• دوشنبه / ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1404020805375
  • خبرنگار : 50405

یک فعال سیاسی تشریح کرد

دستاوردهای ۳ دور مذاکره غیرمستقیم برای ایران

دستاوردهای ۳ دور مذاکره غیرمستقیم برای ایران

ایسنا/خراسان رضوی دبیر جبهه اعتدال و عقلانیت شرق کشور گفت: اگرچه هنوز مذاکرات به نتیجه نهایی نرسیده، اما دور سوم گفت‌وگوها دستاوردهایی را برای ایران به همراه داشته است.

محمدحسن ساقی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در شرایطی برگزار شد که فضای بین‌المللی با چالش‌های امنیتی، اقتصادی و ژئوپلیتیکی پیچیده‌ای همراه است، اظهار کرد: این مذاکرات، با وجود ابهامات و حساسیت‌های تاریخی، نشان‌دهنده عزم دو طرف برای یافتن راه‌حل‌های دیپلماتیک به‌ منظور کاهش تنش‌هاست. جمهوری اسلامی ایران در این دوره از مذاکرات، با تکیه بر سه اصل کلیدی عزت، حکمت و مصلحت، رویکردی حرفه‌ای و حساب‌شده را پیش گرفته است.

وی افزود: تیم دیپلماتیک ایران با تأکید بر حفظ حاکمیت و حقوق ملی، از مواضع اصولی خود در قبال لغو تحریم‌ها و تضمین منافع اقتصادی کشور کوتاه نیامد. این رویکرد، نشان‌دهنده عزت جمهوری اسلامی به مثابه یک قدرت منطقه‌ای با نقش‌آفرینی کلیدی است. به علاوه استفاده از ابزارهای دیپلماتیک غیرمستقیم، اجتناب از اظهارنظرهای تند و اولویت‌بندی گفت‌وگوی فنی بر هیجان رسانه‌ای، نشان‌دهنده به‌کارگیری «حکمت عملی» در مدیریت مذاکرات است. همچنین تمرکز بر رفع موانع توسعه اقتصادی ایران مانند لغو تحریم‌های غیرانسانی و بهبود ارتباط با جهان، مصداق عینی توجه به مصلحت ملی در چارچوب منافع بلندمدت است.

دبیر جبهه اعتدال و عقلانیت شرق کشور بیان کرد: تیم مذاکره‌کننده ایران با بهره‌گیری از تجربه دیپلمات‌های کارکشته و استراتژیست‌های حقوقی، دو ویژگی برجسته را به نمایش گذاشت؛ نخست اجتناب از حاشیه‌سازی و مصاحبه‌های هیجان‌زده یا موضع‌گیری‌های غیرضروری بود که فضای مذاکرات را از حواشی رسانه‌ای و فشارهای روانی مصون نگه داشت. این سکوت رسانه‌ای، ابزاری هوشمندانه برای حفظ تمرکز بر محورهای فنی بود. ویژگی دوم، تعادل‌گرایی و دوری از دوگانگی مخرب «بدبینی افراطی» و «خوشبینی کورکورانه» بود که نشان‌دهنده بلوغ دیپلماتیک و درک واقع‌بینانه از پیچیدگی‌های مذاکره با آمریکاست.

ساقی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در شرایط کنونی با محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها و انزوای نسبی بین‌المللی روبه‌روست، عنوان کرد: ادامه مذاکرات نه یک «انتخاب»، که یک «ضرورت راهبردی» برای گشودن پنجره‌های اقتصادی، جذب سرمایه‌گذاری، انتقال فناوری و بهبود معیشت مردم است. عقلانیت حاکم بر این روند، به معنای پذیرش واقعیت‌های نظام بین‌الملل، بدون چشم‌پوشی از اصول انقلابی است.

وی با بیان اینکه اگرچه هنوز مذاکرات به نتیجه نهایی نرسیده، اما دور سوم گفت‌وگوها دستاوردهایی را برای ایران به همراه داشته است، گفت: اولین دستاورد، تثبیت جایگاه ایران به‌ عنوان طرفی مسئولیت‌پذیر است. پافشاری بر حل مسائل از طریق دیپلماسی، تصویر ایران را به‌عنوان بازیگری منطقی در افکار عمومی جهانی تقویت کرده است. به علاوه کاهش ریسک تنش‌های جدید، دومین دستاورد تداوم مذاکرات است که مانع تشدید تحریم‌ها یا اقدامات نظامی یک‌جانبه می‌شود.

این فعال سیاسی اضافه کرد: همچنین می‌توان به گشایش‌های اقتصادی غیرمستقیم به عنوان دیگر آورده مذاکرات اشاره کرد. بهبود نسبی فضای همکاری با کشورهای ثالث مانند عراق، چین و روسیه و افزایش مبادلات تجاری غیردلاری، از پیامدهای مثبت ثبات در روند مذاکرات است. به علاوه، مذاکرات باعث امیدواری در داخل جامعه شده است. افکار عمومی ایران، به‌ ویژه قشر جوان و تحصیل‌کرده، مذاکرات را راهی برای کاهش فشارهای معیشتی و افزایش تعاملات بین‌المللی می‌داند.

ساقی با اشاره به اقدامات لازم جهت نتیجه‌بخشی هر چه بیشتر مذاکرات، اظهار کرد: هماهنگی نهادهای داخلی و وحدت رویه میان قوا و جلوگیری از اظهارنظرهای متضاد از جمله این اقدامات است که اعتبار دیپلماسی ایران را تقویت می‌کند. به علاوه شفاف‌سازی حداقلی و ارائه گزارش‌های دوره‌ای غیرحساس به افکار عمومی نیز از ضروریات است که از گسترش شایعات و بی‌اعتمادی جلوگیری می‌کند.

وی تاکید کرد: به هر حال سه دور مذاکرات غیرمستقیم اثبات کرد که جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تکیه بر دیپلماسی عاقلانه و عزتمندانه، ضمن حفظ اصول خود، راه‌های تازه‌ای برای تعامل با جهان بگشاید. موفقیت نهایی این روند، منوط به خروج از گفتمان‌های سیاه وسفید، تقویت اجماع داخلی و تبدیل گفت‌وگو به بستری برای توسعه ملی است. هر قدم در این مسیر، نه‌تنها دستاوردی دیپلماتیک، که پیروزی برای مردم ایران در چالش با محدودیت‌ها خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha