به گزارش ایسنا، دکتر محمد رضا شالبافان ضمن عرض تسلیت مجدد به خانوادههای جانباختگان و آسیبدیدگان حادثه تلخ انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس، گفت: از ساعات ابتدایی وقوع حادثه، همکاران سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در بیمارستانهای منتخب مستقر شدند و ارزیابیهای اولیه روانی اجتماعی و مداخلات پایه را برای خانوادهها و مصدومان آغاز کردند.
وی افزود: با توجه به ماهیت حادثه، لازم بود حجم و ماهیت آسیبها بهصورت دقیق جمعبندی شود تا نیازسنجی دقیقتری برای مداخلات صورت گیرد. بر همین اساس، طی ساعات بعد از حادثه و روز بعد، دو جلسه مجازی با حضور مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و جمعی از کارشناسان مجرب در حوزه بلایا برگزار شد.
دکتر شالبافان با اشاره به برگزاری کارگاههای آموزشی در منطقه گفت: از روز گذشته، کارگاههای آموزش مداخلات روانی اجتماعی برای کارشناسان سلامت روان استان هرمزگان و استانهای مجاور آغاز شده و به مدت سه روز ادامه خواهد داشت. این دورهها، مکمل دوره جامعی است که کمتر از یک سال پیش در استان برای توانمندسازی نیروها برگزار شده بود.
وی ادامه داد: در کمتر از ۲۴ ساعت پس از حادثه، دستورالعمل بهروز مداخلات سلامت روانی اجتماعی، ویژه این حادثه، برای همکاران سلامت روان ارسال شد. همچنین نامهنگاریهایی برای تبیین انتظارات، راهنماییها و هماهنگیهای بینسازمانی با دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و سایر دانشگاهها انجام گرفت.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت از برگزاری نشست هماهنگی بینبخشی خبر داد و گفت: روز چهارشنبه، جلسهای با مشارکت سازمان بهزیستی، جمعیت هلال احمر، انجمن علمی روانپزشکان ایران، انجمن روانشناسی ایران و دیگر نهادهای مرتبط برگزار شد تا مداخلات روانی اجتماعی بهصورت یکپارچه، همافزا و منسجم در منطقه پیش برود.
وی افزود: جلسات آموزشی برخط، بعد از سه روز آموزش هر روزه تمام شد و آموزش حضوری در روزهای یکشنبه و دوشنبه آینده با حضور کلیه روانشناسان وزارت بهداشت و سازمانهای دیگر مانند هلال احمر و بهزیستی در بندرعباس برگزار خواهد شد.
دکتر شالبافان خاطرنشان کرد: همچنین انجمنهای علمی مانند انجمن روانشناسی ایران و انجمن روانپزشکان ایران هم همکاری تنگاتنگی در این فرایند خواهند داشت.
وی با تأکید بر اینکه خدمات اولیه روانی اجتماعی در حال حاضر ارائه میشود، افزود: کارشناسان روانشناس ما در میدان حاضر هستند، وضعیت را رصد میکنند و در موارد اورژانسی نیز مداخله انجام میدهند. با تثبیت بیشتر شرایط منطقه، مداخلات ساختاری و مرحلهای در روزهای آینده بهصورت جدیتر آغاز خواهد شد.
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت اطلاعرسانی صحیح رسانهها، گفت: در روزهای اخیر، به رسانهها و خبرگزاریها درباره نحوه انتشار تصاویر و اخبار حادثه هشدار دادهایم. بازنشر تصاویر ترسناک یا هیجانی میتواند به سلامت روان جامعه لطمه بزند. این وظیفه جمعی ماست که مراقبت بیشتری از سلامت روان جامعه به خرج دهیم.
وی ادامه داد: آسیب روانی این حادثه محدود به استان هرمزگان نیست. کل جامعه ایرانی از وقوع آن رنجیده است .
دکتر شالبافان درباره برنامههای آینده نیز گفت: اگر مداخلات بهصورت هماهنگ و با همافزایی پیش برود، احتمالاً نیاز فوری به حضور گسترده نیروهای خارج از استان نخواهیم داشت. با این حال، همکاران ما در سایر استانها نیز برای حضور در منطقه اعلام آمادگی کردهاند و در صورت نیاز، از توان آنها بهره خواهیم گرفت.
وی همچنین تأکید کرد: مداخلات سلامت روانی اجتماعی، نیازمند آموزش تخصصی و مهارتمحور است و صرفاً داشتن مدرک تحصیلی مرتبط، کافی نیست. خوشبختانه کارشناسان مستقر در منطقه از آموزشهای لازم برخوردارند و ظرفیت مداخلات باکیفیت وجود دارد.
او تصریح کرد: مداخلات روانی اجتماعی، یک فرآیند کوتاهمدت و تکجلسهای نیست. این اقدامات معمولاً در طول هفتهها و ماهها ادامه مییابد. به همین دلیل لازم است نیروهایی که امکان ماندگاری در منطقه را دارند، در اولویت مداخله قرار گیرند.
براساس گزارش وبدا، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت در پایان خاطرنشان کرد: خدمات اولیه سلامت روان به جمعیت آسیبدیده، بهصورت رایگان و توسط معاونت بهداشت وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان و دانشگاههای معین انجام خواهد شد. در صورت نیاز به خدمات تخصصیتر مانند ویزیت روانپزشکی یا بستری، این خدمات با تعرفه دولتی و بسیار پایین ارائه میشود.
انتهای پیام
نظرات