• جمعه / ۲۲ فروردین ۱۴۰۴ / ۲۰:۱۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1404012211240
  • خبرنگار : 71021

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم
استودانی که کتیبه پهلوی کتابی در کنار آن شناسایی شده است.

یک پژوهشگر و زبان‌شناس از کشف و خوانش دومین کتیبه «پهلوی کتابی» از دوره ساسانی در محوطه نقش رستم و در پشت آرامگاه خشایارشا هخامنشی، خبر داد.

به گزارش ایسنا، ابوالحسن اتابکی ـ پژوهشگر آزاد و زبان‌شناس ـ نتیجه خوانش کتیبه نویافته در نقش رستم را در اختیار رسانه‌ها قرار داد و درباره آن گفت: این سنگ نوشته، دومین کتیبه مربوط به استودانی است که ما در درون محوطه نقش رستم و در پشت آرامگاه خشایارشا (در مرودشت استان فارس) کشف کردیم و با اینکه به شدت در گذر زمان آسیب دیده، ترجمه آن چنین است: «این دخمک (استودان) مهرگشنسپ انوشه روان (است)؛ بهشت بهرش باد».

این پژوهشگر  افزود: پیش‌تر نیز یک سنگ‌نوشته سنگ گور در همین محوطه نقش رستم کشف کرده بودیم که با همکاری خانم نجمه ابراهیمی در نشریه «پیام باستان‌شناس» دانشگاه ابهر چاپ شد.

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم

او درباره کاربرد استودان‌های دوره ساسانی توضیح داد: در دوره ساسانی به طور نسبی، استودان‌ها (استخوان‌دان‌ها) به «فضاهایی منفرد تاقچه‌ای یا هلالی‌شکل» گفته می‌شد که در دیواره عمودی صخره‌ها و صخره‌کنده‌ها ایجاد شده‌اند و هنگامی استخوان‌های مردگان بوسیله حیوانات درنده و  پرندگان لاشخوار در «دخمه‌های آفتاب» از گوشت تهی می‌شد، این استخوان‌های آفتاب خورده و پاک شده به مکان‌های مختلف تدفین انتقال داده می‌شد که یکی از این روش‌های تدفین در دوره ساسانی، گذاشتن استخوان‌ها در استودان بود.

اتابکی اضافه کرد: شکل‌گیری این نوع شیوه تدفین با فراگیری آموزه‌های زرتشتی در فلات ایران و همگونی دین و دولت رواج یافت که از بُعد سیاسی با تشکیل حکومت فرته‌داران «نگهبانان آتش» در پارس  و خاندان آتروپات در آذربایجان پس از دوره هخامنشی به منصه ظهور رسید. این حکومت‌ها که نخستین بارقه‌های دیانت زرتشتی را در جغرافیای سیاسی فلات ایران رقم زدند به تقلید از آرامگاه‌های شاهان بزرگ هخامنشی به رواجِ گوردخمه‌ها و استودان‌هایی سازگار با آموزه‌های دین زرتشتی در دل کوهستان‌ها و صخره‌ها پرداختند.

این پژوهشگر افزود: نمونه بارز این گوردخمه‌ها در فارس، گوردخمه «دائو دختر» فهلیان، «گوردخمه فالونک» مرودشت، «آرامگاه ناتمام چاشتخور»، «گوردخمه‌های آخور رستم و تنگ زندان»، در جنوب تخت جمشید، گوردخمه شرق نقش رستم و در مناطق غربی فلات ایران «گوردخمه‌های (به اشتباه) منسوب به مادی و در اصل بعد از دوره هخامنشی» همچون «گوردخمه سکاوند»، «قیزقاپان»، «کورخ کیچ»، «دکان داود» و ...حائز اهمیت است.

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم
این کتیبه در کنار استودانی در محوطه نقشم رستم و پشت آرامگاه خشایارشا هخامنشی شناسایی شده است.

اتابکی بیان کرد: قداست و پاکی عنصر خاک در مواجهه با تازش دیو نسو «که بر پیکر مرده هجوم می‌آورد و باعث ناپاکی کالبد می‌شود» باعث این نگرش شد که پیکر درگذشتگان به دینان زرتشتی باید تا حد امکان از این عنصر مقدس (خاک) دور بماند. با این نگرش، گستره فراوانی از تدفین‌های متداول با آیین زرتشتی از جمله استودان‌ها (که خود نمونه دگرگون و کوچک شده گوردخمه‌ها بودند)، در  برخی از نواحی جنوبی، بویژه در سرزمین پارس شکل گرفتند.

 این پژوهشگر گفت: برخی از این استودان‌ها دارای سنگ‌نوشته‌های به خط پهلویِ کتابی هستند که در اطراف یا کنار آن به نگارش درآمده‌اند.

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم
کتیبه نویافته به خط پهلوی در این بخش از استودان شناسایی شده است.

اتابکی اظهار کرد: بیشتر استودان‌های باقی مانده در فلات ایران از دوره ساسانی در کوهستان‌های دشت مرودشت (اطراف شهر استخر  و نقش رستم) واقع شده‌اند که نشان از اهمیت این مکان در نزد ساسانیان به عنوان زادگاه آیینی بوده است. از سوی دیگر این مکان به عنوان خواستگاه میهنی و آیینی، مرکز علوم و کتابت، محل اسناد و گنجینه‌های دولتی و تبلوری از قدرت بزرگان و خاندان‌های نژاده در دوره ساسانی تا چندین سده پس از اسلام به شمار می‌رفته است.

کشف دومین کتیبه ساسانی «پهلوی کتابی» در نقش رستم
خوانش دومین کتیبه پهلوی کتابی از دوره ساسانی در محوطه نقش رستم

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
امروز ۰۷:۵۹

یه حفاظ برای اینها نمیذارید همه جا حفاظ شیشه سکوریت دوربین و سایه بون و برای باران و باد باید باشه اجازه ی ساخت و ساز و رفت و امد ماشینهای سنگین نباید باشه سد و ..

avatar
امروز ۰۸:۴۱

فوق العاده زیبا

avatar
امروز ۰۸:۵۰

ایران بزرگ مهد تاریخ است ویک واقعیت انکار نشدنی. انطور که باید تاریخ ایرانو به دنیا نشناساندیم

avatar
امروز ۰۸:۵۱

امید که از این قشر پژوهشگران و استادان فراوان در دانشگاه‌ها پرورش داده شود

avatar

امسال برای اولین بار به تخت جمشید و نقش رستم و...رفتم .واقعا از اینهمه عظمت شگفت زده شدم. اون ستونهای عظیم و اون نقش های کنده کاری و .... دنیا باید دربرابر این عظمت سرفرود بیاره . پاینده ایران کهن ترین کشور دنیا .سرزمین مردمان کهن

avatar
امروز ۱۱:۰۹

کاش محقق های ما از روی غربی ها کپی برداری نمیکردن برای ترجمه اثار ، اتروپات اصلا مفهومی نداره در هیچ زبان ایراتی اگروپات که گ در زبان عربی به ذ تبدیل شده اگروپایتان در زبان های شاخه غربی یعنی جایی که پایه اتش است

avatar
امروز ۱۱:۵۳

عالیه

avatar
امروز ۱۳:۲۷

سلام آثار گذشتگان آیینه راه ماست.

avatar
امروز ۲۰:۵۰

زنده باد ، دست مریزاد به باستان شناسان میهن بزرگم ایران عالی بود تشکر و درود