محمد نظامآبادی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: گویش و لهجه خلیلآبادی از نمونههای زبان کهن فارسی است که کمتر دستخوش تغییرات اساسی قرار گرفته است و بسیاری از کلمات به صورت فارسی اصیل تلفظ میشوند.
وی بیان کرد: مردم خلیلآباد مانند اکثر ایرانیان به زبان فارسی دری که یکی از فروع زبان هند و اروپایی است و ریشه سانسکریت دارد تکلم میکنند و دارای لهجه خراسانی میباشند و بیشتر از کلمات اصیل فارسی استفاده میشود.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خلیلآباد بیان کرد: گویش خلیلآبادی یکی از گویشهای مردم مشرق ایران است که منشأ زبان فارسی بوده و کهنگی و اصالت آن با آثاری که نزدیک به زبان محاوره مانند اسرار التوحید تألیف عطار نیشابوری نگاشته شده کاملاً مشاهده میشود.
وی در خصوص آداب و رسوم مردم این شهرستان اظهار کرد: در شهرستان خلیلآباد همچون سایر نقاط خراسان رضوی پخت انواع نانهای محلی و سنتی رواج دارد. همچنین انواع جشنها، اعیاد و مناسبتهای ویژه با توجه به باورهای مردم منطقه کماکان برگزار میشود.
نظامآبادی خاطرنشان کرد: از میان این مراسم میتوان از جشنهای خواستگاری عقد خوانی، سده، چهارشنبهسوری، جشن ختنهسوران و عزاداری تاسوعا و عاشورا را یاد کرد، برگزاری باشکوه مراسم تعزیهخوانی و نقالی و پردهخوانی عاشورایی از دیگر هنرهای آئینی مرسوم در این منطقه است.
وی گفت: افزون بر این در میان مردم خلیلآباد انواع بازیها و ترانههای مربوط به آنها نظیر بازی هرنگ هرنگ، دال پلان، خروسجنگی، هفتسنگ، یه قل دو قل، تاج گل، طنابکشی و کلاس کلاس و ... رایج است.
موسیقی محلی
وی در خصوص موسیقی محلی شهرستان خلیلآباد اظهار کرد: موسیقی مقامی خاص ناحیه خلیلآباد از قدمت و ارزش ویژهای برخوردار است به نحوی که مردم این شهرستان مراسم بسیاری را به مناسبتهای گوناگون نظیر اعیاد و جشنها برگزار میکنند و همه این مراسم با اجرای موسیقی سنتی همراه است.
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خلیلآباد با بیان اینکه موسیقی مقامی در خلیلآباد با استفاده از سازهای سنتی و محلی نظیر دهل، سرنا دوتار و دایره اجرا میشود، اذعان کرد: به عنوان مثال پس از جمعآوری محصول مراسمی به نام جشن خرمن بر پا میشود و در این مراسم نواختن ساز و دهل و رقص دوره و چوب بازی رایج است.
صنایعدستی و هنر
وی ادامه داد: در شهرستان خلیلآباد نیز مانند شهرستانهای همجوار هنوز مشاغل سنتی و هنرهای دستی تا حدودی رواج دارد. از انواع مشاغل سنتی در خلیلآباد میتوان به حرفههایی مانند سفالگری، سراجی سنتی، فرت بافی، تذهیب و تشعیر، گلیم بافی، رودوزی های سنتی، معرق چوب ... اشاره کرد.
نظامآبادی عنوان کرد: در این میان سفالگری و پارچههای دست باف از اهمیت بیشتری برخوردارند که به عنوان ره آوردی از این شهرستان به مسافران عرضه میشود. در حال حاضر خانواده هنرمند عباس زاده در روستای ابراهیمآباد و نصرآباد این شهرستان تأمین کننده بخش عمدهای از سفال خام شهرستان گناباد و شهرستانهای همجوار هستند.
فرت بافی خلیلآباد
وی ادامه داد: در تمام یا بیشتر خانهها جایگاه دستگاه فرت بافی قدیمی را که از هنرهای بسیار قدیمی شهرستان است میتوان دید؛ که علاوه بر مصارف اهالی خانواده گاها برای فروش نیز بافته میشده است.
سفال خلیلآباد
رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان خلیلآباد اظهار کرد: شهرستان خلیلآباد یکی از مراکز اصلی تولید سفال در خراسان رضوی است و سالانه بیش از ۱۰ تن سفال خام تولید و به سایر استانهای کشور صادر میشود.
وی گفت: تنها مشکل صنایعدستی خلیلآباد نبود بازارچه دائمی برای عرضه محصولات است. خانواده عباس زاده از سفالگران معروف شهرستان است که نسل به نسل به این شغل مشغول بوده و همچنین از هنرشان به شهرهای همجوار صادر میکنند.
انتهای پیام
نظرات