به گزارش ایسنا، تصاویر منتشرشده از موزه ملی سودان که اتاقهای خالی، تودههای آوار و آثار شکسته را نشان میدهند، میزان غارت آثار باستانی این کشور را آشکار کردهاند.
بر اساس اظهارات مسئولان این موزه، نخستین نگرانیها درباره غارت موزه سودان در ژوئن ۲۰۲۳ مطرح شد و یک سال بعد، تصاویر ماهوارهای کامیونهای حامل آثار هنری را در حال ترک کردن ساختمان نشان دادند. اما هفته گذشته، با عقبنشینی شبه نظامیان موسوم به نیروهای واکنش سریع (RSF) از خارطوم پس از دو سال جنگ، ابعاد کامل سرقت آشکار شد.
یک ویدئوی بهاشتراکگذاشتهشده توسط روزنامه «سودان تریبون» موزه را بهطور کامل تخلیهشده نشان میدهد، درحالی که تنها چند مجسمه بزرگ باقیمانده است، از جمله مجسمه هفتتنی پادشاه تاهارقا، فرعونی که بین سالهای ۶۹۰ تا ۶۶۴ پیش از میلاد بر مصر و کوش (سودان امروزی) حکومت میکرد. دیگر تصاویر، اتاقهای بهغارترفته و ویترینهای شکسته را نمایش میدهند.
به گزارش گاردین، این موزه حدود ۱۰۰ هزار اثر تاریخی از هزاران سال تاریخ سودان، از جمله پادشاهی نوبیا، امپراتوری کوش و دوران مسیحی و اسلامی را در خود جای داده بود. مومیاییهای متعلق به ۲۵۰۰ سال پیش از میلاد نیز در این موزه نگهداری میشدند که از قدیمیترین و باارزشترین آثار باستانشناسی جهان محسوب میشوند.
مدیر موزه قومشناسی خارطوم، گفت که یک تیم تخصصی پس از اخراج نیروهای واکنش سریع توسط ارتش سودان، از محل بازدید کردند تا خسارات را ارزیابی کنند، که در گزارشی ثبت خواهد شد.
او گفت: «فاجعه بسیار بزرگ است. بیشتر آثار نادر موزه، به همراه طلا و سنگهای قیمتی آن، از بین رفتهاند.»
این سرقت نهتنها شامل اشیاء نمایشدادهشده در معرض عموم است، بلکه شامل اشیاء نگهداریشده در یک اتاق حفاظتشده، از جمله طلاها را نیز شامل میشود که احتمالاً به خارج از این کشور قاچاق شدهاند تا در بازارهای بینالمللی به فروش برسند.
یونسکو، سازمان فرهنگی سازمان ملل متحد، پیشتر از دلالان آثار هنری خواسته بود تا در خرید، فروش یا صادرات اشیاء قاچاقشده از سودان مشارکت نکنند.
میزان خسارت واردشده به موزه و میراث فرهنگی سودان، مردم این کشور را عمیقاً تحت تأثیر قرار داده است.
انتهای پیام
نظرات