سازمان جهانی بهداشت تخمین میزند که فقط در سال اول انتشار ویروس کووید-۱۹، بیش از سه میلیون نفر جان خود را از دست دادند و این ویروس تأثیر عمیقی بر سیستمهای بهداشتی و اقتصاد در سراسر جهان وارد کرده است. اکنون، نیم دهه بعد، محققان به بررسی چگونگی آمادگی بهتر برای بیماریهای تنفسی آینده ادامه میدهند و تأثیر اقدامات بهداشت عمومی ترکیبی در کاهش انتقال ویروس از طریق هوا را مشخص میکنند. این یافتهها بینشهای ارزشمندی را برای مدیریت نه فقط بیماریهای همهگیر آینده، بلکه بیماریهای فصلی مانند آنفلوآنزا و ویروس تنفسی ارائه میدهد.
واکسن
نتایج مقاله «مقایسه میزان شیوع آنفلوآنزا در کادر نظامیانی که واکسن آنفلوآنزا دریافت کردهاند با گروهی که واکسینه نشدهاند در فصول شایع آنفلوآنزا» منتشر شده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد که واکسیناسیون علیه بیماری آنفلوآنزا تاثیر مهمی در پیشگیری از این بیماری دارد و انجام واکسیناسیون میتواند برای کاهش ابتلا در محیطهای پرخطر تاثیرات مهمی به همراه داشته باشد.
آنفلوآنزا، بیماری حاد تنفسی است که در نتیجه عفونت با ویروسهای آنفلوآنزا ایجاد میشود. این بیماری دستگاه تنفسی فوقانی یا تحتانی را تحت تاثیر قرار میدهد و علائمی نظیر تب، بدن درد، گلودرد و سرفه را به همراه دارد.
ماسک
در میان اقدامات محافظتی مورد مطالعه، به ویژه ماسکهای صورت با کیفیت بالا مؤثر بودند. برخی از ماسکهای سوپاپدار سرعت انتقال بیماری کووید- ۱۹ را تقریباً ۹ برابر در صورت استفاده جهانی کاهش دادند. این ماسکها حتی در صورت استفاده جداگانه، بدون توجه به مدت زمان تماس، خطر انتقال را تا سه برابر کاهش میدهند. با این حال، ماسکهای جراحی و پارچهای در مقایسه بسیار کمتر مؤثر بودند. این تحقیق بر اهمیت اولویتبندی ماسکهای با کیفیت بالا در استراتژیهای بهداشت عمومی آینده، نه فقط برای بیماریهای همهگیر، بلکه برای مدیریت بیماریهای تنفسی فصلی تاکید میکند.
تهویه
بر اساس نتایج تحقیقات سایت ارث، فراتر از ماسکهای با کیفیت بالا، تهویه نقش مهمی در کاهش انتقال ویروس دارد. ذرات ویروسی تمایل دارند در فضاهایی با تهویه ضعیف به ویژه در هنگام فعل و انفعالات نزدیک مانند صحبت کردن یا سرفه کردن تجمع پیدا کنند. دوبرابر کردن میزان گردش هوای داخلی، چه از طریق پنجرههای باز، افزایش جریان هوا از سیستمهای تهویه مطبوع یا بهبود تهویه مکانیکی میتواند خطر انتقال را تا ۳۰ درصد کاهش دهد. تهویه بهتر با فاصلهگذاری فیزیکی، حفاظت را بیشتر و رویکردی چند لایه برای جلوگیری از انتقال هوا ایجاد میکند.
تنوع در نرخ انتقال بیماری کووید- ۱۹ میتواند تحت تأثیر عوامل متعددی از جمله بار ویروسی، حساسیت فردی و شرایط محیطی باشد. برخی خطر قابلتوجه بالاتری نسبت به دیگران دارند و بر نیاز به راهبردهای بهداشت عمومی که هم جنبههای زیستمحیطی و هم جنبههای رفتاری را مورد توجه قرار میدهند، تأکید میکنند.
همهگیری کووید- ۱۹ برای بسیاری از ما وحشتناک بود، به همین دلیل مهم است که از تجربیات خود چیزهای زیادی بیاموزیم؛ ما بهعنوان افراد عادی و هم مسئول باید از این درسها برای کنترل بهتر بیماریهای تنفسی استفاده کنیم که نه فقط برای جلوگیری از همهگیریهای آینده، بلکه برای مدیریت بیماریهای فصلی مانند آنفلوآنزا نیز اهمیت دارد.
راهکارهایی برای کاهش انتقال ویروس
درسهای حاصل از همهگیری بیماری کووید- ۱۹ ارزش اقدامات پیشگیرانه در کنترل بیماریهای منتقله از هوا را برجسته میکند. سرمایهگذاری بر روی ماسکهای باکیفیت، بهبود کیفیت هوای داخل ساختمان و ارتقای تغییرات رفتاری مانند فاصلهگذاری در هنگام شیوع بیماری میتواند خطرات انتقال ویروس را به میزان قابلتوجهی کاهش دهد. این راهبردها نه تنها به پیشگیری از همهگیریهای آینده کمک میکند، بلکه مدیریت بیماریهای تنفسی فصلی را نیز بهبود میبخشد. با درک و به کارگیری این یافتهها، جامعه بهتر میتواند از خود در برابر اثرات بهداشتی و اقتصادی بیماریهای منتقله از هوا محافظت کند. اقدامات ساده و در عین حال موثر مانند پوشیدن ماسک موثر و افزایش تهویه میتواند تفاوت اساسی در کاهش انتقال ویروس و نجات جان افراد ایجاد کند.
نتایج مقاله «پس از بیماری کروناویروس» منتشرشده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان داد که همهگیریها بهعنوان بخش طبیعی زندگی و از نظر وقوع قابل پیشبینی هستند. بازگشت پیاپی ویروس نقص ایمنی اکتسابی بیماری مانند ایدز، سندرم تنفسی سخت، آنفلوآنزا، سندروم تنفسی خاورمیانه و بیماری کووید توانست بیماریهای مشترک انسان و حیوان را از دهه ۱۹۸۰ نمایش دهد. هرچند عدهای همهگیری اخیر را بهعنوان پدیدهای پیشبینیناپذیر با پیامدهای تهدیدکننده نامیدند و البته کنار آمدن با آن نیز دشوار است.
انتهای پیام
نظرات