• سه‌شنبه / ۱۹ فروردین ۱۴۰۴ / ۰۹:۰۶
  • دسته‌بندی: رسانه
  • کد خبر: 1404011908847
  • خبرنگار : 71442

نقد برنامه‌های نوروزی تلویزیون در گفت‌وگو با محمدتقی فهیم

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد

یک منتقد سینما و تلویزیون با بیان اینکه تلویزیون همچنان برای جامعه پیشرفته امروزی کهنه برنامه‌سازی می‌کند، درباره ویژه‌برنامه‌های نوروز ۱۴۰۴ با اشاره به سریال «پایتخت»، اظهار کرد: با پخش این مجموعه، تلویزیون از این رو به آن رو شد. گویی انقلابی اتفاق افتاد. هرچند آمدن «پایتخت» نشان می‌دهد در این چند سال تلویزیون در زمینه‌ جایگزینی بِرندهایش کوتاهی کرده است.

محمدتقی فهیم در گفت‌وگویی با ایسنا درباره برنامه‌های نوروزی تلویزیون معتقد است: تلویزیون امسال با دو رویداد ـ رمضان و نوروز ـ مواجه بود؛ دو مناسبتی که مردم انتظار دارند تلویزیون در کنارشان باشد اما همزمانی آنها در کنار هم کار تلویزیون را سنگین‌تر هم کرد. به عبارتی علی‌رغم وعده‌هایی که داده شد و پیش‌بینی‌هایی که صورت گرفته بود، تلویزیون در حد انتظارها برای هر دو طیف مخاطبان ظاهر نشد و نتوانست به آنها پاسخ کافی بدهد.

این منتقد مساله اصلی را رقابت رسانه‌ها عنوان کرد و گفت: امروز بحث رقابت رسانه‌ مطرح است؛ اینکه تلویزیون در این شرایط گلیم خود را از آب بیرون بکشد و این گلیم هم گلیمی است که مخاطبان بر روی آن زندگی می‌کنند و از جعبه جادویی انتظار دارند که بتواند به انتظارات پاسخ دهد. یعنی هم سرگرمشان کند، هم به عبارتی چیزهایی را به آنها بدهد که قابل اعتماد باشد، به آنها متکی باشند و در زیست روزانه به دردشان بخورد.

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد
محمدتقی فهیم

سرگرمی آدمِ این‌کاره می‌خواهد 

فهیم در ادامه با تاکید بر اهمیت کارکرد تلویزیون در وجه سرگرمی، گفت: سرگرمی مساله اصلی است؛ یعنی همه برنامه‌ها اعم از مذهبی، غیرمذهبی، اجتماعی یا دیگری در درجه اول باید بتوانند از مولفه‌های نگه داشتن مخاطب پای تلویزیون برخوردار باشند؛ به عبارتی بحث فرم و محتوا مطرح است. هر چقدر محتوا خوب باشد، اگر تلویزیون در «چگونه گفتن» موفق نباشد، عملاً آن محتوای خوب را هم از دست می‌دهد و نمی‌تواند آن را کاربردی کند و وظیفه فرهنگ‌سازی را درست انجام دهد. این مشکل فعلی تلویزیون است و از آنجا ناشی می‌شود که سرگرمی‌سازی آدم‌های خودش را می‌خواهد. به زور نمی‌شود برنامه‌ساز تراشید، به زور نمی‌شود به کسی گفت که تو مثلاً سرگرمی خلق کن. سرگرمی قطعا هنرمند می‌خواهد. از قدیم گفته‌اند که آدم‌های این‌کاره می‌خواهد. تلویزیون فعلا نتوانسته محیط را گرم کند و نهایتاً اگر توفیقی امسال کسب کرد به دلیل چند کاری است که مخاطبان از قبل از آن‌ها خاطره دارند و مهم‌ترین آن «پایتخت» بود.

تلویزیون با «پایتخت» از این رو به آن رو شد

به باور این منتقد، تلویزیون با پخش «پایتخت» دیده شد. او توضیح داد: «پایتخت» به‌رغم ضعف‌های آشکاری که داشت، دیده شد. به قول معروف با پخش این مجموعه، تلویزیون از این رو به آن رو شد. گویی انقلابی اتفاق افتاد. چون مدت‌ها بود دچار سکون و سکوت بود و آنچنان که باید در محافل خانواده‌ها نبود، یک‌باره «پایتخت» آمد و این فضا را تغییر داد و همه را متوجه خود کرد. این نشان می‌دهد چقدر در این چند سال تلویزیون در زمینه‌ جایگزینی برندهای خودش کوتاهی کرده است؛ یعنی هر کدام از بِرندهایی را که در این چند سال از دست داد، نتوانست جایگزینی برای آن ارائه بدهد که اِشکال را آقایان واقعاً باید پیدا کنند.

فهمیم با اعتقاد بر اینکه تلویزیون نهایتاً در تولید برنامه به ساختار گذشته روی آورده است، اظهار کرد: تلویزیون باز هم سوار بر اسب زین کرده قبل شد؛ به جای اینکه بتواند خودش اسبی تربیت کند، راهور باشد و مسیر را ادامه بدهد؛ بنابراین «پایتخت» آمد و به هر حال این فضا را عوض کرد. البته برنامه‌هایی بود که به هر حال از سوی برخی علاقمندان و طیف‌ها دنبال می‌شد؛ مثل برنامه «زندگی پس از زندگی» ـ‌ حال اینکه چقدر علمی است و مباحث دیگر بماند ـ اما به هر حال یک برنامه جذاب است و خانواده‌ها پای آن می‌نشینند و همچنان نگاه می‌کنند.

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد

به باور وی در بین برنامه‌هایی که ناشی از سیاست‌گذاری‌های جدید تلویزیون بود، چندان برنامه قابل دفاعی ساخته نشده است. فهمیم در ادامه با اشاره به برنامه «محفل» نیز گفت: برنامه‌هایی از جنس «محفل» با طیف مخاطبان بیشتر که موضوعات ماورایی، متافیزیک، دینی و مذهبی دارند، معمولا دیده می‌شوند.

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد

وی با اشاره به رویکرد تحول در صداوسیما اظهار کرد: بحث رویکرد تحولی در صداوسیما این بود که به جای چهره محوری، به جای سلبریتی محوری، خلاقیت محوری یا ایده‌های ناب محوری را سرلوحه خودشان قرار بدهند و به دنبال کشف صاحبان این نوع ایده‌ها باشند. هنرمندمحوری یا شهرت‌محوری به جای سلبریتی‌محوری شعارهای خوبی است و سیاست‌های درستی است که اگر محققانه و پژوهش‌محورانه کمی تا قسمتی اتفاق می‌افتاد، بسیاری از مسائل حل می‌شد. عملاً دیدیم چهره‌ها و سلبریتی‌ها به تنهایی هم جواب نمی‌دهند. در برنامه‌های امسال مشاهده کردید که گلزار بود، رضویان بود، کیایی بود و حتی عروسک جناب‌خان را آوردند اما باز هم اینها نتوانستند اتفاقی رقم بزنند. هر چند دیده شدند اما اتفاقی نو در سطح جامعه نبودند.

با محدودیت آدم‌های کاریزماتیک روبه‌رو بودیم

فهیم دلیل بی‌رمقی در برنامه‌های نوروز را ضعف در متن‌ها و فیلم‌نامه‌ عنوان کرد و گفت: متاسفانه متن‌ها، پلاتوها و گفتگوها ضعیف بودند. با محدودیت آدم‌های کاریزماتیک روبه‌رو بودیم؛ آدم‌هایی که جذاب باشند. به هر صورت گفته‌اند تلویزیون باید مفرح باشد. یکی از دلایل گرایش مخاطبان به تفریح بحث کاریزماتیک بودن آدم‌هایی است که می‌آیند و در برنامه‌ها حضور دارند، اما چیزی که دیدیم این بود که اغلب افراد، نه از دانش بالایی برخوردار بودند که بگوییم آن دانش خودش جاذبه ایجاد می‌کند، نه ظاهر و فیزیک خاصی داشتند. اساسا برنامه‌های گفت‌گو محور  برنامه‌های آنتن پر کن بیهوده‌ای بودند. به‌جز کارهایی که به مناسبت ماه مبارک رمضان بود مثل برنامه‌های سحرگاهی که مخاطبان مخصوص خودش را دارد.

این منتقد با بیان اینکه الان بحث بر سر جذب یا رویش یا ریزش مخاطبان خاکستری در تلویزیون است، گفت: مخاطبانی که قرار است در مقطعی به درد جامعه بخورند، به درد رویدادهای سیاسی بخورند به درد اتفاقات ناگهانی بخورند. برنامه‌ای که بتواند آن طیف را راضی کند، به ندرت دیدیم؛ به جز برنامه‌هایی که اشاره کردم به ویژه «پایتخت» مابقی آنتن پرکن بودند.

این منتقد با بیان اینکه تلویزیون برای جامعه پیشرفته امروزی متاسفانه برنامه‌سازی کهنه می‌کند، توضیح داد: برای مخاطب عالِم امروز، برای نسل جوانی که به اصطلاح در دسترس همه امکانات و به هر حال پدیده‌های فرهنگی و تصویری است، با این برنامه سازی‌های کهنه نمی‌شود به جنگ نسل پر ادعای صاحب امکانات امروزی رفت. باید تلویزیون در بخش «چگونه گفتن» به‌روز باشد.

باید مدیریت سرزنده شاداب اجتماعی پشت تلویزیون باشد 

فهیم سپس گفت: تجربه امسال برای تلویزیون یک زنگ خطر و یک هشدار است. این که باید فکری اساسی کنند. جرقه‌هایی که الان زده شد مثل پایتخت نشان می‌دهد که اگر تلویزیون فکر نکند همین هم سال دیگر نخواهند بود. این سریال بعد از چند سال با تمام ضعف های بدیهی که داشت آمد، آیا سال دیگر هم همین کار ساخته خواهد شد مگر اینکه مدیریت سرزنده شاداب اجتماعی پشت تلویزیون باشد و در درجه اول با این مقوله‌ها عجین باشند. باید بپذیریم که مردم خنده می‌خواهند.

او درباره فصل هفتم پایتخت هم گفت: قسمت‌های ابتدایی پایتخت سردرگم بود و به نوعی مشخص بود که دچار یک پارادوکس در ایجاد یک قصه کامل و شاه‌پیرنگ شدند. به عبارتی موضوعات مختلف را دستمایه قرار داده بودند با موضوعات بسیار دم دستی مثل اعتیاد و دروغگویی نقی در مورد سمعک و... قصه به دست فراموشی سپرده شده بود اما از قسمت هفتم به بعد با آمدن شخصیتی مثل بهرام افشاری کار جان می‌گیرد.

انقلاب «پایتخت» در تلویزیون/ صداوسیما آدم جذاب می‌خواهد

رحمت پایتخت را می‌چرخاند/ شخصیت ارسطو در هواست

به باور این منتقد «وجود شخصیت رحمت با بازی هومن حاجی‌عبداللهی در این فصل اتفاق خوبی است و بیشتر قصه با وجود این شخصیت پیش می‌رود و حتی شخصیت ارسطو هم در هواست. فقط یک ماشین زیر پای این شخصیت انداخته‌اند و اساسا قصه را جلو نمی‌برد بلکه رحمت است الان قصه را بالا پایین می‌کند.»

تبعات تغییر شخصیت‌ها و شتاب‌زدگی در پایتخت

او در پایان با اشاره به تغییر شخصیت‌های پایتخت گفت: تقریبا همه شخصیت‌ها تغییر کردند. نقی واقعا آن نقی معمولی نیست. ما نمی‌توانیم او را بفهمیم. او پیش از این گاهی آدم مثلاً منفی مثبتی بود اما الان کاملا دم‌دستی شده است.  

فهیم درباره تغییر شخصیت‌های هما و فهیمه و برخی شخصیت‌های دیگر در سریال پایتخت نیز گفت: تغییراتی که در فیزیک این شخصیت‌ها اتفاق افتاده همه به سادگی این خانواده و جذابیت‌های همگرایی خانواده آسیب زده است؛ به عنوان مثال خود هما همواره به عنوان یک ستون در خانواده مطرح بود و با تدبیرها و راهگشایی‌هایش با از برخی حوادث پیشگیری می کرد ولی الان این ویژگی را ندارد و شکل قصه نشان می‌دهد یک شتاب زدگی در تصمیم گیری و رسیدن به تولید اتفاق افتاده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۰:۴۹

استاد فهیم! تهیه یک سریال آبکی بدون فیلمنامه منسجم و طنز سخیف و هرچه پیش آید خوش آید، نیازی به تحلیل و نقد و بررسی ندارد...

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۱۶

عزیز دلم می بینید که همین دوستان از ساخت همین سریال های آبکی هم عاجزند . عالم هنر مزرعه بلال نیست ...( رجوع به فیلم کمال المک مرحوم حاتمی)

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۱:۲۳

شوخی ها، دوپهلوگویی برخی کلمات وتوهین به شخصیتها .خلاصه نمره من به این سریال از 100بیشتر از40 نیست.

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۲۰

پایتخت تبدیل به یک سریال بی محتوا شده البته طبیعی است گریم افتضاح، موهای رحمت دم اسبی مزخرف، بهتاش شبیه میمون داغون، گریم ارسطو شبیه لات کوچه

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۴:۵۰

دقیقا. و همینطور آرایش بی حد زنان روستایی. در این فصل تمام سادگی و زیبایی زندگی روستایی از بین رفته و پر از دروغ و تظاهر و طمع شده است.

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۲۴

یطوری صحبت می‌کنید انکارمثل ترکیه سریال۴۰۰قسمتی می سازید که بجزخودمردم ترکیه تمام دنیا رو میخکوب تلویزیون کردید

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۲۹

بزرگوار صدا و سیما اول آدم با سواد ریشه دار با فرهنگ میخاد دوم آدم جذاب

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۰۳:۳۰

به مزخرف دیدنت ادامه بده

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۲:۴۴

خدایی پایتخت جذابه فیلم قابل پیش بینی نیست و هر لحظه برای آدم یه سوپرایز جدید داره من که هیچ کدوم فیلم های امسال رو ندیدم غیر پایتخت

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۳:۱۱

این سریال بیشتر حرص ادمو در میاره تا لبخند به لب بشونه. تاجیکها رودکی رو بهتر از ما حفظ هستند. همه می خوان سر هم کلاه بگذارن. تجمل گرایی وخود نمایی نقی از هر راه وروشی.بهروز مردی شده، در حالیکه بقیه اصلا تغییر سنی نداشتن هیچ، برخی جوان تر هم شدن.

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۳:۵۷

منتقد می خواست بگه باید به فرهنگ غربزده سطح جامعه و سطح بین الملل نزدیک شویم تا مخاطب جذب شود در حالی که همین پایتخت در مقایسه با وفا، مجموعه ی کودک نوجوان به آینه نگاه کن و سفر سبز و...حرفی برای گفتن ندارد مشکل غربزده شدن فیلمسازان و بازیگراست

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۴:۱۲

شکست برنامه تحولی! تیم مدیریتی حاضر بنا بر همین برنامه سریال پایتخت را متوقف کرد و دوباره مجور شد تولید کند. البته معامله ای کرد بر سر عناصر قصه و داستان که اهدافش رو جایگزین کنه ( با کلی هزینه ) اما دریغ از یک جو موفقیت!!! آیا نباید بفکر بود؟

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۴:۱۷

‌در پایتخت ،خانواده فهیمه همیشه یک پسر دیوانه و بی ادب دارد و فهیمه در آرزوی شوهر کردن در خانواده نقی همیشه جو ،خود بزرگ بینی دارند و ارسطو و رحمت همیشه زن مرده و زن طلاق داده هستند که هرگز سر انجامشان مشخص نیست و زن ارسطو که با دو مرد نشست و برخاست

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۴:۴۶

باید جیره نقدی محسن تنابنده را کسر وکم کرد زیادی دارد قدرت می گیرد این پول میلیاردی را صرف معیشت مردم ایران نمایید

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۴:۴۸

باعث تاسف. همه سریال پایتخت رو دوست داریم و منتظر دیدن فصل هفتم بودیم. هر قسمت که میگذره ، دیگر تمایلی به دیدن نداریم و متاسف بخاطر این موضوعات که برای خنداندن مردم انتخاب شدهکه بیشتر باعث حرص و عصبانیت می‌شود. ای کاش در همان فصل‌های گذشته تمام میشد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۵:۰۶

اقا جان مشکل تمام از میلیاردی سدن دستمزدها و زیاد شدن بودجع صداسیماست همه فقط دنبال اینن یچی بسازن بیست میلیارد پول بی زبون این ملتو از صداسیما بگیرن با زناشون برن تفریحات گروهی توخارج ازوقتی قرادادای میلیاردی تو صداسیما و ورزش اومد وسط بدبخت شدیم

avatar

الکی ایراد نگیرید

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۵:۵۳

به واقع پایتخت سریالی الکی و مزخرف است و قدر مسلم که اگر صداو سیما جایگاه خود در اجتماع باید احراز کند که آنهم با چنین سریال هایی محقق نخواهد شد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۷:۳۹

به نظر من پایتخت خیلی سریال خوبیه همینطور بازیگرانش

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۷:۱۰

پایتخت طنزه و متفاوت از بقیه سریال های پخش شده چه ایرادی داره واقعا فقط بلدن به آرایش خانوما و قیافه رحمت و بهتاش گیر بدن تغییرظاهرشون دلیل داره

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۱۷:۲۱

این سریال هرچه که هست با تمام ضعفها که البته بعضی نظردهنده های با ادب ومنصف اعلام کردن ولی به هر حال بیننده های کثیر خودش رو داره و مردم رو پای تی وی میاره.پس میشه این سریال رو موفق ارزیابی کرد ولی منتقد هم بود از نظر کیفیت یا موارد دیگه .

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۲۰:۴۶

به جاهاییش واقعا جذاب و خنده داره... ولی در کل محتوا ندارن

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۲۱:۴۸

بعضی ها که میگفتند « آدم صدای گاو دربیاره بهتره تا اینکه تو این کشور فیلم بازی کنه » رنگ دستمزد میلیاردی صدا و سیما را که میبینند خودشان و رفقایشان مثل میمون جلوی دوربین معلق پشتک میزنند

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۱۹ ۲۲:۳۹

تاسف از ساخت سریالی که حرمت خانواده ایرانی حفظ نشد

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۰۰:۱۹

حیف پولهای میلیاردی ......

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۰۳:۰۲

صدا و سیمای سلیقه ای رو نگاه نمیکنم

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۰۶:۰۲

اصلااین سریال جذاب نبودسریالی که توش توهین باشه بدردنمیخوره وحتی تنابنده هم جذاب نبوداصلاپایتخت یه سریال بی محتواشده

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۱۳:۵۵

واقعا بایدبه آقای تنابنده وآقای مقدم دست مریزاد گفت چرا یک سری ایراد میگیرن حتی نمیذارن یع آهنگ شادورقص محلی پخش بشه تا این مردم رو شادکنن پایتخت بهترین فیلم وسریال هست مردم چیکاربه محتوا وجرئیات دارن فقط شادباش

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۱۵:۳۹

والا کل ملت دارن نگاه میکنن ولذت میبرن والا ما تلویزیون رو ساعت ده روشن میکنیم نقی میبینیم بعد خاموش میکنیم شما نگاه نکنید

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۱۷:۰۸

بسمه تعالی. مردم در بیست و چهار ساعت شبانه روز،سه الی چهار ساعت در کنار خانواده خود هستند،صدا و سیمای محترم که اخیرا برنامه های خوبی را در شبکه های مختلف به نمایش گذاشته است

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۱۷:۱۲

اگر این سه یا چهار ساعت که معمولا بین ساعات ۷شب تا ۱۱شب است،طوری تنظیم شود که،هم برنامه های تفریح خانوادگی،هم اخبار مهم داخلی و خارجی و هم تصمیمات مهم مدیران را به سمع و نظر مردم برسانند،بقیه اوقات را طبق روال برنامه ریزی شده،عمل کنند،بسیار خوب است.ا

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۰ ۲۰:۳۶

به نظر من که اینقدر که این اقا سریال پایتخت رو بزرگ جلوه می ده انچنان هم نیست مثل قسمت های قبلیش هست هنوز قسمت های قبلیش خیلی بهتر بود. ولی چون از ایام عید گذشته مردم بیشتر وقت می کنندتماشا کنند

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۱ ۰۰:۳۰

پایتخت حداقل استاندارد را داراست که میشه نگاش کردم بقیه که تعطیلن

avatar
۱۴۰۴-۰۱-۲۲ ۱۷:۲۰

نمره من از 100به این سریال منفی 100است حتی صفر هم نیست چون صفر هم یک عدد است و 100پله زیر صفر بهشون نمره میدم ، برادر همه کاره این سریال بی محتوا تا قبلا هر چی خوردی نوش جونتون ، دیگه لطفاً میدون را خالی کنید برای دیگران