبت، برادری، همکاری، الفت، رأفت، رحمت و مهربانی دعوت کرد و از تفرقه، اختلاف و تعصب‌گرایی نهی نمود.

مولانا محمد اسماعیل تأکید کرد: وحدت امت اسلامی و دوری جستن امت اسلامی از تمامی عوامل تفرقه، منازعه و اختلاف، نه تنها یک مسئله شرعی بسیار مهم، بلکه یک فریضه اسلامی و یک تکلیف شرعی است که خداوند، مؤمنان را به آن مکلف ساخته است. وحدت یکی از والاترین ارزش‌هایی است که اسلام همواره بر روی آن تأکید کرده  و پیامبر اکرم (ص) نیز همواره بر لزوم وحدت امت اسلامی و وجود برادری میان فرزندان این امت تأکید داشتند.

وی ادامه داد: زمانی که مسلمانان به این سطح از وحدت و همبستگی می‌رسند، به یک روح واحد تبدیل می‌شوند. در این شرایط، هر فرد مسلمان آنچه را که برای خود می‌پسندد، برای برادر دینی‌اش نیز می‌پسندد و اینگونه است که میان مسلمانان، وحدت، همبستگی و یکپارچگی ایجاد شده و آنها به یک پیکر واحد تبدیل می‌شوند.

نایب امیر جمعیت اسلامی پیشاور یادآور شد: امروز می‌بینیم که امت اسلامی قربانی اختلافات و شکاف‌ها شده و خود را درگیر تعصب‌گرایانی کرده است که هدفشان نه خدمت به اسلام، که خدمت به دشمنان اسلام است. این اختلاف و جدایی، مایه شکست و ذلت است و در نتیجه همین شکاف‌هاست که دشمنان به خود اجازه دادند به برخی از اراضی اسلامی یورش برده، در آنجا فساد را ترویج کنند و به فرهنگ و تمدن و تاریخ آنجا ضربه بزنند. واقعیتی که امروز همه ما باید آن را درک کنیم، این است که جز از رهگذر وحدت اسلامی و برادری ایمانی مبتنی بر ارزش‌های مشترک، نمی‌توان از شرایط دردناک کنونی عبور کرد.

وی اضافه کرد: بنابراین باید اختلافات حاشیه‌ای و فرعی را کنار گذاشت. مسلمانان  باید درک کنند که وحدت‌شان، ضامن قدرت‌شان و پیروزی‌شان بر دشمنان است. در نقطه مقابل، تفرقه در صفوف مسلمانان، عامل پیروزی دشمنان و تسلط آن‌ها بر امت اسلامی خواهد بود.  

مولانا محمد اسماعیل تصریح کرد: دشمنان علی رغم هزاران اختلاف شدیدی که با یکدیگر دارند، بر سر یک اصل مشترک با یکدیگر متفق القول هستند و آن جنگ با مسلمانان، جنگ با خدا و پیامبر خدا (ص) و کتاب خدا است و امروز همین دشمنان با تمام توان به جان مسلمانان افتاده‌اند.

وی تأکید کرد: باید ندای خداوند و پیامبر او را برای یکپارچه‌سازی صفوف خود لبیک گوییم. به برادری اسلامی بازگردیم که هیچ پیوندی مستحکم‌تر از آن نیست. همچنین باید راهکارهایی را که باعث تحقق وحدت می‌شود، در پیش‌ گیریم. بخشی از مسئولیت تغییر شرایط موجود در جهان اسلام و رهنمون ساختن آن از اختلاف و جدایی به سمت وحدت و انسجام، برعهده حکومت‌ها و بخشی نیز بر عهده ملت‌ها است و همه ما باید مخلصانه برای تحقق اتحاد و همبستگی اسلامی تلاش کرده و  از گسترش تعصب‌گرایی و تفرقه جلوگیری کنیم.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

هدف از همکاری اسلامی، به منصه ظهور رساندن ارزش‌های مشترک است

علامه شیخ جواد خالصی -از مراجع دینی عراق و از علمای برجسته و مسئول مدرسه خالصیه کاظمین- در وبینار سی و هفتمین کنفرانس وحدت اسلامی، اظهار کرد: همکاری اسلامی از ارزش‌های مشترکی است که باید به صورت عملی پیاده‌سازی شود. هدف از همکاری اسلامی، به منصه ظهور رساندن ارزش‌های مشترک در دین اسلام است.

وی ادامه داد: وجود همکاری اسلامی در هر زمان و برهه‌ای، لازم و ضروری است. اهل علم و مسلمانان باید همواره با یکدیگر همکاری و هم‌افزایی داشته باشند تا بدین‌سان، اقشار مختلف امت اسلامی بتوانند بر اساس شریعت و دین، در کنار یکدیگر زندگی کنند و از خطر دشمن خارجی مصون بمانند.  

علامه خالصی گفت: تلاش‌هایی در خارج برای ضربه زدن به صفوف امت اسلامی وجود دارد، اما امت اسلامی به منزله قلعه مستحکمی است که همچنان پابرجاست و به اذن خداوند پابرجا باقی خواهد ماند، زیرا ارزش‌های والایی که اسلام برای امت اسلامی آورده است، همه از ارزش‌های الهی و ربانی هستند. خداوند متعال، این ارزش‌ها را ملاک و معیار سنجش شخصیت انسان، سلامت فطرت و پاکی درونش قرار داده است تا از طریق آن، جوامع بشری از نقشه‌های شیطانی در امان بمانند.

وی افزود: در قرآن کریم می‌بینیم که انسان از دیگر مخلوقات متمایز شده است. وجه تمایز انسان از دیگر مخلوقات، در شخصیت او و میزان پایبندی‌اش به ارزش‌های والا تجلی پیدا می‌کند؛ ارزش‌هایی که رسالت مقدس اسلام با خود آورده است. بنابراین همکاری میان اقشار مختلف امت اسلامی به ویژه در این شرایط که هجمه‌ گسترده‌ای علیه فطرت انسان‌ها و جوامع بشری در سراسر جهان و به خصوص جوامع اسلامی وجود دارد، ضروری و لازم است و نباید منحصر به یک برهه خاص و یا هفته وحدت باشد، بلکه ما باید در ارتباط دائم با یکدیگر باشیم و به طور مشترک برای تحقق نهضت امت اسلامی تلاش کنیم. هدف از این همکاری مشترک، نجات خودمان و نیز نجات بشریت است.

این مرجع دینی تصریح کرد: برخی می‌گویند برگزاری کنفرانس‌هایی نظیر کنفرانس وحدت اسلامی چه فایده‌ای می‌تواند داشته باشد؟ پاسخی که من به این سؤال می‌دهم این است که ما امروز به بازنگری در اقداماتی که در گذشته انجام داده‌ایم، نیاز داریم. ما باید تصمیماتی را که در جریان کنفرانس‌های پیشین اتخاذ کرده ایم، مرور کنیم و به ارزیابی این مسئله بپردازیم که تا چه اندازه در این تصمیم‌گیری‌ها موفق عمل کرده‌ایم.

علامه خالصی افزود: شاید مهمترین دستاوردی که در طول مدت زمان گذشته محقق کردیم، این است که امت اسلامی با اتکا به اصل اسلام و وحدت توانست در برابر هجمه‌ها مقاومت کند و پروژه فتنه‌انگیزانه‌ای که در طول ۱۰ سال گذشته منطقه را هدف قرار داده بود، به شکست و ناکامی کشاند.  

وی ادامه داد: ما باید از تجارب گذشته استفاده کنیم تا از این رهگذر بتوانیم مرحله جدیدی از وحدت اسلامی را صادقانه‌ را آغاز کنیم؛ مرحله‌ای که طی آن فرزندان امت حضرت محمد (ص) پیرامون اصول ایمانی گردهم می‌آیند. اصول عظیم و ارزش‌های والا آن چیزی است که امت اسلامی را از دیگر امت‌ها متمایز می‌دارد. این اصول هستند که ما را گردهم می‌آورند و ما باید نسبت به حفاظت و حراست از آن، ثابت‌قدم باشیم تا بتوانیم در مسیر وحدت واقعی قدم برداریم.

علامه خالصی تأکید کرد: آنچه که لازم است، تمرکز بر روی مشترکات بزرگ است. مسائل اختلافی را نیز باید به اهل علم سپرد تا آن‌ها در مراکز پژوهشی درباره این مسائل به بحث و تبادل نظر بپردازند. باید از رسانه‌ها و حتی شبکه‌های اجتماعی برای دعوت همگان به اسلام و ارزش‌های والا و نیز وحدت اسلامی، استفاده کنیم. از این طریق است که می‌توانیم از زمان حال خود حفاظت کرده و از اجرایی شدن نقشه‌های دشمنان برای تضعیف نقش مسلمانان در ساختن امت اسلامی، جلوگیری کنیم.

وی افزود: ما باید در جریان این کنفرانس دو کار را انجام دهیم؛ اول اینکه از تجارب گذشته استفاده کرده و امنیت آینده خود را تأمین کنیم و دوم اینکه به مواجهه با چالش‌ها و مخاطرات امروز بپردازیم. هدف از چالش‌های امروز، نابود ساختن امت اسلامی و به طور کلی، نابود ساختن بشریت است. برخلاف آنچه که شاید برخی تصور کنند، جنگ امروز دیگر میان مسلمانان و مسیحیان و یا  جنگ میان شرق و غرب نیست، بلکه جنگ میان پیروان شیطان و بشریت و فطرت پاک آن است.  

وی گفت: از پروژه‌های وحدت‌بخش حقیقی به ویژه در عراق حمایت به عمل آوریم، زیرا وحدت ملت عراق به منزله صخره‌ای است که توطئه‌های زیادی در طول مدت زمان گذشته بر روی آن فرود آمد، اما نتوانست این صخره را نابود سازد. می‌توان از این وحدت [وحدت ملت عراق] به وحدت فراگیر بر اساس برادری ایمانی، حسن همجواری و  مصالح مشترک در سراسر کشورهای اسلامی رسید.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر


نخستین شرط برای تحقق وحدت، شناخت دشمن است

در بخش دیگری از این وبینار مولوی نذیر احمد سلامی -نماینده مجلس خبرگان رهبری- با تأکید بر اینکه  شرط نخست یا عمده‌ترین شرط برای تحقق وحدت، شناخت دشمن است، به آیه ۲۷ سوره آل عمران (ولتجدن اشد الناس عداوه للذین امنوا الیهود و الذین اشرکوا) که صهیونیست‌ها را بزرگ‌ترین دشمن امت اسلامی معرفی می کند، اشاره کرد و گفت: اگر نگاه کوتاهی به سیر تاریخی شرارت یهود و دشمنی صهیونیسم بیندازیم برای ما روشن می‌شود که سخت‌ترین دشمن و عامل اختلاف در بین امت اسلامی، صهیونیست‌ها هستند.

وی افزود: در غزوه احد ۳۰۰ نفر  از همراهی با پیامبر برگشتند، عامل برگشت آنها همان صهیونیست‌های زمان پیامبر بودند. در غزوه خندق باز هم صهیونیست‌های آن زمان با مشرکین ائتلاف کرده و به مدینه حمله کردند که موفق نشدند. در جنگ‌های صلیبی هم که از قرن یازدهم میلادی تا پایان قرن دوازدهم میلادی یعنی تقریباً ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال ادامه داشت، پشت پرده آن صهیونیستها بودند که این جنگ‌ها را به راه انداختند.

مولوی سلامی ادامه داد: همچنین در دهه دوم قرن نوزدهم یعنی از سال ۱۹۲۱ تا ۱۹۲۴ در زمان سقوط خلافت عثمانی که سمبل قدرت مسلمانان در برابر قدرت غرب بود، دست صهیونیست‌ها در کار بود که خلافت را تکه پاره کردند و در قرن دهم هجری که در اکثر جهان اسلام خلافت عثمانی حاکم بود، در ایران شاهان صفوی حاکم بودند و در شبه قاره هند نیز سلاطین مغول بر سر کار بودند، این‌ها همه مسلمان بودند اگر دشمنان توطئه نمی‌کردند، چه بسا ممکن بود که وحدت اسلامی شکل بگیرد.

وی همچنین با اشاره به سال ۱۹۴۸ میلادی و تأسیس رژیم اشغالگر قدس و اشغال سرزمین‌های فلسطینی گفت: در سال ۱۹۴۸ میلادی سرزمین فلسطین را به بهانه انتقام از جریان هولوکاست اشغال کردند. علاوه بر این در سال ۱۹۴۷ میلادی شبه قاره هند تقسیم شد و نماینده حکومت بریتانیا، کنگره هند و مسلمین توافق کردند که در این تقسیم تمام مناطق دارای اکثریت مسلمان باید به پاکستان ملحق شود و مناطق دارای اکثریت هندو در دست هندوستان و کنگره هند باشد؛ اما صهیونیست‌ها کشمیر که ۹۰ درصد جمعیت آن مسلمان‌ بودند را به پاکستان ندادند که این مسئله تا امروز مایه اختلاف میان پاکستان و هندوستان است.

وی با اشاره به اختلاف اعراب و ایران بر سر جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک که اسناد تاریخی نشان می‌دهد جزو سرزمین فارس بودند، گفت: امروز باز هم این صهیونیست‌ها می خواهند بین مسلمانان و ایران و اعراب اختلاف بیندازند و در هر جلسه‌ای که شورای همکاری کشورهای خلیج فارس برگزار می کند، این موضوع را مطرح می‌کنند.

مولوی سلامی تجزیه جنوب سودان و تجزیه اقلیم کردستان عراق  را نیز از اقدامات صهیونیست ها دانست و خاطرنشان کرد: اینها در صدد هستند به بهانه‌های واهی و بی‌اساس کشورهای اسلامی را تکه پاره  و تجزیه کنند. آخرین حرکت زشتی که علیه امت اسلامی انجام دادند، انفجار بندر بیروت در سه سال قبل بود که خسارت بسیار عظیمی به لبنان وارد شد.

نماینده مجلس خبرگان رهبری در پایان اظهار کرد: قرآن مجید به صراحت در آیه ای که تلاوت شد،   سخت‌ترین دشمن مسلمانان را صهیونیست‌های یهودی‌ و همچنین مشرکین معرفی می کند که در طول تاریخ دست به دست هم دادند و با تمام امکانات خود به قصد تکه پاره کردن امت اسلامی وارد کشورهای اسلامی شدند.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

 به دعوت و رسالت نبوی اهتمام ویژه داشته باشیم

شیخ عزیز بابایی -امام جمعه اهل سنت صادقیه تهران- در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس وحدت اسلامی، اظهار داشت:امروز شاهد اهانت به مقدسات دو میلیارد نفر از امت اسلامی هستیم، اهانت‌هایی که در دانمارک و فرانسه در قالب فیلم‌های توهین آمیز و کاریکاتورهای زننده درباره پیامبر رحمت و مهربانی پخش می شود و  گاهی با آتش زدن و پاره کردن قرآن کریم خود را نشان می دهد.

وی ادامه داد: در سوئد با چراغ سبز حکومت و در انظار عمومی و با شعار آزادی، قرآن پاره می شود و این جنایت در دانمارک هم تکرار می شود. راستگرایان افراطی از آن برای تسلط بر دولت استفاده می کنند. ما اهل سنت ساکن تهران هم در کنار همه برادران و خواهران کشورهای اسلامی این اهانت ها را به شدت محکوم می کنیم.

شیخ عزیز بابایی گفت: هیچ شکی نیست که امت ها و رسالت و دعوتشان زنده و پویا هستند، اگر امتی رسالتی را به دوش نکشد و دعوتی را در پیش نگیرد، حیاتش مصنوعی و غیرطبیعی است. ما هم اگر بخواهیم همانند سلف صالحمان بهترین امت در حال حاضر و آینده باشیم و جاودانگی و نصرت ما حتمی باشد، باید به دعوت و رسالت نبوی اهتمام ویژه داشته باشیم. این امانت بزرگی است که نباید لحظه ای از  آن غافل شویم. حاملان این دعوت و رسالت در طول تاریخ چه بسیار گردنکشان و حکومتهای قدرتمندی را که مقهور و مغلوب ساختند.  

وی خاطرنشان کرد: چکیده و خلاصه رسالت همه رسولان و انبیا همین رسالت اسلامی است که در اختیار امت بزرگ مسلمان است و اگر برای حمل این رسالت برنخیزند، در حقیقت به همه انبیا و رسالت‌هایشان جفا کرده اند.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر


مسلمانان باید یک امپراتوری بدون مرز داشته باشند

در بخش دیگری از این وبینار، حجت‌الاسلام و المسلمین مهدی فرمانیان -معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب- تصریح کرد: در باب تقریب و وحدت اسلامی سخن بسیار گفته شده و آثار متعددی هم در این زمینه نشر یافته است اما همچنان جهان اسلام، به تقریب و وحدت اسلامی نیاز دارد.

وی با بیان این که امروزه جهان اسلام بیش از هر زمان دیگری به وحدت احتیاج دارد، گفت: در این یک صد سال گذشته مخصوصاً با حضور اسرائیل در فلسطین، یکی از مسائلی که میان مسلمان‌ها همیشه موجب وحدت بوده، همگرایی و همدلی تمام مسلمانان در مخالفت با اسرائیل است.

معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب در این باره توضیح داد: تمام مسلمانان اتفاق نظر دارند که اسرائیل به عنوان یک غده سرطانی است که آمریکا، انگلستان و دیگر دول اروپایی برای مشغول کردن مسلمانان  و  راحت شدن از دست یهودی‌ها آن را در میان سرزمین مقدس فلسطین ایجاد کردند و مسئله فلسطین را آنگونه که خودشان دوست داشتند، مطرح ساختند.

وی ادامه داد: آنها ابتدا منطقه‌ای به نام اسرائیل را ایجاد کردند تا مسلمانان را به آن مشغول کنند و بعد از آن، اقدام به عادی‌سازی روابط میان کشورهای اسلامی با این رژیم کردند یعنی مثل این که یک غده سرطانی را وارد یک بدن کنند و بعد موادی به این بدن تزریق کنند تا این بدن نسبت به این غده سرطانی هیچ عکس‌العملی نشان ندهد و او را یک بیماری نداند بلکه او را از خود بپندارد، در حالی که آن یک غده‌ سرطانی است که اگر به حال خود رها بشود، تمام بدن را می‌گیرد و موجب از بین رفتن انسان می‌شود.

حجت‌الاسلام و المسلمین فرمانیان با اشاره به این که آنها گفتند ما می‌خواهیم منطقه بزرگی از نیل تا فرات داشته باشیم، گفت: اگر کسی دقت کند، می‌بیند که هسته مرکزی و هسته اصلی و پایتخت مرکزی جهان اسلام همین منطقه است و بقیه مناطق، حاشیه‌ای و فرعی هستند و جهان اسلام در این منطقه همیشه حرف اول را می‌زده است.

وی در ادامه خاطرنشان کرد که اگر این عادی‌سازی صورت بگیرد و کم کم مسلمان‌ها نسبت به مسئله اسرائیل بی‌توجه شوند، اسرائیل به مرور زمان به دنبال آن می‌رود که از طریق فرهنگی و تعامل با کشورهای اسلامی، نفوذ خود را در میان این کشورها گسترش دهد. در آن زمان دستورها و سیاست‌هایی که اسرائیل دیکته می‌کند، سیاست‌های اصلی کشورهای اسلامی می‌شود.

معاون پژوهشی دانشگاه ادیان و مذاهب در این باره توضیح داد: اگر ما قائل به جنگ تمدن‌ها باشیم و معتقد باشیم که مسلمان‌ها دنبال تمدن جدید هستند، بنابراین آنها تلاش می‌کنند ما را به مسائل حاشیه‌ای مشغول کنند تا ما از آن تمدن اصلی و اساسی دور شویم.

حجت‌الاسلام و المسلمین فرمانیان با بیان این که تمدن، تنها با وحدت و تقریب حاصل می‌شود، تصریح کرد: اروپایی‌ها اتحادیه اروپایی تشکیل دادند، پول واحد تاسیس کردند، مرزهایشان را برداشتند و در عین حال کشورها، استقلال خود را حفظ کردند. ما نیز باید این کار را می‌کردیم. ما باید یک امپراتوری بدون مرز داشته باشیم و در عین حال ملی‌گرایی سر جای خود باقی بماند.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد پول واحد در جهان اسلام، خاطرنشان کرد: «آن وقت اگر یک مسلمان از چین حرکت کند، می‌تواند بدون هیچ مشکلی تا مغرب و تونس مسافرت کند و همه این مناطق را سرزمین خودش بداند البته در عین حال، مسائل استقلال کشورها هم باید حفظ بشود.

حجت‌الاسلام و المسلمین فرمانیان در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: اگر ما وحدت داشته باشیم، آن وقت اسرائیل نمی‌تواند سیاست‌های خود را به بسیاری از کشورها دیکته کند، تکفیری‌ها نمی‌توانند در میان مسلمان‌ها نفوذ داشته باشند و تفرقه ایجاد کنند، آمریکایی‌ها، اسرائیلی‌ها و اروپایی‌ها نمی‌توانند برخی از احزاب و گروه‌های تکفیری را بر کشورهای اسلامی مسلط کنند.

وی با بیان این که تکفیری‌ها در سوریه و عراق به نام اسلام، توحید و به اسم جهاد در راه خدا برای رسیدن به خلافت اسلامی بسیاری از مسلمان‌ها را کشتند، همه زیرساخت‌های آن شهر و آن منطقه را از بین بردند و بسیاری از نوامیس مردم را هتک حرمت کردند، گفت: آنها یک سرزمین سوخته را تحویل مسلمان‌ها دادند و مسلمانی که سرزمین خود را به یک سرزمین سوخته تبدیل کند، چه بداند چه نداند، عاملی  برای تسلط بیشتر استکبار جهانی بر منطقه است.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

رهبر ایران بزرگترین منادی وحدت در دنیای امروز است

احمد اینان -عضو هیئت علمی دانشگاه دجله ترکیه- در سومین وبینار سی‌وهفتمین کنفرانس وحدت اسلامی، اظهار کرد: در واقع مسئله اتحاد بین مسلمانان مسئله بسیار مهمی است. به عبارت دیگر قبل از وحدت و اتحاد انسان‌ها، وحدت میان مسلمانان ضرورت دارد. این موضوع بسیار حائز اهمیت است، زیرا می‌توان از یک تروریسم جهانی که دنیا را تهدید می‌کند، صحبت کرد و بزرگترین درمان این تروریسم جهانی، بدون شک اسلام است.

وی در این باره توضیح داد: نام اسلام به معنای ایجاد صلح است. صلح چیزی است که همه بشریت به آن نیاز دارد. این نه تنها در مورد مسلمانان، بلکه در مورد تمامی جهان بشریت صدق می‌کند. بنابراین برای این که ما مسلمانان بتوانیم یک تمدن به جهانیان ارائه دهیم، ابتدا باید میان خود وحدت ایجاد کنیم.

این عالم ترکیه‌ای با بیان این که این اتحاد بسیار حائز اهمیت است، گفت: من می‌گویم باید با هم متحد باشیم، نه اینکه یکی باشیم. چون اگر بگوییم یکی هستیم، منکر برخی چیزها می‌شویم. یعنی فرصت آشنایی فرهنگ‌های مختلف و گوناگون را می‌گیریم.

وی تصریح کرد: ۵۰ دولت اسلامی که در وضعیت آشفته‌ای قرار دارند، ابتدا باید حول یک قانون متحد شوند. مرحوم جمال‌الدین افغانی که شما جمال الدین اسدآبادی می‌نامید، وحدت مسلمانان را پیش‌بینی کرده بود.  

عضو هیئت علمی دانشگاه دجله ترکیه اظهار کرد: بزرگترین منادی وحدت در دنیا، خداوند عمر با عزت به ایشان اعطا فرماید، آقای خامنه‌ای هستند. آقای خامنه‌ای از اصطلاحی با عنوان "شیعه انگلیسی" استفاده می‌کنند؛ به این صورت که کسانی را که به اعتقادات نادرست شیعی باور دارند، شیعه انگلیسی نامیده‌اند.

وی در ادامه افزود: اگر ایشان تعریفی با عنوان شیعه انگلیسی آورده باشند، ما هم به عنوان مردم سنی مذهب دنیا، باید اصطلاحی با عنوان سنی‌گرایان آمریکایی و سنی‌گرایان انگلیسی ایجاد کنیم. تنها از این طریق می توانیم به وحدت برسیم.

اینان با بیان این که کاری که رهبری انجام داده‌اند، بسیار حائز اهمیت است، گفت: اگر با تعریف شیعه انگلیسی، طیف‌های غلط شیعه را حذف می‌کنند، ما هم باید سنیانی که امروزه تحت کنترل آمریکا، انگلیس و اسرائیل هستند را حذف کنیم.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

اتحاد مسلمانان؛ سدی در برابر حرمت شکنی دشمنان

در بخش دیگری از وبینار، شیخ یاسین علی‌اف -استاد دانشگاه و پژوهشگر دینی- به محور مهم این اجلاس پرداخت و با بیان اینکه جهان اسلام امروز بیش از هر وقت دیگری نیازمند وحدت است، افزود: شرایط و تحولات جاری در سطح بین المللی و تلاشی که دشمنان در روند ضدیت با مسلمانان به جریان انداخته اند، نشان می دهد که مسلمانان جهان در هر نقطه ای از جغرافیا که قرار داشته باشند نیازمند وحدت و همگرایی هستند.

وی با بیان اینکه وحدت مسلمانان به معنای ترساندن دشمنان است، افزود: دشمنان در ضدیت با دین اسلام کار را به جایی رسانده اند که به سوزاندن کتاب مقدس قرآن کریم روی آورده‌اند. امری که طبیعی است با واکنش و نارضایتی شدید مسلمانان رو به رو خواهد شد. چنانچه مسلمانان با یکدیگر متحد نشوند، دشمنان بیش از پیش مرزهای حرمت و تقدس دین الهی اسلام را می شکنند و مسلمانان را با مخاطرات جدی رو به رو می کنند.    

این استاد دانشگاه ادامه داد: به همین دلیل امروزه مسلمانان جهان به چنین نشست‌های هم اندیشی و تدبیرجویی برای رویارویی با دشمنان نیاز دارند. در این زمینه بزرگان و عالمان باید بطور جدی ورود کرده و اسلام واقعی را به همگان معرفی نمایند. این در حالی است که مسلمانان وظایف مهمی در خدمت به خلق دارند اما قبل از آن باید برای ایجاد وحدت میان خود تلاش کنند. بویژه که اختلافات میان مذاهب روز به روز در حال افزایش است و بزرگان و علما باید مانع از تعمیق این اختلافات شوند.

شیخ یاسین علی‌اف همچنین تصریح کرد: این اختلافات فقط شامل فرعیات می شود وگرنه همگان در اصول یعنی کتاب قرآن، پیامبر اکرم و قبله مشترک هستند. با وجود این اشتراکات دلیلی برای دشمنی وجود ندارد. بنابراین به نظر می رسد این دشمنی از جانب مسلمانان نبوده و از جانب دشمنان اسلام است که قصد فتنه انگیزی  میان مسلمانان دارند.

وی در نهایت تصریح کرد: به همین دلیل مسلمانان نخست باید متحد شده و از پروردگار، دین، کتاب قرآن و فرستاده خداوند محمد صلی الله علیه حفاظت کرده و به احکام آن عمل کنند. تنها با چنگ زدن به ریسمان الهی است که می توان نقشه های دشمنان را نقش بر آب کرد و یک سد قوی و متحد در برابر آنها شکل داد که حتی تصور نفوذ به آن را نداشته باشند.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

تقریب اندیشه تلاشی همگرایانه برای تحلیل مسائل قدیم و جدید جهان اسلام است

حجت‌الاسلام والمسلمین سید مجتبی طباطبایی -نماینده اتحادیه سادات در استان سیستان و بلوچستان- در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، با تبریک میلاد نبی مکرم اسلام و امام صادق(ع) ششمین امام شیعیان، با ارائه مقاله خود با عنوان "تقریب اندیشه و مطالعات تطبیقی مسائل جهان اسلام" توضیح داد: نبی مکرم اسلام(ص) با ابلاغ آیه کریمه «ان هذه امتکم امة واحدة» و بر پایه فرمان «واعتصموا بحبل الله جمیعاً و لا تفرقوا» پیام آور وحدت و همبستگی است.

وی ادامه داد: پیامبر اکرم(ص) در تبیین عناصر وحدت امت اسلامی فرمود: «کتاب الله عز وجل، حبل ممدود ما بین السماء والارض، وعترتی اهل بیتی» مسلم است که پیامبر اکرم علاوه بر قرآن و اهل بیت، عنصر سوم یعنی سیره و سنت خویش را نیز در ساختار امت واحده اسلام قرار داده است و در این سه گانه تمام و کمال یعنی قرآن، سنت و عترت هیچگونه تعارض و تضادی وجود ندارد. به تعبیر پیامبر این سه، یادگارها، امانت ها و جانشینان پیامبر تا قیامت زنده، باقی و جاوید هستند و همچنان عناصری پذیرفته شده و مقبول برای وحدت مسلمانان به شمار می آیند.

نماینده اتحادیه سادات در استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه قرآن از زبان پیامبر اکرم(ص) به مسیحیان آن زمان می گوید: «تعالوا الی کلمه سواء بیننا و بینکم الا نعبد الا الله و لانشرک به شیئاً ولایتخذ بعضنا بعضاً ارباباً من دون الله» خاطرنشان کرد: این سخن قرآن بیانگر عناصر وحدت میان پیروان ادیان الهی و اهل کتاب است که پیامبر ما پایه گذار یک اصل برای وحدت و همگرایی ملت ها و انسانها بر پایه مشترکات اعتقادی و اندیشه ورزی آنهاست.

وی مقصود از مطالعات تطبیقی را روشی برای بررسی و شناخت پدیده، موضوع یا مسئله دانست که دیدگاه های متعدد و متکثر را در کنار هم می آورد.

طباطبایی افزود: مطالعات تطبیقی می تواند در سه سطح صورت پذیرد؛ سطح اول: مقارنه آراء، یعنی گردآوری و تبیین آراء و نظریات مختلف، اندیشه ورزی مستقل افراد پیرامون مسئله بدون موازنه و تعادل یا ترجیح آرا.

سطح دوم: مقایسه آرا یعنی علاوه بر گردآوری و تبیین آرا و نظریات مختلف و اندیشه ورزی مستقل میان نظریات، موازنه صورت پذیرد و نظریات برتر تعیین شود.

سطح سوم: تقریب آرا، یعنی علاوه بر گردآوری و تبیین آرا، اندیشه ورزی مشترک صورت پذیرفته که هدف آن تقریب اندیشه و میل به پاسخ مشترک است.

حجت الاسلام طباطبایی ادامه داد: مقصود ما از مطالعات تطبیقی، سطح سوم یعنی تقریب اندیشه و یافتن پاسخ کامل و مشترک به مسائل مورد مطالعه است.

وی به نوع دیگری از تقسیم موضوعات و مسائل در مطالعات تطبیقی اشاره کرد و گفت: این نوع شامل تقسیم مسائل به دو گونه مسائل گذشته یا قدیم و مسائل جدید یا مستحدثه است که بر این اساس چهار وجه متصور است؛ اول: پاسخ های قدیم به مسائل قدیم. دوم: پاسخ های قدیم به مسائل جدید. سوم: پاسخ های جدید به مسائل قدیم. چهارم: پاسخ‌های جدید به مسائل جدید که مقصود ما از مطالعات تطبیقی این دو وجه اخیر است. یعنی اندیشمندان جهان اسلام در علوم مختلف در موضوعات و مسائل تخصصی حوزه خویش با اندیشه ورزی و اجتهاد، پاسخ های جدید و روزآمد به مسائل جهان اسلام ارائه کنند. در اینجا اکتفا به نقل نظریات و پاسخ های گذشته منظور نیست بلکه اندیشه ورزی و اجتهاد نو لازم است.

 طباطبایی به ذکر نمونه هایی از هر گروه اشاره و بیان کرد: گروه اول مانند مسائل و چالش ها در جهان اسلام با موضوعاتی مانند تفرقه، جنگ های داخلی، تکفیر، ظلم، تبعیض، فقر، جهل، عقب ماندگی، توسعه نیافتگی، ایستایی و رکود، اسلام هراسی، خشونت و تروریسم، استثمار و استکبار جهانی، صهیونیست، سکولاریسم، تهاجم فرهنگی و فساد.

وی افزود: گروه دوم نیز شامل مسائل و فرصت هایی در جهان اسلام است که نمونه هایی از آن عبارتند از همبستگی بین الملل اسلامی، تقریب مذاهب اسلامی، پیمانهای جهان اسلام، حج ابراهیمی، گام دوم انقلاب اسلامی، بیداری جهان اسلام، فلسطین و روز قدس، آینده پژوهی، حقوق بشر اسلامی، تمدن جدید اسلامی، فرهنگ انتظار و مهدویت، سه گانه قرآن، عترت و سنت، عدالت جهانی، توسعه یابی جهان اسلام.

حجت الاسلام طباطبایی در پایان نتیجه گیری کرد که تقریب اندیشه و مطالعات تطبیقی تلاشی همگرایانه برای بررسی و تحلیل عقاید و مسائل قدیم و جدید جهان اسلام است که با روشهای علمی و روزآمد در بستر خردورزی و تعقل در منابع اصیل و تمسک به سه گانه قرآن، سنت و عترت، تقریب حداکثری در اندیشه و نظر پدید آمده، سطح مشترکات افزایش یافته و حد اختلافات کاهش پیدا می کند.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

ایجاد همدلی، نخستین هدف پیامبر (ص) بود

در بخش دیگری ار این وبینار، ملیحه سادات سید رضا -رئیس دانشکده اصول الدین تهران- در خصوص طراحی و ترویج الگوی همدلی و همدردی بین مسلمانان در مواقع بلایا، آسیب‌ها و بحران‌ها اظهار داشت: بلایا و حوادث طبیعی یا دیگر بحران‌ها، عواقب بسیار تلخ و بدی دارد که فرد یا جامعه‌ای را گرفتار پیامدهای خود می‌کند.

وی با بیان این که آموزه‌های دینی ما در برابر این بلایا و آسیب‌ها و بحران‌ها  به ارائه دو راه حل می‌پردازد، توضیح داد: راه حل نخست، راه‌های پیشگیری یعنی انجام اعمال نیکی است که باعث دفع بلا می‌شوند و آثار نیک این اعمال و یا به عبارتی دفع بلا را عینا در زندگی احساس می‌کنیم؛ مثل دعا، صدقه، صله رحم، نیکی به والدین، استغفار و توسل.

رئیس دانشکده اصول الدین در ادامه به دستورالعمل دین در چگونگی رویارویی باحوادث و بلایا اشاره کرد و ایجاد همدلی و همدردی بین مسلمانها را در صدر این دستورات و خاستگاه و ریشه وحدت جامعه عنوان نمود.

وی افزود: از این رو پیامبر (ص) در راستای اصلاح جامعه، همزمان در سه زمینه اصلاح اندیشه‌ها، اصلاح امور در عرصه قضاوت و حکم نمودن و اصلاح پیوندهای اجتماعی به فعالیت پرداختند.

سیدرضا اولین هدف پیامبر(ص) در اصلاح پیوندهای اجتماعی را ایجاد همدلی بین مسلمان‌ها خواند و گفت: پیامبر(ص) مبعوث شدند تا بشریت را از تفرقه، جنگ و خونریزی به اتحاد و همدلی دعوت کنند.

وی با بیان این که اتحاد یکی از سنت‌های لایتغیر خداوند است، اظهار داشت: از جمله راهکارهای پیامبر(ص) برای ایجاد همدلی، برقراری عقد اخوت بین مسلمانان بود که خودشان علی بن ابیطالب(ع) را به برادری برگزیدند.

وی در ادامه از حسد نورزیدن به یکدیگر، دشمنی نکردن، وادار نکردن یکدیگر به بدی، به عنوان نمونه‌هایی از سفارش پیامبر(ص) برای ایجاد همدلی نام برد و تصریح کرد: طرح دیگر آن حضرت در ایجاد همدلی، از بین بردن تعصبات قبیله‌ای بود که این تعصبات با خود سال‌ها جنگ و خونریزی را درپی داشت؛ اما آن حضرت با تاسیس حکومت اسلامی یکپارچه مردم را از تفرقه به اتحاد رهنمون شدند.

رئیس دانشکده اصول الدین با بیان این که راهکار دوم، دعوت به دگرخواهی است، اظهار داشت: یکی از ارکان تربیت مدنی، اندیشیدن به دیگران است. دگرخواهی، زیر بنای یک جامعه متمدن  است. در نگاه اجتماعی، دگرخواهی از مبانی رشد و تعالی جامعه به شمار می‌رود.

وی در این باره توضیح داد: جامعه می‌تواند انسان را در مسیری هدایت کند که نفع شخصی خودش را در برخی موارد نادیده گرفته و به نفع دیگری از آن چشم پوشی کند.

این بانوی اندیشمند گفت: آیات قرآنی نمونه بارز دگرخواهی را در سیره زندگی خانوادگی دختر گرامی پیامبر اسلام(ص) نشان می‌دهد. «و یطعمون طعام علی حبه مسکینا و یتیما و اسیرا».

سیدرضا در ادامه سخنان خود شفقت و مهربانی را سومین راهکار اسلامی برای رویارویی با بلایا و بحران‌ها حواند و تصریح کرد: مساعدت به یکدیگر همراه با مهربانی از مهمترین خصلت‌ها در رفع مشکلات و موانع طاقت فرسا است.

وی در این باره توضیح داد: شفقت و مهربانی علاوه بر اینکه سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند، اضطراب را کاهش داده و قلب انسان را به روی دیگران باز می‌کند.

رئیس دانشکده اصول الدین با تاکید بر این که پیامبر عزیزمان در اوج رأفت نسبت به بشریت قرار دارد، اظهار داشت: گستره مهربانی حضرت حتی مخالفان و دشمنان ایشان را هم در برمی‌گیرد.

وی در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که مهر و محبت نبوی بر همه جهان حاکم شود.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

همه ارزش‌های اسلامی، در درجه اول ارزش‌های انسانی به حساب می‌آیند

شیخ حسن علی التریکی -مدیر مجلس فرهنگ و رسانه اسلامی انگلستان- در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی، ضمن قدردانی از برگزاری این کنفرانس اظهار داشت:یکی از موضوعات سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی"همکاری اسلامی به منظور تبلور ارزش های مشترک" است که در حال حاضر این موضوع ذهن مسلمانان را به خود مشغول کرده، به ویژه کسانی که در غرب زندگی می‌کنند؛ چرا که اسلام  به طور عام در جهان و به طور خاص در غرب مورد هدف قرار گرفته است و دشمنان علیه دستاوردهای مسلمانان اقداماتی را انجام می‌دهند.  

مدیر مجلس فرهنگ و رسانه اسلامی انگلستان در همین خصوص ادامه داد: بسیاری از قوانین غرب با اسلام، ارزش های انسانی و اسلامی منافات دارد؛ به عنوان مثال، اکنون در غرب با مسئله آموزش همجنس گرایی، کفر و الحاد در برنامه های درسی کودکان مواجه هستیم.

شیخ التریکی تصریح کرد: به طوری که مسلمانی که در غرب زندگی می‌کند، نمی‌تواند از حضور فرزندان خود در این درس‌ها جلوگیری و یا از آن امتناع کند. به عبارت دیگر، جوانان مسلمان در غرب در معرض یک فرآیند سیستماتیک شست و شوی مغزی توسط مؤسسات آموزشی قرار دارند.

شیخ التریکی خاطرنشان کرد: باتوجه به چنین مشکلات گسترده ای که در غرب با آن مواجه هستیم، ما مسلمانان به برگزاری چنین کنفرانس‌های علمی که بر ارزش‌ها و اخلاق انسانی تاکید می‌کند، نیاز داریم.

وی ادامه داد: مسلمانان می‌توانند گفت‌وگوی عقلی و منطقی را با افرادی که در درک ارزش‌ها و اخلاقیات دچار انحراف شده اند، آغاز کنند.

مدیر مجلس فرهنگ و رسانه اسلامی انگلستان ابراز کرد: در تعالیم غرب، برخی از رذایل، فضایل شمرده می‌شود. غربی که ادعای تمدن، آزادی و رعایت حقوق بشر را دارد اما در واقعیت، انسانیت را مخدوش می‌کند و کرامت انسانی را زیر پا می‌گذارد.

وی در همین خصوص ادامه داد: اکنون در غرب در مورد حق تغییر جنسیت کودکان، اظهاراتی بیان می‌شود، به گونه ای که جنسیت در غرب ملغی شده است و فرزندان طوری تربیت می شوند که از وقتی به دنیا می‌آیند، نه مرد هستند و نه زن بلکه پس از آن تصمیم می‌گیرند که چه جنسیتی داشته باشند. این مسئله برخلاف طبیعت و فطرت الهی است و به نوعی جنایت علیه بشریت است.

شیخ التریکی افزود: باید در خصوص خطرات این قوانین با  متفکران، دانشمندان، جامعه شناسان و دانشمندان علوم تربیتی گفت‌وگو کنیم چراکه این مسئله به تمام ارزش‌های انسانی و همچنین ارزش‌های اخلاقی ضربه می زند.

مدیر مجلس فرهنگ و رسانه اسلامی انگلستان تصریح کرد: ما امروز شاهد این مسئله هستیم که غربی که ادعای حقوق بشر و کرامت انسانی را دارد، قوانینی وضع می‌کند که انسان به نوعی موجود آزمایشگاهی به حساب بیاید و مورد آزمون و خطا قرار بگیرد. درست همانند کاری که بر روی حیوانات انجام می‌دهند. بنابراین از همه اندیشمندان جهان می‌خواهیم که به این ظلم به حقوق بشر و کرامت انسانی واکنش نشان دهند.

وی با بیان اینکه برگزاری کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی با شعار حفظ ارزش‌های مشترک انسانی منجر به جلوگیری از این چنین اقداماتی می‌شود، گفت: ما مسلمانان معتقدیم که همه ارزش‌های اسلام قبل از اینکه ارزش‌های اسلامی باشند، در درجه اول ارزش‌های انسانی هستند؛ چراکه دین اسلام برای انسان از طرف خداوند آمده و این تعالیم بر ارزش های انسانی تاکید دارد.

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

هدف قرار دادن وحدت دینی، استراتژی غرب برای تفرقه افکنی میان مسلمانان اس

هناءسعاده -استاد دانشگاه الجزایر- در سومین وبینار سی و هفتمین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی در سخنانی تحت عنوان «تفرقه بینداز و حکومت کن» اظهار کرد: سندی در مرکز آرشیو ملی انگلیس وجود دارد که متضمن گزارش وزیر وقت مستعمره‌های انگلیس خطاب به نخست‌وزیر این کشور در روز ۹ ژانویه سال ۱۹۳۸ است. وزیر وقت مستعمره‌های انگلیس در این گزارش نوشته است: «جنگ به ما آموخت که وحدت اسلامی بزرگترین خطر علیه امپراتوری است و به همین دلیل باید نسبت به آن مراقب بود و البته با آن مبارزه کرد». ما از اظهارات این وزیر انگلیسی نتیجه می‌گیریم که وحدت اسلامی منبع اصلی قدرت مسلمانان است. کسانی که این وحدت هیچگاه خوشایندشان نبوده است، همواره در کمین آن نشسته‌اند تا به منظور تحقق اهداف‌شان به وحدت اسلامی ضربه بزنند.

وی افزود: کمین‌کنندگان برای وحدت اسلامی از ابزار تفرقه‌افکنی و فتنه‌انگیزی برای ضربه زدن به وحدت اسلامی بهره‌می‌برند. آن‌ها از اوایل عصر جدید دریافتند که اگر مسلمانان با یکدیگر متحد باشند، نمی‌توانند به امت اسلامی ضربه بزنند، بر آن سیطره یابند، سرزمین مسلمین را اشغال و ثروت‌هایشان را به یغما ببرند. از همین روی، دشمنان طرح و نقشه‌هایی را برای متلاشی کردن وحدت مسلمانان، ترسیم کردند تا از این رهگذر ضمن ایجاد شکاف در صفوف امت اسلامی، زمینه برای بسط نفوذ خود در جهان اسلام را فراهم آورند.

این استاد دانشگاه الجزایر ادامه داد: یکی از راهکارهایی که دشمنان همواره برای اجرایی کردن نقشه خود علیه وحدت مسلمانان مورد توجه قرار دادند، ایجاد فتنه‌های طایفه‌ای و تشویق مسلمانان به نژادپرستی بوده است. آن‌ها تلاش کردند تا در میان طوایف مختلف جهان اسلام روحیه انتقام‌جویی را به وجود آورند.

وی راهکار دیگر دشمنان را ایجاد جنگ‌های داخلی و خارجی عنوان کرد و گفت: در جریان این جنگ‌ها، قدرت مسلمانان به فرسایش کشیده می‌شود.

سعاده افزود: گسترش افکار قومیت‌گرایانه و نژادپرستانه میان اقشار مختلف امت اسلامی نیز یکی دیگر از راهکارهای دشمنان برای ضربه وارد کردن به وحدت بوده است. دشمنان تلاش کردند فضا را طوری مدیریت کنند که مسلمانان به تکفیر یکدیگر مبادرت ورزیده و به جای صف آرایی مقابل بیگانگان، با هم وارد منازعات داخلی شوند.

وی با بیان اینکه امروز بر ما لازم است تا نقشه‌های دشمنان علیه امت اسلامی را تبیین کنیم اظهار کرد: غربی ها از مسلمانان به عنوان بزرگترین خطرِ تهدیدکننده برای تمدن اروپا یاد کرده اند و به همین دلیل تمام تلاش‌ خود را بر روی ممانعت از شکل‌گیری هرگونه اتحاد و اتفاق میان کشورهای منطقه خاورمیانه، متمرکز می سازند. علت این مسئله هم آن است که منطقه خاورمیانه تنها تهدید برای آینده اروپا محسوب می‌شود.

سعاده ادامه داد: بر این اساس، سران غربی تصمیم گرفتند یک قومیت غربیِ مخالف با عرب‌ها و مسلمانان را با هدف تفرقه انداختن میان شهروندان عرب در شرق کانال سوئز به وجود آورند. اینجا بود که بریتانیا به تدریج به ایجاد ائتلاف با صهیونیسم جهانی روی آورد؛ صهیونیسمی که هدف اصلی آن تأسیس یک دولتِ یهودی در فلسطین بود.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از استراتژی‌های غرب برای تفرقه‌افکنی میان مسلمانان، هدف قرار دادن وحدت دینی بود. دشمنِ غربی بر روی موجِ «تکفیر» سوار شد تا برنامه‌های خود علیه مسلمانان را اجرایی سازد و تمام تلاش خود را برای تشویق و تحریک مسلمانان به سوی این پدیده خطرناک (تکفیر) به کار بست، زیرا می‌دانست که «تکفیر» یکی از کارآمدترین و خطرناک ترین عناصر برای نابود ساختن بافت اجتماعی و اسلامی در جوامع اسلامی به شمار می‌رود.

این استاد دانشگاه الجزایر با اشاره به اینکه پس از جای گرفتن پدیده تکفیر در صفوف امت اسلامی، جنبش‌های افراطی تشکیل شدند ادامه داد: این جنبش ها از تروریسم و افراط‌گرایی به عنوان ابزاری برای تحقق اهداف و خواسته‌های خود بهره‌برداری کرده و با اقداماتشان، جوامع امن را در معرض فروپاشی قرار دادند. در این میان، روحانیونی که به لکه ننگی بر پیشانی امت اسلامی تبدیل شدند، مسیر تبلیغ گفتمان تکفیری و فرهنگ نفرت‌پراکنی در صفوف امت را در پیش گرفتند. آن‌ها با این اقدام خود نه به دین مبین اسلام که به دستگاه‌های اطلاعاتی غربی و منطقه‌ای که مرکز اصلی آن‌ها در «واشنگتن» و «تل‌آویو» واقع شده است، خدمت کردند. در نتیجه این تحولات، امت اسلامی تاوان بسیار سنگینی را پرداخت کرد، زیرا درگیری‌های مرگبار و خونینی میان فرقه‌های مختلف اسلامی به وقوع پیوست.

وی در ادامه اظهار کرد: یکی دیگر از استراتژی‌های غرب برای تفرقه‌افکنی میان مسلمانان، هدف قرار دادن وحدت نژادی آن‌ها بوده است. زیرا امت اسلامی از نژادهای مختلفی نظیر عرب، فارس، ترک، هند، صرب، بلغار و ... تشکیل می‌شود. لذا غربی‌ها تلاش کردند از تنوع در نژادها به عنوان فرصتی برای ضربه زدن به جهان اسلام استفاده کنند و میان آن‌ها نبردهای فرقه‌ای راه بیندازند. در این میان، هدف قرار دادن وحدت سیاسی امت اسلامی نیز از اهمیت بسزایی برای غرب برخوردار بوده است. استعمارگران همواره تلاش کردند تا منطقه خاورمیانه را از لحاظ سیاسی تجزیه و تقسیم نمایند. در همین راستا، انگلیس و فرانسه چندین کشور را تحت استعمار خود درآوردند.

وی افزود: علاوه بر اینکه تجزیه کشورها موجب تضعیف امت اسلامی و وحدتِ سیاسی آنها شد، هدف قرار گرفتن وحدت فرهنگی جهان اسلام توسط دشمنان نیز از اقدامات غرب بود. در همین راستا، سران غربی، فرهنگ غرب را وارد بافت اجتماعی امت اسلامی کردند تا دین مبین اسلام را از بخش‌های مختلف زندگی مردم کنار بزنند و تنها آن را در مسجد، محدود و محصور کنند.

این استاد دانشگاه یکی دیگر از روش‌های استعمار برای پیشبرد اهدافش در زمینه فروپاشی وحدت اسلامی را تشکیل رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینیان عنوان کرد و گفت: در گزارشی که مقامات انگلیس در سال ۱۹۰۷ پیرامون امکان اجرای یک پروژه تجزیه طلبانه در منطقه منتشر کردند، تصریح شد: «ملت واحدی وجود دارد که روابط حسنه‌ای با یکدیگر دارند. اقشار این ملت دارای دینی واحد هستند. اراضی این ملت به هم پیوسته است. آن‌ها گذشته مشترکی دارند و آرزوها و آمال‌هایشان نیز یکی است. امروز ما می‌توانیم این ملت را پیش از آنکه بیدار شود در چنگ خود درآوریم. ما باید یک دولتِ خارجی را در سرزمین این ملت ایجاد کنیم؛ دولتی که با ما دوست و با دشمنانمان، دشمن باشد. این دولت باید خار چشم دشمنان ما باشد». اینگونه شد که استعمار غربی بنابر توصیه انگلیس نسبت به تشکیل یک رژیم صهیونیستی در قلب اراضی مسلمانان اقدام کرد و امروز ما شاهد آن هستیم که غرب حاضر است برای حمایت از رژیم صهیونیستی حتی تمام منطقه را به هم بریزد.

وی ادامه داد: در همین راستا، قدرت‌های استعمارگر تحت شعار «تفرقه بینداز و حکومت کن» آتش جنگ را میان فرزندان امت اسلامی روشن کردند و توانستند از این طریق به خواسته‌های خود دست پیدا کنند. بدین ترتیب، ضعف و عقب ماندگی بر جهان اسلام حاکم شد و در نهایت ثروت‌های مسلمانان در نتیجه تفرقه و جدایی و شکاف، به یغما رفت و غارت شد.

سعاده درباره عوامل و مؤلفه‌های ایجاد وحدت میان اقشار مختلف امت اسلامی خاطرنشان کرد: فرزندان امت اسلامی دارای وحدتِ عقیده هستند و این خود یکی از مشترکات است. قرآن کریم به عنوان منبع قانونگذاری اسلامی نیز ازمهمترین مشترکات امت اسلامی است. این مشترکات باعث می‌شود تا مسلمانان از منافع شخصی و مرزهای جغرافیایی عبور کرده و به منافع امت اسلامی بنگرند. به هر حال، مسئولیت دینی، تاریخی و انسانی اقتضاء می‌کند که مسلمانان در راستای حفظ وحدت امت اسلامی و کرامت انسانی گام بردارند.

وی در پایان از خداوند متعال مسئلت کرد تا تلاش‌های مبارک مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به ثمر بنشیند و اهداف محقق گردد. هر صدایی که در راستای وحدت بلند شود و در نزدیکی مسلمانان به یکدیگر نقش داشته باشد، صدای ایمان است. از همه اقشار امت اسلامی می‌خواهیم که به فراخوان‌های تکفیر و خیانت پشت کرده و به آنچه که دین مبین ما بدان دعوت کرده است، توجه و اهتمام داشته باشند. زیرا دین مبین اسلام، ما را به اخلاقیاتی نظیر برادری و همکاری با یکدیگر فراخوانده و از ما خواسته است تا منافع امت را به منافع شخصی ترجیح دهیم و کرامت انسان را حفظ کنیم.
 

تاکید بر تضارب منطقی آرا در گفت‌وگوی مسلمانان با یکدیگر

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha